Теми статей
Обрати теми

Як оподатковувати продаж права вимоги до управителя ФФБ?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Як оподатковувати продаж права вимоги до управителя ФФБ?

 

Фізична особа, будучи довірителем фонду фінансування будівництва (ФФБ), здійснила часткову оплату вартості квартири, що будується.

За договором відступлення прав вимоги зазначена фізична особа передала відповідні права іншій особі, за що отримала грошову компенсацію.

У якій сумі має оподатковуватися дохід фізичної особи від такої операції?

 

З 24 листопада 2009 року, коли було опубліковано зміни до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про ПДФО), унесені Законом від 23.06.2009 р. № 1533-VI, це питання нарешті отримало однозначне законодавче тлумачення.

Нагадаємо, що одним з результатів названих змін стало коригування п.п. 4.2.17 Закону про ПДФО, згідно з яким до складу місячного оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий фізичною особою від інших осіб у разі відступлення прав у ФФБ, у сумі додатної різниці між унесеними до ФФБ коштами та отриманими від відступлення прав коштами.

Законодавець також зробив у п.п. 4.2.17 Закону про ПДФО спеціальне застереження про те, що таке правило поширюється і на випадки, коли відповідна операція оформляється договорами купівлі-продажу.

Що ж стосується тих операцій, які було здійснено до 24.11.2009 р., то фізичні особи, які отримали кошти за відступлення прав у ФФБ, ризикують потрапити під оподаткування за повною ставкою всієї суми, отриманої від цієї операції, без вирахування сум, які було раніше внесено фізичною особою до ФФБ.

Оскільки до листопада 2009 року в Законі про ПДФО не було із цього приводу жодних спеціальних норм, то податківці часто прагнули оподаткувати дохід від відступлення прав у ФФБ за загальними правилами, що не передбачають віднесення до доходів тільки додатної вартісної різниці від угоди.

Щоправда, інколи платникам податків удавалося переконати податківців у тому, що для цих операцій доречно застосувати спеціальні норми, передбачені ст. 11 Закону про ПДФО для оподаткування доходів від продажу об’єктів нерухомого майна. При цьому платники податків намагалися апелювати до того, що п.п. 11.2.2 Закону про ПДФО поширює ліберальніші правила оподаткування продажу нерухомості й на операції продажу об’єкта незавершеного будівництва.

Звичайно,

формально кажучи, довіритель за договором відступдення прав продає не «незавершенку», а, скоріше, майнове право на неї. Однак, по суті, об’єктом такої угоди є саме житловий «недобуд». Тому помірковані податківці погоджувалися з неформальною логікою платників. Зрозуміти такий лібералізм податківців можна, адже зазначений підхід відповідає здоровому глузду.

 

Василь Чучупака

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі