Теми статей
Обрати теми

Чи може амортизація вважатися джерелом капітальних інвестицій балансоутримувача

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи може амортизація вважатися джерелом капітальних інвестицій балансоутримувача

 

Наше підприємство спеціалізується на обслуговуванні та експлуатації житлового фонду.

Багатоквартирні новобудови приймаються на наш баланс за вартістю, зазначеною забудовником. Із вартості таких об’єктів у нашому обліку нараховується амортизація, суми якої компенсуються нарахуванням в бухобліку доходів за рахунок зменшення додаткового капіталу.

Чи можуть суми зазначених амортизаційних нарахувань відображатися в тринадцятому розділі форми № 5, а вартість прийнятих на баланс будинків відображатися як використання амортвідрахувань?

 

Механізм обліку, описаний у запитанні, в цілому відповідає алгоритму, наведеному в

п. 30 П(С)БО 7.

Дійсно, балансоутримувачі змушені у власному обліку не тільки відображати об’єкти, прийняті в управління, а й нараховувати за ними амортизацію.

І хоча цей механізм деякими фахівцями ставиться під сумнів1, він відповідає чинному законодавству.

1 Див., наприклад, лист Мінжитлокомунгоспу від 05.10.2007 р. № 12/2-790.

У

листі Мінфіну від 17.11.2003 р. № 31-04200-04-5/5570 зазначалося, що сума нарахованої амортизації визначається за графою 10 рядків 080 і 260 форми № 5.

Тобто,

формально кажучи, у рядку 1300 «Нараховано за звітний рік» тринадцятого розділу Приміток має відображатися загальна за підприємством сума амортизації.

Отже, якщо балансоутримувач показує вартість будинків та суми амортизації, що їм відповідають, у

другому розділі Приміток, то й у рядку 1300 тринадцятого розділу такі амортвідрахування слід зазначити.

Однак формальне включення такої амортизації до розділу ХIII форми № 5 не означає, що її може бути «використано» на капітальне інвестування.

Тому щодо рядка 1310 «Використано за рік» того ж розділу Приміток у нас є деякі сумніви.

Зрозуміло, що тут можуть відображатися не будь-які суми амортвідрахувань, а тільки ті, які можуть у принципі «використовуватися» на капітальні инвестиції2.

2 Тут, очевидно, слід зауважити, що сама концепція так званого використання амортизаційних відрахувань нерідко ставиться під сумнів, — див., наприклад, «Дзеркало тижня», 2004, 20 березня, с. 11; «Бухгалтерія», 2003, № 48 — 49, с. 28 — 29.

Судячи з усього, дані цього розділу річних Приміток повинні корелювати з даними обліку, відображеними за рахунком 09 «Амортизаційні відрахування».

Інструкція з Плану рахунків, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291

, при описі рахунка 09 зазначає про деякі амортвідрахування, що не беруться до уваги під час визначення суми «використаних» амортвідрахувань. Там згадані інвестиції, здійснені за рахунок цільового фінансування, бюджетних асигнувань, внесків до статутного капіталу тощо. Тобто не всі операції, пов’язані з оприбуткуванням необоротних активів, можуть розглядатися як об’єкт для «використання» амортвідрахувань.

Таким чином, головбух балансоутримувача має з’ясувати, чи потрапляють операції з оприбуткування будинків, прийнятих від забудовників, до складу подібних виключень.

Зазначимо, що

лист Мінфіну від 17.11.2003 р. № 31-04200-04-5/5570 приписав узагалі не відображати за рахунком 15 «Капітальні інвестиції» вартість отриманих безоплатно необоротних активів.

Те, що активи, отримані в балансоутримування, з точки зору обліку

аналогічні активам, отриманим безоплатно, було, по суті, визнано фахівцями Мінфіну3.

3 Лист Мінфіну від 23.10.2009 р. № 31-34000-20-21/28576 опубліковано в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 5.

Отже, уключення до балансу будинків, прийнятих обслуговуючим підприємством в управління, теж не вважатиметься капітальною інвестицією.

Мабуть, це означає, що

до рядка 1310 уключати дані про вартість оприбуткованих на баланс будинків не можна.

Це висновок, як нам здається, у цілому відповідає концепції «використання» амортвідрахувань на капітальні інвестиції.

Загальна ідея цієї концепції полягає в тому, що «

матеріальні активи через амортизацію перетворюються на грошові кошти від реалізації» (лист Мінфіну від 30.06.2006 р. № 31-34000-20-10/13915), і тому процес амортизації ніби нарощує фінансовий потенціал для подальшого капітального інвестування.

Отже, якщо амортизаційні відрахування не включено до собівартості

реалізації, говорити про те, що вони в принципі можуть бути джерелом капінвестицій, не можна.

Балансоутримувачі компенсують амортизацію будинків доходом не від реальної тарифної виручки, а від зменшення додаткового капіталу.

Отже, якщо балансоутримувач не включає до

собівартості тарифу з управління будинком амортвідрахування з вартості такого будинку, то відповідні суми амортизації не можуть розглядатися як джерело капітальних інвестицій балансоутримувача.

 

Василь Чучупака

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі