Теми статей
Обрати теми

Будівельні норми узаконили

Редакція ББ
Стаття

Будівельні норми узаконили

Василь Качерай, головний бухгалтер ТзОВ «Фінансова компанія «ЕКО-ДІМ», poradnyk@gmail.com

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про будівельні норми

— Закон України «Про будівельні норми» від 05.11.2009 р. № 1704-VI.

 

Верховна Рада України 5 листопада 2009 року прийняла

Закон про будівельні норми1. Звичайно, що й до цього часу будівельні норми існували та використовували. Але не було законодавчого врегулювання їх визначення, установлення та використання. Спробуємо проаналізувати, чого чекати від прийняття цього Закону.

1 Текст Закону наведено в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 24, с. 4.

У

Законі про будівельні норми дано визначення низці понять, зокрема, будівельним нормам, нормуванню у будівництві, державним будівельним нормам, галузевим будівельним нормам.

Закон про будівельні норми

вводить таке поняття, як «фонд будівельних норм» — упорядковане зібрання контрольних примірників будівельних норм.

Загалом у

ст. 8 Закону про будівельні норми й розписано основи формування та функціонування фонду будівельних норм. Зокрема, позитивним моментом є те, що тексти будівельних норм, уключених до центрального фонду будівельних норм, розміщуватимуться на офіційному сайті Мінрегіонбуду. До цього часу інколи просто фантастично важко було відшукати певну державну будівельну норму (ДБН). Багато з них не було в загальнодоступних базах законодавства Верховної Ради України. І для того щоб мати постійний доступ до всіх будівельних норм, доводилося купувати спеціалізовану програму «ЗОДЧИЙ» та постійно оновлювати її. З формуванням фонду будівельних норм ця проблема мала б бути нівельованою. Відтепер усі ДБН будуть у вільному доступі.

У

Законі про будівельні норми законодавці описали також повноваження Мінрегіонбуду у сфері нормування у будівництві, зокрема, й щодо організації роботи зі створення та забезпечення функціонування центрального фонду будівельних норм.

Закон установлює виконавця розроблення державних будівельних норм — базова організація з науково-технічної діяльності у будівництві. Слід сказати, що зазначеної організації ще не існує, а Кабмін лише працює над розробленням положення про цю організацію.

Порядком розроблення, затвердження та реєстрації будівельних норм установлено, що ДБН не підлягають реєстрації в Мін’юсті та набувають чинності через 90 днів після їх опублікування в офіційному друкованому виданні Мінрегіонбуду, а при розробці та затвердженні галузевих будівельних норм — відповідного суб’єкта нормування.

Усі будівельні норми, включаючи галузеві, повинні бути актуалізовані та розміщені на веб-сайтах суб’єктів нормування у вигляді баз даних цих норм у вільному доступі.

Прикінцеві положення

Закону про будівельні норми містять низку змін до інших нормативно-правових актів України, які необхідно здійснити, щоб привести їх у відповідність до чинного закону. Це, зокрема, зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X, Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III, Закону України «Про основи містобудування» від 16.11.92 р. № 2780-XII та інші. У більшості випадків ідеться про узгодження та заміну понять у цих документах відповідно до прийнятого Закону про будівельні норми.

У найближчі три місяці з прийняттям

Закону про будівельні норми Кабмін зобов’язаний прийняти нормативно-правові акти, щодо забезпечення реалізації цього Закону, а в шестимісячний термін розробити концепцію розвитку Системи нормативного забезпечення будівництва в Україні в 2009 — 2015 роках, та розробити положення про базову організацію з науково-технічної діяльності в будівництві.

І цілий рік виділили Кабміну на розроблення програми перегляду державних будівельних норм і правил, прийнятих до набуття чинності

Законом про будівельні норми.

Також протягом року Кабмін повинен забезпечити формування Мінрегіонбудом центрального фонду будівельних норм.

Зважаючи на вищезазначене, найпозитивнішим фактором  прийняття Закону про будівельні норми є створення фонду будівельних норм, що забезпечить безперешкодний і безкоштовний доступ суб’єктів будівництва до законодавчої бази з будівництва, яка до цього в повному обсязі доступною була переважно на платній основі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі