Теми статей
Обрати теми

Особливості оформлення ТТН у будівництві

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Особливості оформлення ТТН у будівництві

 

Організація веде будівництво. Вивіз ґрунту з об’єкта здійснює транспортна компанія, що в кінці місяця видає акт виконаних робіт (послуг) та виставляє рахунок. У цих документах зазначено найменування послуги — «вивіз ґрунту», одиниці — «куб. м». А чи потрібні при цьому товарно-транспортні накладні?

 

Договірні відносини між суб’єктами господарювання регулюються нормами

Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГК) та нормами Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦК).

Відповідно до норм

ст. 908, 909 ЦК операції з перевезення вантажів оформлюються договорами перевезення.

При укладенні господарського договору сторони самостійно узгоджують предмет (найменування, номенклатуру, асортимент) договору (

ст. 180 ГК).

Тому, на наш погляд, буде коректніше, якщо реквізити «найменування послуги» в акті виконаних робіт (послуг) та рахунку-фактурі відповідатимуть предмету договору перевезення, на підставі якого їх виписано.

Щодо питання оформлення товарно-транспортної накладної (далі — ТТН), то обов’язковість застосування цього документа закріплено в нормах

п. 3 ст. 909 ЦК, п. 1 п. 11.1 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. № 363 (далі — Правила № 363).

Тому операції з перевезення вантажів, у тому числі вивіз ґрунту, мають в обов’язковому порядку оформлятися ТТН.

Більше того, норми

п. 11.7 Правил № 363 покладають обов’язок з виписки ТТН на замовника (вантажовідправника), у якого в розпорядженні залишається перший примірник такої ТТН.

Форму ТТН затверджено

наказом Міністерства транспорту та Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля» від 29.12.95 р. № 488/346 (далі — наказ № 488).

Проте застосування цієї типової форми обов’язкове тільки для підприємства та організацій, підвідомчих зазначеним міністерствам.

Усі інші підприємства мають право скористатися формою ТТН, затвердженою

наказом № 488, або формою власної розробки (п.п. 2.7 наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 24.05.95 р. № 88).

Для цілей бухгалтерського та податкового обліку акт виконаних робіт (послуг) чи інший документ, що підтверджує факт надання послуг з вантажоперевезення та оформлений відповідно до вимог

ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, є достатнім підтвердженням факту здійснення господарської операції.

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі