Теми статей
Обрати теми

Проектну декларацію публікувати всім!

Редакція ББ
Лист від 13.05.2010 р. № 26-12-2634

Проектну декларацію публікувати всім!

 

Лист ДАБІ від 13.05.2010 р. № 26-12-2634

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція за дорученням Міністерства регіонального розвитку та будівництва розглянула Ваше звернення щодо складання, реєстрації і оприлюднення проектної декларації та повідомляє.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про планування і забудову територій» у разі спорудження об’єктів житлового будівництва, фінансування спорудження яких здійснюється з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, одним із документів, необхідних для отримання дозволу на виконання будівельних робіт, є зареєстрована та опублікована проектна декларація.

Разом з тим, відповідно до частини третьої статті 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність» об’єктами інвестиційної діяльності не можуть бути об’єкти житлового будівництва, фінансування спорудження яких здійснюється з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління. Інвестування та фінансування будівництва таких об’єктів може здійснюватися виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди, які створені та діють відповідно до законодавства, а також через випуск безпроцентних (цільових) облігацій, за якими базовим товаром виступає одиниця такої нерухомості.

Тобто спорудження об’єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних і юридичних осіб, може здійснюватись не тільки через фонди фінансування будівництва та фонди операцій з нерухомістю.

З огляду на викладене, у разі спорудження об’єктів житлового будівництва, фінансування спорудження яких здійснюється з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, дозвіл на виконання будівельних робіт надається тільки після опублікування проектної декларації, зареєстрованої у визначеному законодавством порядку.

 

Перший заступник начальника О. Рибак

 

КОМЕНТАР

 

У

листі від 13.03.2010 р. № 12-1416 (див. газету «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 8, с. 7) Державна архітектурно-будівельна інспекція стверджувала, що відсутність у проектній декларації даних про управителя коштів фонду фінансування будівництва є підставою для відмови у її реєстрації. Разом з тим відповідно до Закону України «Про планування та забудову території» дозвіл на виконання будівельних робіт можна отримати лише після реєстрації та оприлюднення проектної декларації. Оскільки проектна декларація, передбачена Законом України «Про фінансово-кредитні механізми», застосовується лише при залученні коштів через створення ФФБ або ФОН, тож своїм листом № 12-1416 від 16.03.2010 р. ДАБІ, по суті, блокує можливість залучення коштів для будівництва житла через інші механізми, крім ФФБ та ФОН, хоча така можливість передбачена Законом України «Про інвестиційну діяльність».

У своєму

листі № 26-12-2634 від 13.05.2010 р. Державна архітектурно-будівельна інспекція таки визнала право залучати кошти на фінансування будівництва житла через інші механізми ніж ФФБ та ФОН, а саме через інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди, випуск безпроцентних (цільових) облігацій відповідно до ст. 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність».

Разом з тим у тому ж

листі ДАБІ знову стверджує, що дозвіл на виконання будівельних робіт надається лише після опублікування проектної декларації, в якій відповідно до листа ДАБІ від 16.03.2010 р. № 12-1416 обов’язково має бути заповнено розділ про управителя коштів фонду фінансування будівництва.

У результаті маємо суперечність самої ДАБІ, яка,

з одного боку, погоджується, що залучати кошти на фінансування будівництва можна через усі передбачені Законом України «Про інвестиційну діяльність» механізми, а з іншого боку, стверджує, що дозвіл на виконання будівельних робіт буде видаватися тільки після опублікування проектної декларації, в якій обов’язково має бути заповнено розділ про управителя фонду фінансування будівництва.

Отже, забудовникам, які збираються зводити житло за кошти фізичних або юридичних осіб, доведеться створювати для цього ФФБ або ФОН, чи відстоювати в суді своє право на реєстрацію проектної декларації без заповнення розділу про управителя ФФБ, оскільки кошти будуть залучатися через інші, ніж ФФБ та ФОН, механізми.

Залишається сподіватися, що найближчим часом ДАБІ дасть більш розгорнуте пояснення, як реєструвати проектну декларацію і чи взагалі потрібно її реєструвати, якщо кошти для будівництва будуть залучатися через інші ніж ФФБ та ФОН механізми.

Таким чином, маємо чергову неузгодженість законодавства.

 

Василь Качерай

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі