Теми статей
Обрати теми

Авторський нагляд: краса за сімома печатками (частина 1)

Редакція ББ
Стаття

Авторський нагляд: краса за сімома печатками

(частина 1)

Алла Дедусенко, консультант

 

Вірте слову, завіреному печаткою… Цей народний афоризм є квінтесенцією комфортної співпраці замовника та виконавців, де провідну роль відіграє дотримання авторського нагляду за виконанням планувальних, будівельних і обробних робіт.

Про практичні нюанси авторського нагляду та його юридичне оформлення йтиметься в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Постанова № 483

— постанова КМУ «Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи» від 11.04.2002 р. № 483.

Порядок № 903

— Порядок здійснення авторського та технічного нагляду під час будівництва об’єкта архітектури, затверджений постановою КМУ від 11.07.2007 р. № 903.

ДБН Д.1.1-1-2000

— Правила визначення вартості будівництва (ДБН Д.1.1-1-2000), затверджені наказом Держбуду від 14.12.2000 р. № 285.

СНіП 1.06.05-85

— СНіП 1.06.05-85. Положення про авторський нагляд проектних організацій за будівництвом підприємств, будівель і споруд (дата запровадження — 15.04.1985 р.).

ДБН А.3.1-5-96

— ДБН А.3.1-5-96. Організація будівельного виробництва, затверджені наказом Держкоммістобудування України від 03.04.1996 р. № 49, набули чинності 01.09.1996 р.

 

Що таке авторський нагляд

У нормативно-законодавчій базі України немає визначення авторського нагляду. Зазвичай під

авторським наглядом розуміється комплекс заходів, які здійснюються для забезпечення відповідності технологічних, архітектурно-стилістичних, будівельних та інших технічних рішень і показників об’єкта, що вводиться в експлуатацію, рішенням і показникам, передбаченим у затвердженій замовником проектній документації. Як правило, авторський нагляд передбачає планові (один або кілька разів на тиждень) відвідування об’єкта для уточнення деталей проекту та внесення відповідних зауважень до Журналу авторського нагляду (див. рис. 1).

Під час авторського нагляду узгоджуються рішення питань за проектною документацією, що виникають у замовника, будівельного підрядника, інших юридичних та фізичних осіб за вказівкою замовника з подальшим випуском виконавчих креслень з урахуванням унесених змін.

Необхідно чітко розуміти: у виконроба, керівника проекту, архітектора та дизайнера спочатку принципово різні та взаємоНЕзамінні функції.

Авторський нагляд (і архітектора, і дизайнера) необхідний та фінансово виправданий на всіх етапах реалізації концепції проекту.

Недооцінка послуги авторського нагляду виходить з нерозуміння можливих проблем, які виникають під час і після реалізації проекту.

Функції виконроба дизайнер та архітектор не виконують і за технічною стороною ремонту спеціально не стежать.

Але! Хто як не висококласний архітектор і дизайнер, знайомий з техпроцесом зсередини, може вчасно помітити недоліки технологічного виконання.

Авторський нагляд не дасть відхилитися від замислених планів, дозволить виявити і виправити можливі помилки в технологіях ведення робіт, вчасно узгодити питання різних будівельних підрядників, здійснити погоджені із замовником необхідні коригування окремих розділів проекту. У процесі проведення авторського нагляду відбувається вирішення основного завдання: архітектор і дизайнер коригують, вдосконалюють, опрацьовують фрагменти, конструкції окремих елементів і будівельні вузли, чітко дотримуючись авторської концепції. А це дуже важливо! Адже своєчасно вжиті екстрені заходи з доопрацювання та вдосконалення концепції проекту допоможуть замовнику заощадити значну суму і безцінні нервові клітини.

Архітектор надає комплект креслень, проектну документацію, необхідну для будівництва будівель і споруд, дизайнер надає дизайн-проект, комплект креслень і тривимірних зображень, необхідних для втілення будівельними підрядниками проектної ідеї простору інтер’єру, екстер’єру будівлі та необхідного благоустрою біля будівель.

Виконроб приймає документацію до виконання і займається виключно будівельними роботами.

Керівник проекту координує і контролює виконання та строки будівельних і ремонтних робіт, взаємодіючи в міру необхідності із замовником та постачальниками. При цьому запорукою успішного завершення і здачі об’єкта є неухильне дотримання проекту, наданого дизайнером та архітектором, виконання всіх будівельних норм і правил.

 

Авторський нагляд в нормативно-правовому полі

Механізм здійснення авторського нагляду під час будівництва об’єкта архітектури (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель і споруд, а також технічного переоснащення діючих підприємств) визначено в

Порядку № 903.

 


Порядок № 903

<…>

2. Авторський нагляд здійснюється архітектором — автором проекту об’єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими особами (далі — генеральний проектувальник) відповідно до законодавства та договору із замовником (забудовником) протягом усього періоду будівництва і передбачає контроль за відповідністю будівельно-монтажних робіт проекту.

<…>

Склад групи авторського нагляду затверджується генеральним проектувальником на весь період будівництва. Інформація про склад зазначеної групи надсилається замовнику.

4. Відвідування об’єкта архітектури представниками групи авторського нагляду здійснюється згідно з планом-графіком або за викликом замовника (виходячи з виробничої потреби). У разі коли будівництво триває більш як один рік, план-графік коригується в міру потреби з урахуванням обсягу робіт, запланованого на поточний рік.

5. Результати авторського нагляду фіксуються в

журналі 1, що оформляється генеральним проектувальником у двох примірниках, один з яких зберігається у замовника, а другий — у генерального проектувальника. Представник групи авторського нагляду під час відвідування об’єкта архітектури вносить в обидва примірники журналу зауваження щодо виявлених відхилень від затвердженого проекту разом з пропозиціями стосовно їх усунення та ознайомлює з ними під розписку відповідального представника підрядника.

<…>

7. Після прийняття об’єкта архітектури в експлуатацію генеральний проектувальник повинен зберігати примірник журналу авторського нагляду в архіві.


1 Форму Журналу авторського нагляду за формою СНіП 1.06.05-85 наведено на рис. 1. Ним користуються на практиці, хоча сам СНіП ще радянських часів. —

Прим. ред.

 

 

img 1

Рис. 1. Журнал авторського нагляду за будівництвом за формою СНіП 1.06.05-85

 

Предмет авторського нагляду

Авторський нагляд

здійснює автор проекту. Він полягає в чіткому дотриманні погодженого із замовником проекту, без унесення до нього будь-яких змін.

Контроль за реалізацією архітектурно-стилістичних рішень під час будівництва, а також контроль за виконанням концепції дизайн-проекту під час будівельно-ремонтних робіт в інтер’єрі — це завдання архітектора та дизайнера2.

2 Архітектор і дизайнер — це одна або декілька осіб, які є автором(ами) проекту, за яким ведеться будівництво (ремонт).

Виходячи з попередньої домовленості із замовником авторський нагляд, звичайно ж, можна проводити на будь-якому етапі реалізації проекту. Але насправді, тільки-но розпочинається будівництво об’єкта, настає і час проведення авторського нагляду, незважаючи на те що проектна документація на цей момент може бути ще не до кінця сформована і видана замовнику. У такому разі архітектор і дизайнер ведуть розробку частини проектної документації, якої не вистачає, і одночасно проводять авторський нагляд за виконанням ремонтно-будівельних робіт.

Давайте розберемося, що входить до комплексу робіт, які називаються авторським наглядом. Для цього треба зрозуміти, що авторський нагляд архітектора на будівництві будівлі, яка стоїть окремо, значно відрізнятиметься від авторського нагляду за дизайн-проектом інтер’єру приміщення і екстер’єру (зовнішнього вигляду) будівлі, що проводиться дизайнером. Ця відмінність зумовлюється різними будівельними завданнями на розробку будівництва будівлі і ремонтно-будівельних робіт у приміщенні всередині будівлі. Досить поширена ситуація на великих будівельних об’єктах, коли над розробкою проектної документації та над здійсненням будівництва будівлі працюють як архітектори, так і дизайнери. І в цьому випадку авторський нагляд провадить кожен з виконавців за своїм розділом проектної документації.

 

Авторський нагляд дизайнера

Авторський нагляд дизайнера за втіленням дизайн-проекту інтер’єру включає:

1. Регулярний виїзд дизайнера на об’єкт — але не менше 6 разів на календарний місяць.

2. Унесення до робочих креслень коригувань, що виникли після демонтажу старих і зведення нових перегородок, після вирівнювання підлоги, стін і стель.

3. Контроль за правильністю виконання дизайн-проекту.

4. Контроль і консультації виконання монтажних робіт.

5. Контроль і консультації виконання обробних робіт.

6. Підбір обробних матеріалів: плитка, шпалери, фарба, паркет, ламінат, камінь, плінтуси тощо.

7. Підбір меблів відповідно до обраного стилю інтер’єру.

8. Підбір освітлення, згідно з документацією дизайн-проекту.

9. Підбір сантехніки, згідно з документацією дизайн-проекту.

10. Декорування інтер’єру.

Декорування інтер’єру, якщо не є окремо замовленими видами робіт для оформлення інтер’єру приміщення, виконується дизайнером у процесі авторського нагляду. Робота над внутрішнім простором інтер’єру уже після всіх проведених будівельних робіт і виведених інженерних мереж у приміщенні і є декоруванням. Це багатоплановий, кропіткий, творчий процес.

Дизайн інтер’єру — мистецтво створення комфорту і стилю. В оформленні простору у процесі роботи над декоруванням інтер’єру приміщень не можна нехтувати дрібницями.

Кожна деталь, що знаходиться на своєму місці, створює ту атмосферу, той стиль, який перетворює зовнішній вигляд приміщення на інтер’єр, у предмет мистецтва. Декорування включає різні процеси робіт над усіма деталями простору. І вибір обробних матеріалів, і підбір колірних гамм, розставляння колірних акцентів, і підбір світильників, люстр, формування освітлення, і підбір необхідних меблів, і штори, і карнизи, будь-які предмети декору. Дизайнер обирає і складає для замовника систему комбінування матеріалів і тканин, текстур і відтінків. Ця система комбінування і створює свій певний авторський стиль інтер’єру. Кожна картина, килим, ваза, фотографія гармонійно виглядає тільки на своєму, найкращому місці. І визначити це місце може тільки спеціаліст, який володіє бездоганним смаком і досвідом у створенні індивідуального декору. Просторове мислення і художній смак дозволяють автору передати свій індивідуальний стиль в архітектурі будівлі, дизайні простору, екстер’єру та інтер’єру будівлі.

Чітка і точна праця архітектора, дизайнера вимагає бездоганного розуміння законів композиції, знання і досвіду в колірній гармонізації простору, умілої гри з об’ємом, формою та масштабом.

Якщо у процесі виконання ремонтно-будівельних робіт за проектною документацією замовник з метою економічної доцільності вирішує довірити виконання авторського нагляду виконробу будівництва або куратору об’єкта, або бажає самостійно виконувати проведення цих робіт, то, як правило, інтер’єр, екстер’єр будівлі втрачають задуманий архітектором і дизайнером стиль, втрачають концепцію, продуману автором, його оригінальні ідеї та колірні рішення. Обробні матеріали для оформлення приміщень і будівель, предмети меблів і декору підбираються хаотично, без певної системи, яку зазвичай продумують і закладають у проект дизайнер, архітектор. Змінюється форма стін і декоративні деталі, порушується продумана композиція простору і майстерно підібрані співвідношення кольору і текстури, форми і масштабу. З’являються розбіжності з проектною авторською документацією, які призводять до того, що об’єкт утрачає свою самобутність, цілісність і художню цінність.

У процесі втілення проектної документації в реальність на будівництві об’єкта нерідко виникають коригування первинної розробки проекту через здешевлення вартості будівельних робіт, у зв’язку з надійнішим виконанням тієї чи іншої будівельної конструкції, через вимоги будівельних підрядників до розміщення інженерних мереж. Саме автор проекту зможе виробити правильні коригування у проектній документації без втрати первинної ідеї та концепції архітектурного простору, стилістики будівлі та інтер’єру приміщень.

Ескізний (передпроектні роботи), архітектурний і робочий проекти, у тому числі проекти інженерних комунікацій: опалення та вентиляції, водопроводу і каналізації, електропостачання, освітлення, блискавкозахисту, охоронно-пожежної сигналізації та інші спеціальні розділи проектування, а також кошторис, фахівці виконають з дотриманням необхідних норм і строків проектування відповідно до побажань замовника.

Усі нижче перераховані документи утворюють, з одного боку, загальну дизайн-концепцію майбутнього приміщення, а з іншого — повноцінне керівництво до дії для суміжних працівників — будівельників, спеціалістів з електрики, сантехніки, обробки.

 

Архітектурний проект

Правильне будівництво розпочинається з проекту.

Будівельне проектування — процес продумування та оформлення конкретного будівельного завдання у вигляді креслень і розрахунків.

Основне завдання проектувальників

— якісне та професійне виконання проектної документації з урахуванням нормативних вимог, умов будівництва та здачі об’єкта в експлуатацію.

Замовник може доручити проектувальникам виконати будь-які передпроектні роботи (наприклад, зробити ескізи, що братимуть участь у тендері) щодо розміщення об’єкта на будь-якій території без спеціальних дозволів і погоджень (за винятком зон з особливим охоронним режимом). Такі роботи не можуть бути стадією проектування і підлягають розгляду та схваленню замовником, органами містобудування та архітектури. Склад, обсяг і вартість цих робіт визначаються відповідним договором або контрактом.

Кожен архітектурний стиль і напрям дизайну дає чітке уявлення про комфорт, красу і естетику, престиж і функціональність. Можна скористатися готовими рішеннями, розробленими для багатократного повторення, що спочатку здешевлює проект. Якщо запропонований проект не цілком задовольняє всі вимоги замовника, архітектор і дизайнер розробляють індивідуальний проект.

У процесі розробки замовник бере активну участь, вивчаючи і погоджуючи пропозиції, висловлюючи додаткові побажання.

Дуже важливо, щоб у разі співпраці замовник розумів, що існують такі технічні питання, в яких останнє слово має бути за спеціалістами. Результат такої роботи — максимальна надійність і безпека приміщення разом з красою і стилем.

Архітектурні рішення розробляються на підставі

завдання на проектування відповідно до вимог початково-дозвільної документації, погоджуються і затверджуються державними органами архітектури і містобудування. Причому перелік затверджуючих держорганів залежить від функціонального призначення об’єкта (для офісу, буфета, лікарні вони будуть різними). На цьому етапі приймаються основні конструктивні рішення (щодо фундаменту, перекриттів, крівлі, утеплення, вузлів, деталей), виконуються розрахунки конструкцій, розробляються остаточні обсягово-планувальні та архітектурно-будівельні рішення об’єкта. Слід зазначити, що основні розділи проектної документації виконуються поетапно, при цьому передпроектна документація може розроблятися як у складі проекту в цілому, так і як окремий, самостійний етап проектування.

У результаті проект містить архітектурні рішення, які комплексно враховують соціальні, економічні, функціональні, інженерні, технічні, протипожежні, санітарно-гігієнічні, екологічні, архітектурно-художні та інші вимоги до об’єкта в обсязі, необхідному для розробки документації для будівництва об’єктів, у проектуванні яких функціонально необхідна участь архітектора.

Архітектурний проект або архітектурно-містобудівне вирішення будівельного об’єкта підлягає погодженню та затвердженню держорганами архітектури і містобудування.

Крім основних креслень і генерального плану, архітектурні рішення включають поповерхові плани з нанесенням осей, основних розмірів приміщень і планувальних відміток; експлікація приміщень із зазначенням точних площ; розташування дверних, віконних та інших отворів; сходи, ліфти, підйомники і обгороджування; санітарно-гігієнічні прилади.

Працюючи над архітектурним проектом, слід пам’ятати про розрізи із зазначенням усіх планувальних відміток і основних висот приміщень, а також зазначити фасади з необхідними відмітками та рівнями.

 

Робочий проект

Робочий проект

— робоча документація у складі архітектурно-будівельної частини: креслення архітектурних рішень і будівельних конструкцій, призначені для будівельних і монтажних робіт. На кресленнях зазначаються характеристики точності геометричних параметрів будівель, споруд, конструкцій та їх елементів.

Перелік основних креслень:

1. Плани поверхів з нанесенням необхідних розмірів і прив’язок до осей усіх конструктивних (стін, колон, віконних, дверних та інших отворів) і декоративних елементів, планувальних відміток тощо.

2. Розрізи із зазначенням усіх планувальних відміток, висот приміщень тощо.

3. Фасади.

4. Плани та експлікація підлоги.

5. План крівлі.

6. Відомість обробки приміщень.

7. Виносні елементи (вузли, фрагменти).

8. Основні вузли і деталі конструкцій.

9. Специфікації: обробних матеріалів, елементів заповнення отворів.

 

Отримання дозволу на будівельні роботи

Перелік документів, які подаються до спеціалізованих органів для отримання дозволу на ведення будівельних робіт:

1. Заява в установленій формі.

2. Документ, що підтверджує право власності або користування, у тому числі на умовах оренди, земельною ділянкою.

3. Рішення про надання земельної ділянки для будівництва або розпорядження місцевої держадміністрації про дозвіл на будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт.

4. Комплексний висновок державної інвестиційної експертизи. (Якщо об’єкт входить до переліку об’єктів, затвердження проектів яких не вимагає висновку комплексної держекспертизи, — відповідна довідка держекспертизи).

5. Документ про погодження проекту.

6. Розпорядчий документ про затвердження проекту (відповідно до

постанови № 483).

7. Паспорт фасаду (оригінал).

8. Будгенплан.

9. Розпорядчий документ генпідрядника про призначення виконавця робіт.

10. Розпорядчий документ замовника про призначення особи, відповідальної за технагляд.

11. Розпорядчий документ проектної організації про призначення особи, відповідальної за авторський нагляд.

12. При реконструкції, реставрації капремонті — документ, що засвідчує право власності на будинок чи споруду, або письмова згода власника на проведення робіт.

 

Етапи проектування

Розробка проекту включає такі основні стадії.

I. Передпроектні роботи

На цій початковій стадії роботи визначається можливість розміщення об’єкта на ділянці, розробляються концептуальні обсягово-планувальні рішення, визначаються основні техніко-економічні показники об’єкта нерухомості, закладається стильова направленість. Виконується комп’ютерна 3D перспектива об’єкта і фотомонтаж будівлі в довколишню забудову. Замовникові пропонуються варіанти можливого функціонального зонування, залежно від типу майбутнього об’єкта. Здійснюється розробка концепції будівлі. На стадії розробки концепції будівлі визначається розміщення об’єкта на ділянці, розробляються обсягово-планувальні рішення, визначається техніко-економічні показники, стильова спрямованість і пропонуються варіанти, залежно від типу майбутнього об’єкта. Такі роботи виконуються з метою обґрунтування розміщення об’єкта нового будівництва, проведення робіт з реконструкції існуючого об’єкта, визначають інвестиційну привабливість, можливість будівництва або реконструкції об’єкта на цій ділянці з урахуванням містобудівних, історико-культурних, соціально-економічних, санітарно-гігієнічних і екологічних вимог.

Основні креслення:

1. Схема генплану.

2. Поповерхові плани (схеми функціонального зонування).

3. Розрізи (схеми).

4. Схема внутрішніх потоків.

5. Ескізи фасадів.

6. Комп’ютерна 3D модель об’єкта (без деталювання).

II. Ескізний проект

У цьому розділі проекту детальніше розробляються основні обсягово-планувальні та архітектурно-художні вирішення об’єкта. Замовнику пропонуються на розгляд поповерхові плани із зазначенням основних приміщень, розрізи будівлі зі вказівкою висот основних приміщень, відміток рівнів, ескізи та варіанти стилістичного вирішення інтер’єрів основних приміщень і екстер’єру.

Ескізний проект розробляється для принципового визначення вимог до містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних і функціональних вирішень об’єкта, підтвердження можливості створення об’єкта цивільного призначення. Він підлягає погодженню з міськими органами архітектури. Ескізне проектування — створення загальної концепції майбутньої будівлі, його стильова спрямованість, вирішення внутрішнього простору.

Ескізне проектування включає:

1. Планувальне рішення.

2. Візуалізація 2 — 3 ракурси.

3. Поповерхові плани, фасади і розрізи (у розмірах).

Основні креслення:

1. Поповерхові плани із зазначенням основних приміщень, примірним розташуванням дверних, віконних та інших отворів, вертикальних комунікацій, груп меблів і предметів інтер’єру.

2. Розрізи із зазначенням висот основних приміщень, відміток рівнів.

3. Ескізи і варіанти колористичного вирішення інтер’єрів основних приміщень без деталізації.

4. Фасади (схеми).

III. Проект

У цьому основному розділі проектної документації, що підлягає експертизі, розробляються остаточні обсягово-планувальні, архітектурно-будівельні, конструктивні, інженерні та технологічні вирішення майбутнього об’єкта. Виконуються спеціальні підрозділи проектної документації, що регламентуються Містобудівним завданням. Проект розробляється для визначення містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних, інженерних вирішень об’єкта, кошторисної вартості будівництва і техніко-економічних показників.

Склад:

1. Загальна пояснювальна записка.

2. Генеральний план.

3. Архітектурно-будівельна частина.

4. Технологічна частина.

5. Рішення з інженерного обладнання.

6. Рішення щодо забезпечення умов життєдіяльності інвалідів.

7. Організація будівництва.

8. Кошторисна вартість будівництва.

IV. Робочий проект — робочі креслення

Робочий проект розробляється для визначення конкретних містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних, інженерних вирішень об’єкта, розрахункової вартості будівництва, техніко-економічних показників і виконання будівельно-монтажних робіт.

Склад:

1. Загальна пояснювальна записка.

2. Генеральний план.

3. Архітектурно-будівельна частина.

4. Технологічна частина.

5. Рішення з інженерного обладнання.

6. Рішення щодо забезпечення умов життєдіяльності інвалідів.

7. Організація будівництва.

8. Охорона довкілля.

9. Кошторисна вартість будівництва.

V. Робоча документація

Робоча документація — комплект документів, необхідних для виробництва будівельних і монтажних робіт. У межах цієї стадії виготовляються робочі креслення архітектурних рішень, будівельних конструкцій, інженерних мереж, призначені для виробництва будівельних та монтажних робіт, з детальною вказівкою на кресленнях точних геометричних параметрів і характеристик будівлі або споруди, конструкцій та їх елементів.

Склад:

1

. Робочі креслення.

2. Специфікації обладнання, виробів та матеріалів.

3. Кошторисна документація.

VI. Дизайн-проект

Комплекс робіт з розробки інтер’єрів і екстер’єру проектованого об’єкта відповідно до функціонального призначення та обраного стильового напряму. Здійсняються, як правило, іншим виконавцем, іншою проектною організацією та виноситься до окремого проекту на розробку інтер’єру, екстер’єру будівель і благоустрою навколо будівель.

При проектуванні приватних інтер’єрів у дизайнера немає необхідності виконувати повноцінну робочу документацію відповідно до держстандартів, оскільки вона надмірно заформалізована, дуже трудомістка у виконанні. Але! У проектній документації, що виконується архітектором, для будівництва будівлі розробляється істотний пакет документації за конструкціями будівлі та інженерними мережами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі