Теми статей
Обрати теми

Пенсіонер на підприємстві

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Пенсіонер на підприємстві

 

На будівельне підприємство прийнято на роботу вахтером пенсіонера з оплатою у півставки окладу. Які пільги має надавати роботодавець працюючим пенсіонерам? Чи застосовується до його заробітної плати податкова соціальна пільга і чи можна видати йому неоподатковувану матеріальну допомогу?

 

У

Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) відсутні спеціальні норми, що регламентують особливе ставлення до пенсіонерів. Заробітна плата таких працівників підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах, тобто за ставкою 15 %, відповідно до п. 7.1 Закону № 889. Також не існує і окремих нормативних положень у частині застосування податкової соціальної пільги для працюючих пенсіонерів. Перелік доходів, зазначених у п.п. 6.3.3 Закону № 889, при отриманні яких податкова соціальна пільга не може застосовуватися до інших доходів платника податків, не містить доходів, отриманих у вигляді пенсії.

Таким чином, працюючий пенсіонер, так само як й інші працівники,

має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого з джерел на території України від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги в розмірах, передбачених п. 6.1 Закону № 889. При цьому розмір нарахованої заробітної плати в цьому випадку не повинен перевищувати суму, що дорівнює місячному прожитковому мінімуму, діючому для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженому на 1,4 та округленому до найближчих 10 гривень (п.п. 6.5.1 Закону № 889).

Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI

з 1 січня 2010 року встановлено прожитковий мінімум на працездатну особу в розмірі 869 грн. Тому в 2010 році граничний розмір доходу для отримання податкової соціальної пільги дорівнює 1220 грн. (869 грн. х 1,4 = 1216,6 грн. = 1220 грн.).

На можливість застосування податкової соціальної пільги до заробітної плати не впливає те, що працівника прийнято на півставки, оскільки з граничним розміром заробітної плати порівнюється

загальний місячний оподатковуваний дохід (незалежно від кількості відпрацьованого часу), а не встановлений працівнику оклад (тарифна ставка).

При цьому розмір податкової соціальної пільги не зменшується через те, що пенсіонер отримує півставки, а не ставку.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до доходів місяця, в якому працюючий пенсіонер подав заяву на її застосування. У разі якщо він претендує на підвищений розмір пільги, установлений

пп. 6.1.2 або 6.1.3 Закону № 889, до заяви додаються підтверджуючі документи згідно з Порядком подання документів та їх складом при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженими постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035.

Якщо працівник-пенсіонер має право на податкову соціальну пільгу протягом звітного податкового року, роботодавець може надати йому

неоподатковувану нецільову благодійну допомогу в сумі, що не перевищує розміру граничного доходу, визначеного відповідно до п.п. 6.5.1 Закону № 889 (п.п. 9.7.3 Закону № 889). У 2010 році сукупний розмір такої неоподатковуваної допомоги не повинен перевищувати 1220 грн.

Узагалі, що стосується працюючих пенсіонерів, то на них поширюються всі гарантії та пільги, як і на звичайних працівників. Жодних особливостей щодо цієї категорії працівників не передбачено ні

КЗпП, ні податковим законодавством.

 

Наталія Григор’єва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі