Теми статей
Обрати теми

Ляп у постанові Кабміну... скоро повинні виправити

Редакція ББ
Лист від 13.05.2010 р. № 31-34000-20-5/11019

Ляп у постанові Кабміну… скоро повинні виправити

 

Лист Мінфіну від 13.05.2010 р. № 31-34000-20-5/11019

 

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначає склад фінансової звітності та поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством. Тобто на фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб — підприємців, зазначений Закон не поширюється.

У зв’язку з наведеним, для усунення в законодавстві протиріччя, що виникло у зв’язку зі встановленням Порядком (підпункт 5 пункту 16) норми, за якою для участі в аукціоні фізичні особи — підприємці мають подавати фінансову звітність, пропонується Міністерству економіки України як головному розробнику зазначеного Порядку підготувати проект постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення до Порядку відповідних змін, а саме виключити з підпункту 5 пункту 16 Порядку слова у дужках «та фізичної особи — підприємця» і доповнити словами «та Звіту суб’єкта малого підприємництва фізичної особи — платника єдиного податку (для фізичної особи підприємця)».

 

Заступник міністра Г. Єфименко

 

КОМЕНТАР

 

У

п. 16 постанови КМУ «Про затвердження порядку залучення коштів для будівництва житла військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу, членам їх сімей на аукціонах» від 17.02.2010 р. № 142 (далі — постанова № 142) для участі в аукціоні передбачено подання копій документів фінансової звітності за минулий рік та за останній квартал (для юридичної особи та фізичної особи — підприємця). Разом з тим приватні підприємці не складають фінансової звітності, передбаченої Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», а складають лише певні форми податкової звітності. Думаю, що автори постанови № 142, пишучи про фінансову звітність підприємців, мали на увазі саме податкову звітність. Проте юридично в організаторів аукціону будуть усі підстави не допускати до участі в аукціоні фізичних осіб — підприємців, мотивуючи це відсутністю в поданих для участі в аукціоні документах копій фінансових звітів.

Міністерство фінансів України у своєму

листі № 31-34000-20-5/11019 від 07.04.2010 р. визнало законодавче протиріччя постанови № 142 і підтвердило, що приватні підприємці не зможуть надати фінансову звітність, оскільки не складають її.

Разом з тим Мінфін у листі, що коментується, повідомив, що запропонує Міністерству економіки України внести зміни до

постанови № 142, а саме вилучити з підпункту 5 пункту 16 слова у дужках «…та фізичної особи-підприємця» та доповнити словами «…та Звіту суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку (для фізичної особи — підприємця)».

Мабуть, Міністерство фінансів України вирішило також не дуже заглиблюватися в сутність написаного, тому що запропонувавши вилучити одну законодавчу колізію з

постанови, автоматично пропонує створити іншу. Скажімо, якщо фізична особа — підприємець не є платником єдиного податку, то вона не зможе надати Звіт суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку, бо здає в податкові органи щокварталу податкову деклацію про доходи.

Залишається лише сподіватися, що Міністерство економіки України, розробляючи зміни до

постанови № 142, грунтовно підійде до своїх обов’язків і пропише чітко, які документи повинні надавати підприємці, як на спрощеній системі оподаткування, так і на загальній.

В іншому випадку одна неузгодженість у законодавстві заміниться іншою, як це вже стало звичним для українських нормативно-правових актів.

А поки що приватним підприємцям можуть просто відмовляти від участі в аукціоні щодо залучення коштів для будівництва житла військовослужбовцям. І своє право доведеться відстоювати хіба що в суді.

 

Василь Качерай

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі