Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Унесено зміни до Ліцензійних умов провадження діяльності
 із залучення коштів установників управління

Згідно з

розпорядженням Держфінпослуг від 03.06.2010 р. № 454 внесено зміни до Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Однією з обов’язкових умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю є наявність у заявника/ліцензіата на дату подання заяви про видачу ліцензії власного капіталу в розмірі не меншому, ніж установлений

Положенням про внесення інформації щодо фінансових компаній до Державного реєстру фінансових установ та встановлення вимог до облікової та реєструючої системи фінансових компаній.

З дати тимчасового зупинення дії ліцензії не допускаються

:

— створення нових фондів фінансування будівництва (далі — ФФБ) та/або фондів операцій з нерухомістю (далі — ФОН);

— управління майном за діючими договорами та залучення коштів установників управління майном у разі невиконання управителем умов та обов’язків за договорами з установниками управління майном та/або виявлення фактів нецільового управління майном, переданим управителю за договором управління майном;

— залучення коштів установників управління майном та перерахування коштів забудовнику для фінансування об’єкта будівництва, за яким було зупинено будівництво та/або виявлено ризики щодо нездання у строки, передбачені у договорі між управителем та забудовником, об’єкта(ів) будівництва в експлуатацію, які можуть призвести до невиконання ним обов’язків управителя за договорами з установниками управління майном;

— перерахування коштів забудовнику, у діяльності якого виявлено факти нецільового використання коштів, спрямованих управителем для фінансування конкретного об’єкта будівництва, та залучення коштів установників управління майном для фінансування всіх об’єктів будівництва, спорудження яких здійснюється за договором (договорами) з таким забудовником, до моменту укладення договору (договорів) з новим (новими) забудовником (забудовниками) та передачі всіх зобов’язань забудовника за цими об’єктами будівництва.

Тепер

ліцензіат зобов’язаний вести систему обліку прав вимог довірителів ФФБ щодо кожного створеного ним фонду окремо та згідно з вимогами Закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», а також облік укладених з установниками договорів.

Крім того,

ліцензіат зобов’язаний вести облік коштів, унесених довірителями до ФФБ, а також облік коштів, спрямованих ліцензіатом з ФФБ на фінансування будівництва, відокремлено від іншого майна ліцензіата, а також від інших ФФБ.

Розпорядження набрало чинності

12.07.2010 р.

 

Верховна Рада прийняла Закон про землі енергетики
 та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів

Закон

визначає, хто належить до суб’єктів землекористування земель енергетики, особливості надання та використання земельних ділянок для розміщення об’єктів енергетики.

Законом

передбачено можливості:

— використання земель для розміщення об’єктів передачі електроенергії на правах земельного сервітуту;

— будівництва об’єктів передачі електроенергії не лише на землях енергетики, а й на землях інших категорій.

Крім того,

Закон установлює правовий режим охоронних та інших спеціальних зон об’єктів енергетики і пов’язаних з цим прав та обов’язків землевласників і землекористувачів.

Також цим

Законом установлюється обов’язок щодо відшкодування збитків землевласникам та землекористувачам у разі введення обмежень, пов’язаних з установленням спеціальних зон.

Джерело: ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА

 

З 1 липня скасовано пенсійний збір
при безготівковій купівлі іноземної валюти

НБУ в

листі від 22.06.2010 р. № 13-117/3331-10567 звернув увагу керівників банків на те, що згідно зі ст. 86 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI з 1 липня 2010 року сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з безготівкових операцій купівлі-продажу іноземної валюти за гривні не здійснюється.

 

Думка Держкомзему про зміну цільового призначення
 земельної ділянки в межах категорії земель

На офіційному сайті Держкомзему (http://dkzr.gov.ua)

оприлюднено думку цього держоргану про зміну цільового призначення земельної ділянки в межах категорії земель.

Так, Держкомзем нагадав, що відповідно до

ч. 1 ст. 19 ЗКУ землі України за основним цільовим призначенням розподіляються на такі категорії:

а) землі сільськогосподарського призначення;

б) землі житлової та громадської забудови;

в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

г) землі оздоровчого призначення;

ґ) землі рекреаційного призначення;

д) землі історико-культурного призначення;

е) землі лісогосподарського призначення;

є) землі водного фонду;

ж) землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Таким чином, підкреслив Держкомзем, у

ч. 1 ст. 19 ЗКУ встановлено вичерпний перелік категорій земель України за основним цільовим призначенням.

У свою чергу,

у межах категорії земель земельні ділянки розподіляються за конкретним цільовим призначенням .

Наприклад, у межах категорії земель сільськогосподарського призначення земельні ділянки можуть передаватися у власність і надаватися в користування фізичним та юридичним особам для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сіножаті та випасу худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва, підсобного сільського господарства тощо. У межах категорії житлової та громадської забудови земельні ділянки можуть використовуватися для розміщення житлової забудови, громадських будівель та споруд, інших об’єктів загального користування.

Згідно зі

ст. 20 ЗКУ віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Зміна цільового призначення земель здійснюється органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування, що приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання в користування, вилучення (викуп) земель та затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об’єктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Зміна цільового призначення земель, що перебувають у власності громадян або юридичних осіб, здійснюється з ініціативи власників земельних ділянок у порядку, що встановлюється КМУ.

Водночас

ч. 5 ст. 20 ЗКУ передбачено, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками чи користувачами виключно в межах вимог щодо використання земель певного виду використання, установлених ст. 31, 33 — 37 ЗКУ.

Ураховуючи викладене та зважаючи на

ч. 5 ст. 20 ЗКУ, зміна цільового призначення земельної ділянки в межах категорії земель має відбуватися відповідно до Порядку зміни цільового призначення земель, що перебувають у власності громадян або юридичних осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 р. № 502.

Також Держкомзем зауважив, що п. 15 розд. Х «Перехідні положення» ЗКУ передбачено, що до набуття чинності законами України про державний земельний кадастр і про ринок земель, але не раніше 1 січня 2012 року, не допускаються купівля-продаж або відчуження в інший спосіб земельних ділянок та зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, що перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону і вилучення (викупу) земельних ділянок для громадських потреб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі