Теми статей
Обрати теми

Продаж землі разом із нерухомістю: складнощі податкового обліку

Редакція ББ
Лист від 09.10.2009 р. № 4690/10/16-013

Продаж землі разом із нерухомістю: складнощі податкового обліку

 

Лист Державної податкової адміністрації у Запорізькій області від 09.10.2009 р. № 4690/10/16-013

 

Державна податкова адміністрація у Запорізькій області на виконання завдання ДПАУ від 22.09.2009 р. <…> повідомляє таке.

Облік операцій з придбання та продажу землі як окремого об’єкта, як об’єкта нерухомості із землею та землі встановлено п. 8.9 ст. 8 Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств», у редакції Закону від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями (далі — Закон про прибуток), норми якого необхідно ув’язувати з нормами Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ) при оподаткуванні ПДВ.

Згідно з п.п. 8.9.1 п. 8.9 ст. 8 Закону про прибуток «платник податку веде

окремий облік операцій з продажу або купівлі землі як окремого об’єкта власності. Витрати, пов’язані з таким придбанням, не підлягають включенню до валових витрат звітного податкового періоду або до групи основних фондів з метою амортизації. Якщо у майбутньому такий окремий об’єкт власності продається, платник податку включає до складу валових доходів позитивну різницю між сумою доходу, отриманого внаслідок такого продажу, та сумою витрат, пов’язаних із купівлею такого окремого об’єкта власності, збільшених на коефіцієнт індексації, визначений у п.п. 8.3.3 цієї статті».

Отже, якщо платник податку придбав земельну ділянку окремо від об’єкта нерухомого майна, розташованого на ній, він повинен вести окремий податковий облік цієї ділянки відповідно до п.п. 8.9.1 п. 8.9 ст. 8 Закону про прибуток. Якщо у майбутньому цей платник податку продаватиме об’єкт нерухомого майна (група 1 основних фондів) із землею під цим об’єктом,

разом чи окремо, такий платник податку повинен в обліку відобразити окремий продаж об’єкта нерухомого майна (балансова вартість об’єкта, а сума перевищення виручки від продажу над балансовою вартістю цього об’єкта включається до валових доходів, і, навпаки, сума перевищення балансової вартості над виручкою від такого продажу включається до валових витрат) та землі (до складу валових доходів включається позитивна різниця між сумою доходу, отриманого внаслідок продажу, та сумою витрат, пов’язаних із купівлею землі, збільшених на коефіцієнт індексації).

Законом України від 15.06.2004 р. № 1782-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» (щодо поставки житла та землі)» (набрав чинності з дня його опублікування та поширюється на податкові періоди починаючи з 01.01.2004 р.) викладено в новій редакції норми п.п. 5.1.17 п. 5.1 ст. 5 Закону про ПДВ, згідно з якою звільняються від оподаткування ПДВ операції з поставки (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних паїв, крім тих, що знаходяться під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень п.п. 5.1.19 п. 5.1 ст. 5 Закону про ПДВ).

Водночас згідно з п.п. 5.1.19 п. 5.1 ст. 5 Закону про ПДВ звільненню від оподаткування ПДВ підлягають операції з безоплатної приватизації житлового фонду, присадибних ділянок та земельних паїв відповідно до законодавства, а також з надання послуг, отримання яких є передумовою приватизації житлового фонду, присадибних ділянок та земельних паїв, а також приватизації цілісних майнових комплексів.

Якщо із землею (земельними ділянками) як з окремим об’єктом власності, незалежно від того, відбувалося її придбання як окремого об’єкта чи разом з об’єктом нерухомості, здійснюються операції з поставки (продажу, передачі), то такі операції з відчуження звільняються від оподаткування ПДВ.

У разі, коли здійснюються операції з поставки (продажу, передачі) об’єкта(ів) нерухомості разом із землею, яка знаходиться під таким об’єктом і включається до його вартості, такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

 

Заступник голови О. Матвійчук

 

Коментар

 

Нам здається, що податківці ДПА в Запорізькій області в наведеному вище

листі насамперед пробують розрубати гордіїв вузол податкового обліку операцій купівлі-продажу землі разом із нерухомістю.

Основні проблеми у підприємств виникають тоді, коли ціни купівлі чи продажу таких активів на договірному рівні не розділяються.

У

четвертому абзаці листа зазначається, що в разі продажу нерухомості разом із землею платник податків має окремо відобразити в податковому обліку продаж нерухомості та продаж землі.

Оскільки зазначена вимога стосується тих випадків, коли земля та нерухомість

придбавалися окремо, то логіка в такому роді вимог є. Адже при окремій купівлі облік цих активів здійснювався в різних режимах.

Але як продавець має розподілити

єдину суму, отриману від покупця, податківці, на жаль, не уточнюють.

Тому підприємство-продавець, не розділивши договірну ціну на рівні контракту, опиняється в недоладному становищі: вимога про розподіл виручки є, а механізму її реалізації — немає.

У подібних ситуаціях найпоміркованіші платники податків обзаводяться висновками професійних оцінювачів про справедливу вартість землі та справедливу вартість об’єкта нерухомості. Пропорційно оцінній вартості розподіляється загальна сума виручки.

 

Андрій Левченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі