Теми статей
Обрати теми

Прийняття в експлуатацію самочинно побудованого гаража

Редакція ББ
Лист від 13.04.2010 р. № 22-19/1-2033

Прийняття в експлуатацію самовільно побудованого гаража

 

Лист Мінрегіонбуду від 13.04.2010 р. № 22-19/1-2033

 

За дорученням Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 25.03.2010 № 5-Х-36з Державна архітектурно-будівельна інспекція розглянула Ваше звернення, яке надійшло з Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва щодо прийняття в експлуатацію самочинно побудованого гаража, та повідомляє.

З метою забезпечення конституційного права громадян на житло, вирішення питання набуття громадянами прав власності на збудоване житло Урядом України прийнято постанову від 09.09.2009 № 1035 «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт». Затверджений Урядом документ застосовується виключно для випадків, прийняття в експлуатацію індивідуальних житлових будинків, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Можливість поширення вказаного порядку на прийняття в експлуатацію інших об’єктів, у тому числі гаражів, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, наразі вивчається, і відповідне рішення буде прийняте за результатами впровадження вказаного Тимчасового порядку.

Прийняття в експлуатацію на сьогодні регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 923 «Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів». прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів здійснюється на підставі сертифіката про відповідність збудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил (далі — сертифікат), що видається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю.

Для зняття статусу самочинного будівництва замовнику (забудовнику) необхідно здійснити передбачений законодавством комплекс заходів, а саме: оформити правовстановлюючі документи на земельну ділянку під уже збудований об’єкт, розробити проект, погодити і затвердити його у встановленому порядку, отримати дозвіл інспекції держархбудконтролю на проведення будівельних робіт і ввести в експлуатацію сертифікатом відповідності збудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил.

Про прийняття в експлуатацію гаража як господарської будівлі, зведеної без дозволу на виконання будівельних робіт у період до 05.08.92, окремо від приватного житлового будинку садибного типу, дачного або садового будинку, зазначаємо наступне.

Відповідно до п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 № 1035 «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт», підставою для оформлення права власності на приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки з господарськими спорудами і будівлями, споруджені до 5 серпня 1992 р., є висновок про технічний стан будинку (будівлі), складений бюро технічної інвентаризації за формою, встановленою Міністерством з питань житлово-комунального господарства за погодженням з Міністерством регіонального розвитку та будівництва, і документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовані зазначені об’єкти будівництва.

Ураховуюче викладене, для оформлення права власності необхідно звертатись безпосередньо до відповідного бюро технічної інвентаризації.

Про прийняття в експлуатацію гаражу як господарської будівлі, зведеної без дозволу на виконання будівельних робіт у період з 05.08.92 до 01.01.2008, окремо від приватного житлового будинку садибного типу, дачного та садового будинку, зазначаємо наступне.

Відповідно до статті 381 Цивільного кодексу України садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями. Ураховуючи те, що технічний паспорт також виготовляється на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, застосовувати положення вказаної постанови Кабінету Міністрів України у цьому випадку не вбачається можливим.

Разом з тим, на спільній нараді Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, Держархбудінспекції, Української асоціації бюро технічної інвентаризації «Укртехінвентаризація» 17.12.2009 прийнято наступне рішення. За наявності правовстановлюючих документів на житловий (садовий, дачний) будинок, якщо в період з 5 серпня 1992 до 1 січня 2008 власник без дозволу на виконання будівельних робіт провів будівництво, добудови, прибудови, надбудови господарських будівель, то він має можливість легалізувати будівництво названих приналежних речей (стаття 186 Цивільного кодексу України) шляхом внесення їх до технічного паспорту із зазначенням технічного стану цих об’єктів з наступним прийняттям відповідного рішення місцевим органом виконавчої влади згідно із статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування», а в разі відмови — розглянути це питання в судовому порядку згідно статті 376 Цивільного кодексу України.

Звертаємо вашу увагу на те, що Тимчасовий порядок має обмеження у часі (звершення будівництва до 01.01.2008, подання заяви — до 31.12.2010). Наразі вивчається ефективність впровадження Тимчасового порядку, за підсумками чого буде прийнято рішення про доцільність збільшення терміну дії Тимчасового порядку.

 

Заступник начальника В. Папка

 

КОМЕНТАР

 

З метою забезпечення конституційного права громадян на житло, вирішення питання набуття громадянами прав власності на побудоване житло Урядом України прийнято

постанову від 09.09.2009 р. № 1035 «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, спорудженими без дозволу на виконання будівельних робіт». Зазначений документ застосовується виключно для випадків прийняття в експлуатацію індивідуальних житлових будинків, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

У

листі Держархбудінспекції від 13.04.2010 р. № 22-19/1-2033 повідомляється, що можливість поширення зазначеного порядку на прийняття в експлуатацію інших об’єктів, у тому числі гаражів, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, наразі вивчається.

Водночас прийняття в експлуатацію таких об’єктів на сьогодні регулюється

постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923 «Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів», відповідно до якої прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів здійснюється на підставі сертифіката про відповідність побудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм та правил (далі — сертифікат), що видається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю.

Для зняття статусу самовільного будівництва

замовнику (забудовнику) необхідно здійснити передбачений законодавством комплекс заходів, а саме:

— оформити правовстановлюючі документи на земельну ділянку під уже побудований об’єкт;

— розробити проект, погодити і затвердити його в установленому порядку;

— отримати дозвіл інспекції держархбудконтролю на проведення будівельних робіт;

— увести в експлуатацію із сертифікатом відповідності побудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм та правил.

Стосовно прийняття в експлуатацію гаража як господарської споруди, зведеної без дозволу на виконання будівельних робіт

у період з 05.08.1992 р. окремо від приватного житлового будинку садибного типу, дачного або садового будинку, у листі зазначається, що підставою для оформлення права власності на приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки з господарськими спорудами і будівлями, побудовані до 05.08.1992 р., є висновок про технічний стан будинку (споруди), складений БТІ, і документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовано зазначені об’єкти будівництва.

Про прийняття в експлуатацію гаража як господарської споруди, зведеної без дозволу на виконання будівельних робіт

у період з 05.08.1992 р. до 01.01.2008 р. окремо від приватного житлового будинку садибного типу, дачного і садового будинку, у листі вказується, що за наявності правовстановлюючих документів на житловий (садовий, дачний) будинок, якщо в період з 05.08.1992 р. до 01.01.2008 р. власник без дозволу на виконання будівельних робіт здійснив будівництво, добудови, прибудови, надбудови господарських споруд, то він має можливість легалізувати будівництво названих об’єктів шляхом унесення їх до технічного паспорта із зазначенням технічного стану цих об’єктів з подальшим прийняттям відповідного рішення місцевим органом виконавчої влади згідно зі ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування», а в разі відмови — розглянути це питання в судовому порядку згідно зі ст. 376 Цивільного кодексу України.

При цьому слід ураховувати, що

Тимчасовий порядок має обмеження в часі (завершення будівництва — до 01.01.2008 р., подання заяви — до 31.12.2010 р.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі