Теми статей
Обрати теми

Чи може ківш для екскаватора бути окремим ОЗ?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи може ківш для екскаватора бути окремим ОЗ?

 

Купили ківш для екскаватора, але не замість старого, а як додатковий. Підкажіть, чи буде він окремим основним засобом з подальшою амортизацією?

 

Щоб зрозуміти, чи буде ківш основним засобом, бухгалтеру слід поставити собі або краще спеціалісту запитання:

«Що ця штука робить?».

Основне призначення основних засобів — виконувати самостійно певну роботу. Такий підхід підтримує і

П(С)БО 7 «Основні засоби». Так, п. 4 П(С)БО 7 визначає, що основні засоби — це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об’єкт основних засобів

— це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів (

абз. 10 п. 4 П(С)БО 7). Як бачимо, тут ідеться саме про можливість окремого обліку частин об’єкта основних засобів.

Окремі компоненти (частини) можуть обліковуватися й амортизуватися окремо, якщо мають різні строки експлуатації або суттєву вартість (див.

п. 23 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561).

Ківш, навіть додатковий, не можна вважати закінченим пристроєм, конструктивно відокремленим предметом, призначеним для виконання певних самостійних функцій. Однак ківш можна вважати частиною вже існуючого основного засобу — екскаватора. Адже

п. 14 П(С)БО 7 передбачає, що первісна вартість основного засобу, у нашому випадку — екскаватора, може збільшуватися на суму витрат, пов’язаних з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо).

Тобто додатковий ківш до екскаватора слід вважати у бухгалтерському обліку не окремим основним засобом, а витратами на поліпшення (модернізацію) існуючого основного засобу — екскаватора.

Ураховуючи наведене, ківш у бухгалтерському обліку може амортизуватись як частина екскаватора. При цьому слід урахувати, що згідно з

п. 29 П(С)БО 7 нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

У податковому обліку ківш можна відразу віднести на збільшення 3 групи основних фондів, скориставшись

п.п. 8.3.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) із подальшою амортизацією відповідно до п.п. 8.1.2. А можна скористатись п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток і відобразити вартість придбаного ківша у складі валових витрат. Однак при цьому слід пам’ятати, що витрати на поліпшення, модернізацію і ремонти не можуть перевищувати 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду. Витрати, що перевищують зазначену суму, розподіляються пропорційно сумі фактично понесених платником податку витрат на поліпшення основних фондів груп 2, 3, 4 чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 та збільшують балансову вартість основних фондів відповідних груп чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 станом на початок розрахункового кварталу.

 

Оксана Куліченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі