Теми статей
Обрати теми

ДАБІ про документи дозвільного характеру, принцип мовчазної згоди та заходи держнагляду в межах її компетенції

Редакція ББ
Лист від 08.04.2010 р. № 22-12-1946

ДАБІ про документи дозвільного характеру, принцип мовчазної згоди та заходи держнагляду в межах її компетенції

 

Лист ДАБІ від 08.04.2010 р. № 22-12-1946

 

<…>

1. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 № 526 документами дозвільного характеру у сфері господарської діяльності є у тому числі дозвіл на виконання підготовчих робіт, дозвіл на виконання будівельних робіт та сертифікат відповідності, які видаються Держархбудінспекцією та її територіальними органами — інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі Законом України «Про планування і забудову територій» у порядку, встановленому Законом України «Про планування і забудову територій».

2. Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» визначено термін «принцип мовчазної згоди» та Урядом 27.01.2010 прийнято постанову № 77 «Деякі питання застосування принципу мовчазної згоди», якою встановлено, що в разі ненадання у визначений законом строк суб’єкту господарювання документа дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі суб’єкт господарювання має право провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без одержання документа дозвільного характеру через 10 робочих днів з дня закінчення строку, встановленого для видачі документа дозвільного характеру або прийняття рішення про відмову в його видачі, на підставі копії опису прийнятих документів з відміткою про дату їх прийняття.

3. З метою практичної реалізації зазначеної постанови Кабінету Міністрів України Держархбудінспекцією надано відповідні рекомендації своїм територіальним органам щодо дотримання її вимог.

Держархбудінспекція діє в межах та у спосіб, визначений законодавством, неухильно дотримуючись вимог законів України та інших нормативно-правових актів, у тому числі Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні».

 

Заступник начальника В. Папка

 

Коментар

 

Лист

ДАБІ, що коментується, з’явився у відповідь на такі запитання:

1. Які саме документи, видача та (або) рішення про видачу яких приймаються інспекцією чи її територіальними органами або підпорядкованими організаціями, є на сьогодні документами дозвільного характеру згідно зі

ст. 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV (далі — Закон про дозвільну систему)?

2. Чи включено на сьогодні до актів інспекції ДАБК норми про необхідність виконання вимог

абз. 9 ч. 1 ст. 1 Закону про дозвільну систему стосовно дотримання принципу мовчазної згоди?

3. Чи виконується на сьогодні інспекцією ДАБК (її територіальними органами, посадовими особами) вимога

Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.2009 р. № 1759-VI (далі — Закон про спрощення умов ведення бізнесу).

1.

Відповідаючи на перше запитання, ДАБІ наводить документи, що містяться в Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, що видаються виключно через дозвільні центри, затвердженому постановою КМУ від 21.05.2009 р. № 526: дозвіл на виконання підготовчих робіт, дозвіл на виконання будівельних робіт і сертифікат відповідності. Ці документи видаються ДАБІ та її територіальними органами на підставі Закону України «Про планування і забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-ІІІ.

Сертифікат відповідності не слід плутати із сертифікатом відповідності будов, споруджених забудовниками — фізичними особами без дозволу на виконання будівельних робіт, державним будівельним нормам, стандартам і правилам

. Цей сертифікат видається на підставі Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків з господарськими спорудами та будовами, спорудженими без дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого постановою КМУ від 09.09.2009 р. № 1035.

Не зовсім зрозуміло, чому ДАБІ в

листі, що коментується, не згадує цей документ, оскільки саме на підставі нього інспекція приймає в експлуатацію згадані вище об’єкти житлової нерухомості, споруджені без необхідних дозволів, що тягне за собою відповідні правові наслідки. Інакше кажучи, сертифікат відповідності державним будівельним нормам, стандартам і правилам, хоча й має неоднозначну правову природу, також виступає документом дозвільного характеру в розумінні ст. 1 Закону про дозвільну систему. Цю думку підтверджує і нормотворча практика. Так, сертифікат відповідності державним будівельним нормам, стандартам і правилам згадується як дозвільний документ у постанові КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання документів дозвільного характеру у сфері будівництва» від 27.01.2010 р. № 90.

2.

Замало конкретики й у відповіді на друге з поставлених запитань. Нагадаємо, що згідно зі ст. 1 Закону про дозвільну систему принцип мовчазної згоди — принцип, відповідно до якого суб’єкт господарювання набуває права на проведення певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без отримання відповідного документа дозвільного характеру за умови, якщо суб’єкт господарювання чи уповноважена ним особа подали в установленому порядку заяву і документи в повному обсязі, але в установлений законом строк документ дозвільного характеру або рішення про відмову в його видачі не видано або не надіслано.

У своїй відповіді ДАБІ обмежується цитуванням

постанови КМУ «Деякі питання застосування принципу мовчазної згоди» від 27.01.2010 р. № 77, згідно з якою право на здійснення дій, що вимагають дозвільного документа, виникає в суб’єкта господарювання через 10 робочих днів з дня закінчення строку, установленого для видачі документа дозвільного характеру або прийняття рішення про відмову в його видачі, на підставі копії опису прийнятих документів з позначкою про дату їх прийняття. Як зазначає інспекція, з метою реалізації наведених норм нею дано відповідні рекомендації своїм територіальним органам. Однак які саме це рекомендації та чи поширюється принцип мовчазної згоди на всі дозвільні документи ДАБІ, у листі, що коментується, не пояснюється. Відсутня така інформація і в інших відкритих джерелах, у тому числі й на офіційному сайті інспекції.

На нашу думку,

принцип мовчазної згоди поширюється на отримання дозволу на виконання підготовчих робіт, дозволу на виконання будівельних робіт, сертифіката відповідності та сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам і правилам, оскільки останні, як уже зазначалося, є документами дозвільного характеру.

3.

Нагадаємо, що пунктом 2 Прикінцевих положень Закону про спрощення умов ведення бізнесу до 01.01.2011 р. запроваджено мораторій на здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності органами державної влади та органами місцевого самоврядування, їх посадовими або службовими особами щодо суб’єктів малого підприємництва.

Відповідаючи на третє запитання, ДАБІ в уже знайомій формі намагається висловити максимально розпливчасту позицію. Суть відповіді зводиться до дотримання інспекцією та її територіальними органами у своїй діяльності принципу законності, тобто неухильного дотримання вимог законодавства, у тому числі й положень

Закону про спрощення умов ведення бізнесу. Проте при цьому не уточнюється, чи поширюється ця норма на перевірки, що проводяться інспекцією та її терорганами. На наш погляд, на це запитання слід дати позитивну відповідь. Аналіз ст. 2 Закону України «Про засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V дозволяє поширити його дію на контроль з боку ДАБІ. Відповідно запроваджений мораторій стосується і перевірок, що проводяться інспекцією. Виняток становлять тільки суб’єкти малого підприємництва, діяльність яких віднесено до високого ступеня ризику.

 

Дмитро Вовк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі