Теми статей
Обрати теми

Навчання (підготовка та перепідготовка) робітників

Редакція ББ
Стаття

Навчання (підготовка та перепідготовка) робітників

Ірина Басова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Ганна Яковлєва, консультант

 

У статті поговоримо про навчання електрогазозварника за рахунок підприємства.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон про ПТУ

— Закон України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.1998 р. № 103/98-ВР.

Закон № 1060

— Закон України «Про освіту» від 23.05.1991 р. № 1060-XII.

Порядок № 383/239/131

— Порядок надання платних послуг державними навчальними закладами, затверджений наказом Міністерства освіти України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 27.10.1997 р. № 383/239/131.

Наказ № 183

— наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Типового договору про навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації або про надання додаткових освітніх послуг навчальними закладами» від 11.03.2002 р. № 183.

Постанова № 1461

— постанова КМУ «Про розмір витрат платника на професійну підготовку чи перепідготовку» від 24.12.1997 р. № 1461.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Постанова № 695

— постанова Кабінету Міністрів України «Про гарантії та компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання іншим професіям з відривом від виробництва» від 28.06.1997 р. № 695.

Правила атестації зварників

— Правила атестації зварників, затверджені наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 19.04.1996 р. № 61 (НПАОП 0.00-1.16-96).

 

Приймаючи на роботу електрогазозварника, кадрова служба має насамперед переконатися в наявності у робітника необхідної кваліфікації, що підтверджується відповідним свідоцтвом та посвідченням. Припустимо, що у кандидата на посаду електрогазозварника таке свідоцтво є, але посвідчення прострочене (згідно з

Правилами атестації зварників атестація для електрогазозварників провадиться не рідше, ніж 1 раз на два роки).

У цьому випадку керівництво підприємства може прийняти рішення відмовити такому працівнику у прийнятті на роботу до повного оформлення всіх необхідних документів, що сьогодні відбувається найчастіше. Ось навчиться зварник, отримає посвідчення і тоді вже хай приходить. Це позбавить підприємство додаткових витрат. Адже в умовах кризи багато підприємств змушені економити, та й конкуренція на ринку праці…

Інший варіант — усе-таки прийняти зварника на роботу (якщо «працювати зовсім нема кому» або «хороший фахівець задешево наймається»), а вже потім оформимо йому нові документи за рахунок підприємства. Розглянемо порядок направлення зварника1 на навчання за рахунок підприємства, а також бухгалтерські та податкові наслідки такого рішення.

1 Професія зварника використовується у статті виключно для прикладу. Відображення навчання інших робочих професій у бухгалтерському та податковому обліку є аналогічним. Перелік таких професій наведено в кінці статті.

Отже, зварника на роботу прийнято.

Але! Працювати за своєю безпосередньою професією він не може, оскільки не пройшов перепідготовку. Тому на строк випробування його буде оформлено або на посаду помічника, або на посаду різноробочого, або на іншу посаду, що не потребує спеціальної підготовки, з одночасним проходженням перепідготовки за основною професією.

 

Приймаємо рішення

Керівництво підприємства приймає рішення направити працівника на навчання… Це просто: керівник видає наказ направити на навчання конкретного працівника за рахунок підприємства. При цьому припустимо, що керівництво підприємства добре розуміє, що таке рішення вплине на величину витрат підприємства, податковий кредит з ПДВ, податок з доходів того самого зварника.

 

Направляємо на навчання

Для того щоб наш зварник пройшов перепідготовку, підприємству необхідно укласти договір з навчально-курсовим комбінатом та оплатити вартість навчання. Зауважимо, що на сьогодні вартість навчання зварника в різних регіонах України коливається від 1000 до 2000 грн., а навчання триває 1 місяць з відривом від виробництва. Вартість повторного навчання (атестації за професією) коштує від 800 до 1600 грн. залежно від виду робіт, і для цього будуть потрібні 1 тиждень денної форми або 2 тижні вечірніх занять. Підготовка, наприклад, водія «з нуля» коштуватиме підприємству близько 2500 – 3000 грн., а стропальника — 500 – 600 грн.

Коли підприємство вирішує навчити працівника за свій рахунок, воно має розуміти і пов’язаний з цим ступінь ризику.

По-перше, наш зварник може прогулювати заняття, але отримати посвідчення. А раптом якась НП? Винне підприємство! А, по-друге, може, йому (зварнику) захочеться піти до конкурентів? А гроші витрачено ваші! Сподіваємося, що перший випадок з вами не станеться, а ось другого можна уникнути. Як? Укласти з працівником договір цивільно-правового характеру, за яким підприємство зобов’язалося організувати, забезпечити та оплатити навчання зварника, а він, зі свого боку, зобов’язався відшкодувати підприємству частину витрат на навчання пропорційно невідпрацьованому часу в разі дострокового розірвання трудового договору. Зразок такого договору наведено на рисунку (с. 32–33).

 

img 1
img 2

Зразок договору на підготовку (перепідготовку) працівника

 

Зверніть увагу на п. 2.6 наведеного вище договору. Саме він дає гарантію повернення коштів, витрачених на навчання зварника в разі його звільнення до зазначеного строку.

 

Оформляємо документи

Якщо підприємство приймає рішення оплатити навчання працівника (у тому числі перепідготовку, підвищення кваліфікації) за рахунок власних засобів, то відповідно до

Закону № 1060 і Порядку № 383/239/131 підставою для отримання платних послуг навчального характеру є договір (контракт) з юридичною особою. У такому договорі визначаються порядок надання послуги, розмір і строки плати за навчання. Типову форму такого договору затверджено наказом № 183. Отже, для направлення працівника на навчання підприємство має укласти договір стандартної форми з навчально-курсовим комбінатом, оплатити навчання відповідно до рахунка-фактури та обов’язково отримати податкову накладну.

Зауважимо, що такий договір вважається укладеним на користь третьої сторони, і всі три сторони (підприємство, комбінат і працівник) мають підписати договір із зазначенням своїх реквізитів.

Тепер можемо відправляти на навчання нашого зварника, при цьому передбачаючи вечірню форму занять.

І якщо наш зварник старанно вчитиметься, вже дуже скоро складе іспит, продовжить дію посвідчення і нарешті почне працювати!

 

Податковий та бухгалтерський облік

Податок на прибуток.

У податковому обліку суми, сплачені підприємством за навчання працівників, обліковуються згідно з п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток. Відповідно до цього підпункту в підприємства виникають витрати на навчання працівників підприємства. Зауважимо, що існує обмеження щодо віднесення витрат на навчання до складу валових витрат. Витрати на навчання працівників до складу валових витрат уключаються в розмірі до 3 % фонду оплати праці звітного періоду.

Звертаємо увагу, що

п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток зобов’язав підприємства довести зв’язок витрат на навчання працівників з основною діяльністю підприємства. Тому потрібно бути уважними до таких моментів, оскільки якщо навчання не буде пов’язане з профілем діяльності підприємства, то витрати на його оплату згідно з п.п. 5.3.1 Закону про податок на прибуток не можна буде включити до складу валових.

 

ПДВ.

За наявності податкової накладної сума ПДВ у складі оплати за навчання включається до складу податкового кредиту звітного періоду.

 

ПДФО.

Що стосується ПДФО, то згідно з п.п. 4.3.20 Закону № 889 до складу загального оподатковуваного доходу працівника не включається плата за навчання при дотриманні таких умов:

1. Кожен навчальний заклад повинен мати ліцензію на діяльність із надання освітніх послуг. Таку вимогу передбачено

п.п. 18.5 Закону № 889. Слід обов’язково переконатися в її наявності, перш ніж підписувати договір.

2. Для того щоб підтвердити зв’язок навчання працівника з виробничими потребами підприємства, необхідно мати наказ керівника про направлення працівника на навчання. А прочитавши, наприклад, статут підприємства, можна визначити профіль підприємства та його відповідність (невідповідність) профілю навчання.

3. У 2010 році неоподатковувана сума плати за навчання становить 1240 грн.2 за кожен місяць навчання. Сума, що перевищує 1240 грн., включається до оподатковуваного доходу працівника.

2 Прожитковий мінімум для працездатної особи (884 грн.), помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн.

4. Якщо працівник припиняє трудові відносини з підприємством протягом процесу навчання або до закінчення другого календарного року після року, в якому закінчилося навчання, то сума оплати за навчання прирівнюється до додаткового блага та підлягає обкладенню ПДФО в загальному порядку.

При заповненні податкового розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувана сума оплати за навчання відображається з ознакою доходу «

37».

 

Соцвнески.

Відповідно до пп. 3.10 і 3.24 Інструкції № 5 витрати на оплату навчання працівників не включаються до фонду оплати праці, тому страхові внески до фондів соціального страхування із суми оплати праці не утримуються і не нараховуються.

 

Бухоблік.

У бухгалтерському обліку витрати на навчання працівників включаються до складу витрат звітного періоду залежно від напрямку. Господарські операції наведено в таблиці.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Перераховано всю суму оплати за навчання

377

311

-

+

2

Відображено суму податкового кредиту щодо передоплати

641

644

-

-

3

Списано суму витрат на навчання зварника

91*

377

-

-

* Припускаємо, що наш зварник працює на різних дільницях виробництва і витрати на його навчання не можна віднести конкретно до певного об’єкта обліку.

4

Відображено списання податкового кредиту з ПДВ

644

377

-

-

 

На закінчення зауважимо: приймаючи рішення направити працівника на навчання, підприємство порівнює витрати на навчання та витрати на ліквідацію наслідків роботи некваліфікованих працівників. Друге завжди дорожче.

 


Перелік

будівельних та «навколобудівельних» професій,
які можна здобути в навчально-курсовому комбінаті

 

«ГАЗОВЕ І ТЕПЛОВЕ ГОСПОДАРСТВО»

1. Оператор котельної

2. Оператор теплового пункту

3. Слюсар з експлуатації та ремонту газового обладнання

4. Слюсар КВП і А

5. Персонал, який обслуговує газове обладнання

6. Газорізальник

7. Водій автомобілів, які працюють на ЗВГ

8. Слюсар з монтажу і ремонту ГБО автомобілів

9. Оператор газорозподільних станцій

10. Трубопровідник лінійний

11. Оператор заправних станцій

12. Зливальник-розливальник

13. Обхідник лінійний

14. Машиніст компресорних установок (АГНКС)

15. Наповнювач балонів

16. Зварник пластмас

17. Приладник

18. Персонал, який обслуговує посудини, що працюють під тиском

19. Слюсар з ремонту посудин, що працюють під тиском

20. Слюсар-ремонтник

21. Апаратник хімводоочищення

22. Пічник

23. Кабельник-спаювальник

 

«БУДІВНИЦТВО»

1. Електрогазозварник

2. Монтажник з монтажу сталевих і залізобетонних конструкцій

3. Покрівельник

4. Столяр

5. Стропальник

6. Робітники, які виконують роботи з робочої платформи підйомника

7. Робітники, які обслуговують вантажопідйомні крани та механізми

8. Водій електро- та автонавантажувача

9. Верстатник (металообробні та деревообробні верстати)

10. Верхолаз

11. Робітники будівельних професій

12. Водій навантажувача, що працює на газовому паливі (на зрідженому газі)

 

«ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКА»

1. Електромонтер

2. Електрослюсар

3. Акумуляторник

4. Електромонтажник

 

«ЛІФТОВЕ ГОСПОДАРСТВО»

1. Ліфтер

2. Електромеханік з ліфтів

3. Оператор ОДС

4. Черговий біля ескалатора

 

«ВОДОПРОВІДНЕ ГОСПОДАРСТВО»

1. Машиніст компресорних установок

2. Машиніст насосних станцій

3. Оператор очисних споруд

4. Оператор хлораторних установок

5. Коагулянтник

6. Слюсар-ремонтник водопровідно-каналізаційного господарства

7. Слюсар аварійно-відновних робіт

8. Оператор фільтрів

9. Зливальник-розливальник хлору

 

Крім того,

у навчально-курсових комбінатах провадиться навчання ІТР у формі первинної підготовки, атестації та перевірки знань.

Таке навчання включає навчання та перевірку знань посадових осіб, інженерно-технічних працівників і спеціалістів, які виконують роботи з проектування, будівництва, монтажу, налагодження, ремонту та експлуатації підвідомчих об’єктів, а також членів постійно діючих комісій, згідно з такими нормативними документами з охорони праці:

— за

Правилами безпеки систем газопостачання України, ДНБ;

— за

Правилами технічної експлуатації теплових установок та мереж;

— за

Правилами безпечної експлуатації та обслуговування обладнання автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС);

— за

Правилами роботи з інструментом і приладдям;

— за

Правилами технічної експлуатації магістральних газопроводів;

— за

Правилами безпеки в нафтогазовидобувній промисловості України;

— за

Правилами будови та безпечної експлуатації:

парових і водонагрівальних котлів;

трубопроводів пари та гарячої води;

посудин, що працюють під тиском;

вантажопідіймальних кранів;

ліфтів;

підйомників;

електроустановок.

Для зручності підприємств та організацій навчання може бути організоване безпосередньо на виробництві із застосуванням гнучкого графіка занять.

Після навчання видаються свідоцтво державного зразка та посвідчення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі