Теми статей
Обрати теми

«1С:Підрядник будівництва 3.0»

Редакція ББ
Стаття

«1С:Підрядник будівництва 3.0»

Наталя Григор’єва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Останніми роками, особливо в період кризи, будівельний бізнес України переглянув своє ставлення до поняття «ефективне управління підприємством». І незважаючи на скорочення адміністративних витрат, відзначається стійке зростання інтересу до комп’ютерних систем, здатних забезпечити управлінців актуальною інформацією для прийняття стратегічних рішень. Ми знайомитимемо вас з можливостями спеціалізованих продуктів фірми «1С», що допомагають вирішувати завдання управління будівельним процесом.

«Герой» цієї статті — «1С:Підрядник будівництва» 3.0. Управління будівельним виробництвом» на платформі «1С:Підприємство 8».

 

Особливе місце у процесі управління будівельним підприємством посідають планування і прогнозування, контроль та оптимізація матеріальних потоків і трудових ресурсів, що є життєво важливими завданнями будівельних компаній. Сучасні інформаційні технології — інструмент, що дозволяє вирішити поставлені завдання тією мірою, щоб в умовах змінюваного ринку максимально використовувати наявні ресурси та можливості.

«1С: Підрядник будівництва 3.0. Управління будівельним виробництвом» з наявним типовим функціоналом може застосовуватися як у класичних підрядних організаціях, так і в роботі інших учасників інвестиційно-будівельного процесу (субпідрядників, інвесторів).

У результаті впровадження «1С:Підрядник будівництва 3.0. Управління будівельним виробництвом» учасники будівельно-інвестиційного процесу мають можливість отримувати актуальну інформацію про хід виконання робіт у режимі реального часу та з високим ступенем прозорості ділових процесів. Систему «1С:Підрядник будівництва 3.0. Управління будівельним виробництвом» розроблено на платформі «1С:Підприємство 8» і на базі типової конфігурації «1С:Підприємство 8. Бухгалтерія для України». Вона дозволяє

повноцінно вести бухгалтерський та податковий облік відповідно до вимог законодавства, а також відкрита для внесення необхідних змін за потреб замовника.

Як спеціалізована конфігурація «1С:Підрядник будівництва 3.0. Управління будівельним виробництвом» призначена для автоматизації управління будівельним виробництвом,

виробничого планування (складання календарних планів), ведення виробничого обліку, аналізу ходу виконання будівельно-монтажних робіт. Система має максимальну функціональність для об’ємно-календарного планування БМР. Можливість працювати декільком виробничим відділам в одній інформаційній базі в рази підвищує якість і оперативність отримуваних даних і дає високий економічний ефект спільної роботи. Наприклад, дані відділу закупівель порівнюються з планованими показниками кошторисного відділу, а облік заробітної плати оперує даними реального використання трудових ресурсів.

Є помилкою вважати, що бухгалтер може самостійно вносити всі дані до програми та отримувати результат, відмінний від бухгалтерського звіту. Над картиною мають працювати усі залучені до інформаційного обміну працівники будівництва: починаючи з менеджера із закупівель будматеріалів і до головного інженера.

Розробники врахували основні облікові особливості будівельного виробництва і доповнили типовий набір управлінської конфігурації функціями автоматизації в декількох напрямах.

 

Облік та планування будівельно-монтажних робіт

На практиці основною проблемою будівельників є систематизація обліку та планування будівельних робіт у розрізі часу, ресурсів та об’єктів. Для вирішення цього завдання розробники створили в конфігурації функцію формування календарних планів робіт з можливістю створення будь-якої ієрархії (фаз, груп, підгруп) для великої кількості об’єктів будівництва. Уже з моменту першої появи в системі інформації про проект вона враховуватиметься в розрізі будівельних об’єктів та календарного плану робіт.

Спрощено можна сказати, що документ «Календарный план работ» (див. рис. 1) містить планований перелік робіт щодо цього будівельного об’єкта. У свою чергу, роботи, зазначені в табличній частині документа, містять (заповнену користувачем) інформацію про необхідні для їх виконання ресурси підприємства. Існує також можливість створення кількох календарних планів на один об’єкт будівництва, з подальшим порівнянням та вибором найоптимальнішого за різними показниками (загальна тривалість, трудомісткість, вартість).

 

img 1

Рис. 1

Заповнення «Календарного плана работ», безумовно, ґрунтується на даних кошторисника, але облікові дані базуються на реальних ресурсах підприємства.

У міру виконання робіт на підставі планових показників «Календарного плана работ» ведеться облік фактичного будівництва. Інформацію про плани робіт можна зображати як у графічному вигляді з виділенням критичних робіт, так і у вигляді тижнево-добових графіків робіт за будь-який проміжок часу. Формується звіт щодо виконання календарного плану робіт з аналізом факту і прогнозу строків подальшого виконання робіт.

Також на підставі календарних планів формується і заповнюється спеціальна будівельна «первинка» — Загальний журнал робіт (ф. № Кб-6), форми № Кб-2в і № Кб-3.

 

Облік ТМЦ

При написанні алгоритмів обліку ТМЦ розробники об’єднали управлінський облік та можливість планування матеріалів, необхідних для виконання робіт у межах календарного плану. На підставі цих даних менеджери із закупівель будівельних матеріалів зможуть ефективно здійснювати контроль за виконанням плану поставок матеріалів. Документ «Формирование потребностей» збирає разом та аналізує дані загального обсягу поточних потреб на підставі «Заказа поставщикам» та планів поставок матеріалів.

Усі операції здійснюються автоматично, формуючи записи в регістрах з аналітикою за будівельними об’єктами. Також менеджери зі складу зможуть складати, коригувати і «закривати» замовлення постачальникам. Формуючи звітність, можна відстежувати виконання замовлень за періодами, аналізувати залишки та обороти за замовленнями, «збирати» зворотні накладні постачальнику на невикористані ТМЦ.

Розробники передбачили механізми тісної інтеграції з кошторисними програмами та синхронізації ресурсів, завантажених з кошторисних програм з довідником «Номенклатура». При коректному використанні цього механізму списання ТМЦ на рахунок

20 «Виробництво» буде максимально автоматизовано.

У конфігурації також реалізовано:

— облік фактично витрачених матеріалів у розрізі робіт, об’єктів будівництва, підрозділів (виробничих ділянок, складів та МВО);

— облік надходження та витрачання ТМЦ: формування первинних документів (прибутковий ордер на склад, документи на внутрішнє переміщення, акти списання, видаткові ордери, ТТН на відпуск на сторону, звіт про витрату основних матеріалів будівництва ф. № М-29, інвентаризаційні відомості матеріалів тощо).

Складський облік у конфігурації теж удосконалено: можливе ведення класифікатора складів, товарів, типів станів товарів та одиниць виміру надходжень. Реалізовано можливість резервування ТМЦ і можливість паралельного відображення всіх операцій з обліку ТМЦ у гривні та валюті (як за історичним, так і за середньозваженим курсом).

Формування документів на внутрішнє переміщення ТМЦ між віддаленими підрозділами компанії дозволяє ефективно обліковувати використання матеріалів без створення плутанини в бухгалтерських даних.

Бухгалтер виявить у конфігурації наявність стандартного набору аналітичних звітів щодо руху ТМЦ (оборотна відомість, рух по складу, реєстри накладних, залишки та обороти матеріалів на складах тощо).

 

img 2

Рис. 2

 

Облік машин та механізмів

Яке ж будівництво без використання техніки? Цю ділянку обліку, як правило, слабо реалізовано в неспеціалізованих конфігураціях, тож бухгалтер, безумовно, оцінить набір документів для формування звітів, відображення факту приймання і списання машин та/або механізмів в експлуатацію, переміщення по різних підрозділах машини чи механізму всередині однієї організації.

При плануванні робіт машини та механізми обліковуються як окремий вид. На підставі даних про використання будівельних машин, зазначених у календарному плані, управлінець може сформувати звіт-графік потреби за заданий період та графік виходу машин для виконання робіт календарного плану. Це дозволяє підвищити коефіцієнт завантаження будівельного обладнання та зменшує строк його окупності в цілому.

 

Облік за виконавцями

Ділянка заробітної плати і кадрів у конфігурації не зазнавала істотних удосконалень. Мабуть, розробники розраховують на спільне використання спеціального продукту «1С: Зарплата і управління персоналом». У будь-якому разі, у конфігурації наявні всі необхідні кадрові звіти і документи (прийняття на роботу, кадрові переміщення, звільнення).

Що ж стосується планування використання трудових ресурсів, то тут можливості значно розширено. При складанні календарного плану робіт можна відразу призначити безпосередніх виконавців — фізичних осіб для виконання запланованих робіт. Додано можливість ведення табеля виконавців — працівників, які фактично брали участь у роботах (див. рис. 3). Звітність, яку можна отримати на підставі цих даних, дає найповніше уявлення про ступінь участі працівників у роботах календарного плану.

 

img 3

Рис. 3

 

При роботі з програмою великої кількості працівників, а це можуть бути найрізноманітніші посади — від комірника, виконроба до головбуха і фіндиректора, слід обов’язково згадати про можливість розподілу прав доступу до редагування різних областей програми, яку можна призначити в настройках, із призначенням персональної відповідальності за заповнення кожного документа. Ці заходи допоможуть уникнути розголошення інформації.

 

Підрядники

При залученні до робіт підрядних та субпідрядних організацій у межах планованих робіт конфігурація дає змогу враховувати їх у розрізі будівельних об’єктів.

Конфігурацію «1С:Підрядник будівництва 3.0. Управління будівельним виробництвом»1 розробила і підтримує фірма «ІМПУЛЬС-ІВЦ». Вартість такого спеціалізованого рішення істотно вища за вартість типової бухгалтерської конфігурації «1С:Підприємство 8. Бухгалтерія для України». І якби не це, то можна було б говорити про повсюдне поширення цієї версії будівельного обліку від «1С». Але сьогодні для більшості будівельних фірм ціна відіграє важливу роль.

1 Вартість одного робочого місця «1С:Підрядник будівництва 3.0. Управління будівельним виробництвом» за даними сайта www.tellur.com.ua становить 7140 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі