Теми статей
Обрати теми

Продаж цінних паперів: як облікувати проценти від володіння

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Продаж цінних паперів: як облікувати проценти від володіння

 

 Наша фірма будує житлові будинки за кошти фізичних і юридичних осіб. На підставі договору комісії від 13.01.2009 р. з товариством, яке проводить операції з купівлі-продажу цінних паперів, були продані акції та облігації підприємств. Оподаткування операцій з цінними паперами відображається в окремому обліку фінансових результатів, тобто виконуються вимоги п. 7.6 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР. Чи правомірно наша фірма відображала в податковому обліку відсотки, отримані від операцій з купівлі — продажу акцій та облігацій підприємств відповідно до вимог п.п. 7.6.1 п. 7.6 ст. 7?

 

Отже, на підставі вашого листа, вказана будівельна організація виступає власником акцій та облігацій. Отримані відсотки від володіння акцій та облігацій організація відображала в окремому обліку фінансових результатів протягом 2009 року окремо за операціями з акціями та облігаціями.

Згідно із

Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV:

цінні папери — документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов’язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам;

інвестори в цінні папери — фізичні та юридичні особи, резиденти і нерезиденти, які набули права власності на цінні папери з метою отримання доходу від вкладених коштів та набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно до законодавства;

акція — іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств і законодавством про інститути спільного інвестування;

облігація — цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов’язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити дохід за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

Відповідно до

п.п. 7.6.1 п. 7.6 ст. 7 Закону № 334/94-ВР платник податків веде окремий податковий облік фінансових результатів операцій з цінними паперами у розрізі окремих видів цінних паперів, а також фондових та товарних деривативів.

Згідно з

абзацом 3 п.п. 7.6.1 п. 7.6 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, якщо протягом звітного періоду доходи від продажу кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, отримані (нараховані) платником податку, перевищують витрати, понесені (нараховані) платником податку внаслідок придбання цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом звітного періоду, прибуток включається до складу валових доходів такого платника податку за результатами такого звітного періоду.

Відповідно до

абзацу 4 п.п. 7.6.1 п. 7.6 ст. 7 Закону № 334/94-ВР усі інші витрати та доходи такого платника податків, крім витрат та доходів за операціями з цінними паперами та деривативами, визначеними цим пунктом, беруть участь у визначені об’єкта оподаткування такого платника податку на загальних умовах, установленими цим Законом.

Підпунктом 7.6.4. п. 7.6 ст. 7 Закону № 334/94-ВР

визначено, що під терміном «доходи» окремого обліку фінансових результатів від операцій з цінними паперами слід розуміти суму коштів або вартість майна, отриману платником податку від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів та деривативів, збільшена на вартість будь-яких матеріальних цінностей чи нематеріальних активів, які передаються платнику податку в зв’язку з таким продажем, обміном або відчуженням.

До складу доходів включається також сума будь-якої заборгованості платника податку, яка погашається у зв’язку з таким продажем, обміном або відчуженням.

Таким чином, операції щодо відображення отриманих процентів від володіння акціями та облігаціями не підпадають під дію

п. 7.6 ст. 7 Закону № 334/94-ВР та не можуть бути відображені в окремому обліку фінансових результатів від операцій з акціями та облігаціями.

Отже, отримані відсотки від проведених операцій з продажу акцій та облігацій підприємств в податковому обліку відображаються відповідно до вимог

п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону № 334/94-ВР, де визначено, що валовий дохід включає доходи від спільної діяльності та у вигляді дивідендів, отриманих від нерезидентів, процентів, роялті, володіння борговими вимогами, а також доходів від здійснення операцій лізингу (оренди).

 

Леся Сєдова,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 управління контролю за фінансовими установами
 та операціями у сфері ЗЕД ДПА у м.Києві

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі