Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Ліцензія на страхування будівельних майнових
 ризиків тепер коштуватиме 12000 грн.

Постановою КМУ від 11.02.2010 р. № 116

унесено зміни до розмірів плати за видачу ліцензії на проведення конкретного виду страхування. Плату за видачу ліцензії на провадження діяльності із страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва (п. 29 розділу ІІ додатка до постанови) установлено в розмірі 12 000 грн. Такий вид страхування передбачений Законом України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю». Постанова набрала чинності 16.02.2010 р.

 

Особливості держреєстрації об’єднань співвласників
 багатоквартирних будинків (ОСББ)

Особливості державної реєстрації ОСББ установлені

Законом «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Згідно з цим Законом оформлення і реєстрація всіх документів, що засвідчують створення ОСМД, здійснюються безоплатно у порядку, установленому КМУ (Порядок № 1521 від 11.10.2002 р.).

ОСМД підлягає держреєстрації у реєстрі об’єднань співвласників багатоквартирного будинку з наступним включенням відомостей про об’єднання до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Обов’язки з держреєстрації ОСББ можуть бути покладені на держреєстратора

. Такого висновку доходить Держкомпідприємництва у своєму листі від 08.12.2009 р. № 15078.

 

Поки що мінімальна зарплата залишається на рівні 744 грн…
 очікуємо Закон про держбюджет на 2010 рік

Мінфін у

листі від 12.02.2010 р. № 31-18040-03-21/3045 підтримав позицію Мінпраці (лист від 03.02.2010 р. № 98/13/84-10) стосовно розміру мінімальної заробітної плати, що діє з 1 січня 2010 року.

З 1 листопада 2009 року мінімальна заробітна плата встановлена на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи у розмірі

744 гривні. Такий розмір мінімальної заробітної плати діє до прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», в якому будуть установлені розміри мінімальної заробітної плати у 2010 році.

 

Держреєстрація права власності (користування) на земельну
ділянку, яка має значення при видачі забудовникам
 дозволів на підготовчі чи будівельні роботи

Повноваження щодо реєстрації прав на земельні ділянки покладені на Центр державного земельного кадастру і здійснюються його регіональними, Київською обласною, Київською та Севастопольською міськими філіями.

До повноважень Київської та Севастопольської міських рад, а також місцевих державних адміністрацій

не відноситься ведення державного земельного кадастру, у тому числі державної реєстрації земельних ділянок та прав на них (ст. 9, 17 Земельного кодексу).

Законом «Про місцеве самоврядування в Україні»

установлено, що до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері регулювання земельних відносин належить реєстрація суб’єктів права власності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності та право користування землею. До вказаних повноважень не належать повноваження з ведення державного земельного кадастру, у тому числі державної реєстрації земельних ділянок.

Такі роз’яснення надав Держкомзем у своєму

листі від 28.01.2010 р. № 2328/21/12-10.

 

Відносини у сфері земельного законодавства може
 бути змінено… якщо законопроекту «дадуть добро»

До ВРУ подано законопроект, що передбачає внести зміни до деяких законодавчих актів, що регулюють відносини у сфері земельного законодавства.

Так, змінами до

Земельного кодексу пропонується встановити, що річна плата за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності на умовах емфітевзису або суперфіція не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення — розміру земельного податку; для інших категорій земель — трикратного розміру земельного податку.

Крім того, пропонується встановити, що до прийняття закону про ринок земель земельні торги щодо земельних ділянок несільськогосподарського призначення і прав на них та набуття права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення мають проводитися у формі аукціону в порядку, установленому Земельним кодексом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі