Теми статей
Обрати теми

Оренда житла для цінного працівника

Редакція ББ
Стаття

Оренда житла для цінного працівника

Катерина Чурилова, консультант

 

Багатьох молодих фахівців сьогодні хвилює житлова проблема. І якщо йдеться про молодих і перспективних працівників, у вирішенні цієї проблеми зацікавлений і роботодавець, якому необхідні знання та енергія таких фахівців.

У результаті сторони укладають взаємовигідну угоду: роботодавець забезпечує працівника житлом, залучаючи до довгострокової співпраці цінного працівника.

У цій статті розглянемо низку запитань щодо оподаткування такої оренди.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР).

Інструкція зі статистики заробітної плати

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

 

Податок з доходів фізичних

осіб (ПДФО) та соцвнески

Перш за все звернемося до першоджерела з питання ПДФО, а саме до

Закону про податок з доходів.

 


Закон про податок з доходів

«<…>

1.2.

Дохід — сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь <…> протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

<…>

3.1. Об’єктом оподаткування резидента є:

3.1.1. загальний місячний оподатковуваний дохід;

<…>

4.2. <…>

До складу загального місячного оподатковуваного доходу включаються:

<…>

4.2.9. дохід, отриманий платником податку від його працедавця як

додаткове благо (за винятками, передбаченими пунктом 4.3 цієї статті), а саме у вигляді:

а)

вартості використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку у безоплатне користування, за винятком, коли таке надання зумовлене виконанням платником податку трудової функції чи передбачене нормами трудового договору (контракту) або відповідно до закону, у встановлених ними межах, а також за винятком користування автомобільним транспортом, наданих платнику податку його працедавцем-резидентом, який є платником податку на прибуток підприємств;

<…>».


 

Який висновок можна зробити з наведених цитат? Матеріальні або нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, які виплачує або надає платникові податків його роботодавець,

за умови, що такий дохід не є заробітною платою або виплатою, відшкодуванням або компенсацією згідно з укладеним з ним цивільно-правовим договором, є додатковим благом. А додаткові блага обкладаються ПДФО за ставкою 15 %.

Що можна сказати про оплату за житло для працівника? Підприємство може забезпечувати іногородніх працівників житлом, орендуючи для них квартири чи кімнати в гуртожитку. У цьому випадку житло надається працівнику третьою особою — орендодавцем за рахунок підприємства. Отже, вартість надання житла є додатковим благом для працівника та підлягає обкладенню ПДФО (див.

п.п. 4.2.9 Закону про податок з доходів). Причому витрати на безкоштовне надання житла працівникам підприємства відносяться до фонду оплати праці виходячи з норм Інструкції зі статистики заробітної плати (див. інформаційний блок). А оскільки так, то вони обкладаються не лише ПДФО, а і соцвнесками.

 


Інструкція зі статистики заробітної плати

<…>

1.3.

<…> Фонд оплати праці складається з:

— фонду основної заробітної плати;

— фонду додаткової заробітної плати;

інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

<…>

2.3.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати включають винагороди та премії, які мають одноразовий характер

, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми. До них належать:

<…>

2.3.4.

Виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі:

<…>

— інші виплати, що мають індивідуальний характер (

оплата квартири та найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров’я, передплати на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством).

<…>


 

Але!

У п.п. 4.2.9 передбачено винятки, а саме коли надання житла зумовлене виконанням працівниками трудової функції та передбачено нормами трудового договору (контракту) або законом. Якщо підприємство оплачує працівнику орендоване житло і(!) про це йдеться у трудовому договорі (контракті), то вартість орендної плати, сплаченої підприємством, не обкладається ПДФО, а отже, і соцвнесками.

Інакше кажучи, щоб бухгалтеру не виконувати додаткові операції у вигляді нарахування і сплати ПДФО та соцвнесків, а підприємству не втратити цінного працівника, обов’язковість надання житла для такого працівника зафіксуйте у трудовому договорі. Формулювання може бути таким, як пропонується нижче, чи аналогічним:

«Роботодавець забезпечує працівника житлом у вигляді орендованої однокімнатної квартири. Квартира надається в 10-денний строк з моменту укладення трудового договору. Оплата комунальних послуг і орендна плата за використання квартири сплачуються роботодавцем. Працівник зобов’язаний звільнити надану йому однокімнатну квартиру в 10-денний строк з моменту розірвання трудового договору».

 

Валові витрати (ВВ)

Щоб розібратися з питанням ВВ у зв’язку з орендою житла для цінного працівника, звернемося до

Закону про податок на прибуток.

 


Закон про податок на прибуток

<…>

5.6. Особливості визначення складу витрат на оплату праці

5.6.1. З урахуванням норм пункту 5.3 цієї статті до складу валових витрат платника податку відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та

інших видів заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на виплату авторських винагород та виплат за виконання робіт (послуг), згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати в грошовій або натуральній формі, встановлені за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами закону, що регулює питання оподаткування доходів фізичних осіб (законодавства, що встановлює правила оподаткування прибутковим податком з громадян).

<…>


 

У

п.п. 5.6.1. Закону про прибуток розкриваються особливості «валововитратності» витрат на оплату праці. Перелік витрат, наведений у цьому підпункті, дає всі підстави включити до складу ВВ компенсацію оренди житла та комунальних послуг як витрати на оплату праці, якщо це передбачено домовленістю сторін.

Що потрібно розуміти під домовленістю сторін з точки зору

Закону про податок на прибуток? Часто податкові органи при перевірці визнають таку домовленість, тільки якщо її встановлено колективним або трудовим договором. Ми ж пропонуємо вам звернути увагу на лист Мінпраці «Про виплати працівникам» від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07. І хоча він більшою мірою стосується преміювання працівників, у ньому Мінпраці робить дуже важливий висновок: якщо колективний договір на підприємстві не укладено, умови та розміри оплати праці (у тому числі преміювання) визначаються окремим локальним документом (Положенням), що затверджується наказом. Сподіваємося, що тим підприємствам, в яких немає трудового чи колективного договору, це роз’яснення Мінпраці допоможе відстояти ВВ з оплати оренди житла цінним працівникам, яка здійснюється на підставі наказу керівника по підприємству. Адже це абсолютно правомірно.

І наостанок приклад.

 

Приклад. Забезпечення безкоштовним житлом передбачено трудовим контрактом

.

ТОВ «Нова ідея» орендує для свого працівника житло (кімнату в гуртожитку). У трудовому контракті з працівником передбачено умову забезпечення кімнатою в гуртожитку. Вартість оренди — 600 грн. на місяць без ПДВ — підприємство сплачує орендодавцю щомісяця 1 числа.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Здійснено оплату гуртожитку за проживання в ньому працівника

377

311

600,00

600,00

2

Списано оплату за проживання працівника в гуртожитку на витрати підприємства

91

377

600,00

 

Як бачимо, з позиції оподаткування такий варіант забезпечення працівників житлом вигідний: є право на ВВ, водночас немає об’єкта обкладення ПДФО та внесками на соціальне страхування. І

порада наостанку. Якщо на момент укладення трудового договору (контракту) в ньому не було пункту про обов’язковість оплати підприємством житла для працівника, складіть додаткову угоду до нього і включіть цей пункт. А якщо і трудовий договір з працівником не укладався (працівника було прийнято на роботу за заявою), то укладіть його з обов’язковим пунктом про оренду житла для працівника за рахунок підприємства. Навіщо ж платити більше, та ще й розрахункових операцій побільшає?

І нехай цінний працівник свій талант вкладає в розвиток саме вашого підприємства, що важливо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі