Теми статей
Обрати теми

Розрахунок лікарняних та відпускних при неповному режимі робочого часу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Розрахунок лікарняних та відпускних при неповному режимі робочого часу

 

Будівельна компанія змушена була ввести неповний режим робочого часу. Як це позначиться на розрахунку лікарняних та відпускних?

 

Зменшення обсягів виробництва в будівельних організацій, що мають сезонний характер робіт, а особливо в умовах кризи, підштовхує роботодавців до необхідності переводити своїх працівників на режим неповного робочого часу.

Почнемо з того, що згідно з чинним законодавством існують дві підстави для переведення працівників на режим неповного робочого часу:

— з ініціативи самого працівника (ст. 56 КЗпП)1;

— з ініціативи власника (ст. 32 КЗпП).

1

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

При цьому можна використовувати як неповний робочий день, так і неповний робочий тиждень або поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу чи залежно від виробітку.

Тепер докладно розглянемо нарахування та розрахунок відпускних.

Насамперед зауважимо, що робота на умовах неповного робочого часу не спричинює жодних обмежень трудових прав працівників, а отже, тривалість щорічної відпустки визначається на загальних підставах. Так, у загальному випадку тривалість щорічної основної відпустки становить 24 календарні дні. Що стосується надання додаткової відпустки, то при наданні щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Закону про відпустки)2 та щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці (ст. 8 Закону про відпустки) працівнику, який працює на умовах неповного робочого часу, слід ураховувати: до стажу роботи, що дає право на такі відпустки, уключається час фактичної роботи зі шкідливими та важкими умовами праці або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, установленої для працівників цього виробництва, цеху, професії чи посади (п. 1 ч. 2 ст. 9 Закону про відпустки). У свою чергу, соціальні відпустки не залежать від відпрацьованого часу.

2

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Визначивши тривалість щорічної основної та додаткової відпустки, перейдемо до порядку розрахунку відпускних. Тут особливу увагу варто приділити саме підставі, з якої працівнику було встановлено неповний робочий час (згідно зі ст. 32 КЗпП або ст. 56 КЗпП), а також варіанта неповного робочого часу: неповний робочий тиждень або неповний робочий день.

Так, у загальному порядку відповідно до п. 7 Порядку № 1003 суму відпускних визначають шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або менший відпрацьований період, за винятком святкових та неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП). Отриманий результат помножується на кількість календарних днів відпустки.

3

Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Також із розрахункового періоду виключають час, протягом якого працівник не працював з поважної причини і за ним не зберігався заробіток чи зберігався частково (абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

Неодноразово у своїх роз’ясненнях Мінпраці вказувало на те, що норма абзацу шостого п. 2 Порядку № 100 стосується випадків, коли працівники з не залежних від них причин працювали в режимі неповного робочого тижня (див. листи Мінпраці від 12.03.2007 р. № 66/06/186-07, від 25.05.2009 р. № 294/13/84-09), умовчуючи про режим роботи в умовах неповного робочого дня.

Керуючись викладеним та роз’ясненнями Мінпраці, покажемо формулу розрахунку відпускних у вигляді таблиці:

 

Робота в режимі неповного робочого тижня

Робота в режимі неповного робочого дня

На підставі ст. 32 КЗпП

На підставі ст. 56 КЗпП

На підставі ст. 32 КЗпП

На підставі ст. 56 КЗпП

В = Д х ЗП (К - С - Т)

В = Д х ЗП (К - С)

В = Д х ЗП (К - С)

В = Д х ЗП (К - С),

 

де

О — сума відпускних;

Д

— кількість календарних днів відпустки;

ЗП

— сума заробітної плати, нарахованої в розрахунковому періоді;

К

— загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за 12 місяців — це 365 (у високосному році — 366 календарних днів));

С

— кількість святкових та неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період (у загальному випадку — 10 днів);

Т

— кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював при неповному робочому тижні.

Тепер перейдемо

до нарахування та розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

При розрахунку лікарняних бухгалтеру важливо знати, який режим неповного робочого часу встановлено працівнику: зменшення робочих днів у тижні при нормальній тривалості робочого дня або зменшення тривалості щоденної роботи.

Так, при

неповному робочому тижні згідно з п. 13 Порядку № 12664 у випадках, не пов’язаних із застосуванням підсумованого обліку робочого часу чи обліку робочого часу в годинах і встановленням неповного робочого дня в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, для розрахунку страхових виплат і оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньоденна заробітна плата (дохід) за відпрацьований час або за один календарний день.

4

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

У свою чергу, згідно з

п. 15 Порядку № 1266 у разі, коли робочий час підсумовується або його облік ведеться в годинах, а також коли в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, установлюється неповний робочий день, для розрахунку застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньогодинна заробітна плата.

Слід пам’ятати: у зв’язку з тим, що оплата періоду тимчасової непрацездатності здійснюється за

відпрацьований час у розрахунковому періоді, виплати за час, протягом якого працівник не працював і за ним зберігався середній заробіток, обчислений відповідно до Порядку № 100, не включаються до розрахунку. При цьому не враховуються ні сума, ні дні, протягом яких за працівником зберігалася середня заробітна плата. Причиною цього є те, що в ці періоди працівник фактично не працював.

Для зручності відобразимо розрахунок допомоги тимчасової непрацездатності у вигляді таблиці:

 

Робота в режимі неповного робочого тижня

Робота в режимі неповного робочого дня

Л = ЗП : Д х % х Дл

Л = ЗП : Г х % х Гл,

 

де

Л сума страхових виплат застрахованій особі та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця;

ЗП

— сума нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу, грошового забезпечення);

Д

— кількість відпрацьованих застрахованою особою робочих днів у розрахунковому періоді;

%

— відсотки середньоденної (середньогодинної) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу;

Дл

— кількість днів, що підлягають оплаті за графіком роботи підприємства;

Г

— кількість відпрацьованих застрахованою особою годин у розрахунковому періоді;

Гл

— години, що підлягають оплаті за графіком роботи підприємства.

Олена Косяченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі