Теми статей
Обрати теми

Поставки від материнської компанії: чи можуть будматеріали дооцінюватися за ринковими цінами?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Поставки від материнської компанії:

чи можуть будматеріали дооцінюватися за ринковими цінами?

 

Наша компанія входить до будівельного холдингу. Будматеріали ми отримуємо від материнської компанії. Ціни на такі активи значно нижчі від ринкових.

Чи можемо ми дооцінити такі будматеріали до ринкової ціни, використовуючи метод порівнюваної неконтрольованої ціни, описаний у п. 7 П(С)БО 23?

 

Потрібно визнати, що в п. 6 П(С)БО 23 1 дійсно йдеться про те, що оцінка активів в операціях пов’язаних сторін може здійснюватися методом порівнюваної неконтрольованої ціни. У свою чергу, опис названого методу в п. 7 П(С)БО 23 дає підстави для висновку, що за основу оцінки може бути взято ринкові ціни на аналогічні товари.

1

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 23 «Розкриття інформації щодо пов’язаних сторін», затверджене наказом Мінфіну України від 18.06.2001 р. № 303.

Але це зовсім не означає, що запаси, отримані від пов’язаних сторін, може бути дооцінено в балансі.

Проблема в тому, що п. 6 П(С)БО 23 містить абсолютно некоректні формулювання, неадекватні сучасним бухгалтерським реаліям.

Текст П(С)БО 23 переважно було взято з МСБО (IAS) 24 «Розкриття інформації про пов’язаних сторін». У 2001 році, коли приймався П(С)БО 23, діяла стара редакція МСБО 24 (редакція 1994 року), в якій було описано кілька методів ціноутворення, що застосовуються на практиці в операціях між пов’язаними сторонами. Звернемо увагу, що цей опис стосувався не бухгалтерської оцінки активів та зобов’язань, а виключно політики контрактного ціноутворення.

Уже тоді, у 2001 році, фахівці українського Мінфіну припустилися серйозної помилки, інтерпретувавши методи ціноутворення, що містяться в МСБО 24, як методи бухгалтерської оцінки.

З часом ситуація кардинально змінилася.

У грудні 2003 року Рада з МСБО прийняла нову редакцію МСБО 242. Положення щодо методів ціноутворення було вилучено зі стандарту.

2

Діє для звітних періодів, що починаються після 1 січня 2005 року.

У параграфі IN7 «Вступ до нової редакції» МСБО 24 із цього приводу зазначається таке:

«Питання ціноутворення операцій та відповідне розкриття інформації про операції з пов’язаними сторонами виключені, оскільки Стандарт не застосовується для оцінки операцій між пов’язаними сторонами»

3.

3

http://eifrs.iasb.org/eifrs/bnstandards/en/ias24.pdf.

Інакше кажучи, стандарт регулює лише питання приведення даних

у примітках та не призначений ні для виміру господарських операцій в обліку, ні для оцінки їх у звітності.

Власне кажучи, те саме стосується й національного стандарту —

П(С)БО 23. Сама назва цього стандарту — «Розкриття інформації про пов’язаних сторін» — обмежує сферу дії цього нормативу тільки розкриттям фінансових даних.

У

п. 1 цього стандарту абсолютно чітко зазначається, що Положення визначає методологічні засади формування інформації про операції пов’язаних сторін та її розкриття у фінансовій звітності.

Інакше кажучи, усі положення

П(С)БО 23 стосуються лише приміток і не стосуються облікових процедур підприємства.

На жаль, украй невдалі формулювання

п. 6 П(С)БО 23 здатні збити з пантелику навіть досвідченого головбуха.

У цьому аспекті слід висловити стурбованість тим, що недавні зміни

П(С)БО 23 не зачепили пп. 6 — 10 стандарту. Якщо взяти до уваги, що національні стандарти не повинні суперечити міжнародним4, ці положення з П(С)БО 23 має бути вилучено.

4

Така вимога міститься у ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Що стосується оцінки запасів, то бухгалтери мають чітко дотримуватися норм

П(С)БО 9 5, що унеможливлюють проведення будь-яких дооцінок вартості запасів6. Збільшувати вартість запасів у бухгалтерському обліку не дозволено за жодних обставин.

5

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246.

6

Це, утім, не заважає деяким консультантам інколи говорити про можливість дооцінок запасів у певних ситуаціях (див., наприклад, «Бухгалтерія», 2009, № 15, с. 46).

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі