Теми статей
Обрати теми

Чи можна застосовувати нормативні закупівельні ціни?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи можна застосовувати нормативні закупівельні ціни?

 

Наше підприємство регулярно провадить закупівлі будматеріалів в оптовому супермаркеті. Протягом місяця ми здійснюємо кілька десятків закупівель.

Цінову політику постачальника побудовано таким чином, що ціна залежить від обсягів місячних поставок.

Після закінчення місяця постачальник підсумовує обсяг місячних відвантажень на нашу адресу та визначає остаточну фактичну ціну, що надалі використовується при проведенні розрахунків.

Таким чином, протягом місяця, оприбутковуючи будматеріали, ми не знаємо їх точної ціни. Вона визначається лише наприкінці місяця.

Чи можемо ми за таких обставин застосувати в обліковій політиці метод нормативних витрат, оцінюючи будматеріали за нормативними цінами, які наприкінці місяця коригуватимуться відповідно до точно встановленої фактичної ціни?

 

Проблема, що постала перед головбухом, є очевидною. Протягом звітного періоду він володіє лише кількісною інформацією про рух запасів.

У результаті цього головбух точно не може визначити ні вартість залишків запасів, ні обсяги матеріальної відповідальності комірників та виконробів, ні собівартість виконаних будівельно-монтажних робіт.

Тому прагнення головбуха вирішити це завдання шляхом застосування нормативних цін виглядає цілком слушним.

Водночас навряд чи запропонований механізм можна назвати власне методом нормативних витрат. В усякому разі, у тому розумінні, яке вкладає в це поняття П(С) БО 9 «Запаси»1.

1

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246.

Справа в тому, що згідно з

п. 16 П(С)БО 9 «Запаси» метод нормативних витрат можна застосовувати на етапах відпуску запасів у виробництво, у продаж та при іншому вибутті.

Отже, формально кажучи, використовувати метод нормативних витрат «на вході» підприємство не може.

Це, однак, зовсім не означає, що оприбутковувати запаси за нормативними розцінками не можна, адже жоден стандарт бухобліку не забороняє цього. Мало того, бухгалтерські стандарти взагалі не можуть втручатися до цієї сфери обліку.

У

п. 5 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.99 р. № 996-XIV зазначається, що підприємство самостійно розробляє систему та форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку. Управлінський облік згідно з визначенням ст. 1 того самого Закону є системою обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством.

Світовому досвіду відома практика обліку прибуткування запасів за нормативними цінами.

Один з найавторитетніших підручників з управлінського обліку описує відповідний механізм так:

«Нормативні ціни встановлює відділ закупівель. При цьому передбачається, що відділ закупівель здійснив відповідне вивчення можливих постачальників та вибрав того з них, який зможе поставити необхідну кількість доброякісних матеріалів за найбільш конкурентоздатною ціною. Зазвичай у нормативних цінах ураховуються можливі переваги при розміщенні найекономічнішого замовлення, отримання знижок на кількість, найкращий спосіб доставки та найсприятливіші умови отримання кредиту. Водночас мають братися до уваги

надійність продавця щодо якості матеріалів та своєчасності поставок. Нормативні ціни на матеріали, таким чином, забезпечують відповідну базу оцінки фактичних цін на матеріали» 2.

2

Текст перекладено українською мовою. Джерело: Друри К. Введение в управленческий и производственный учет: Учеб. пособ. для вузов: Пер. с англ. / Под ред. Н. Д. Эриашвили. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1998. — С. 487.

Використовувати нормативні ціни можна і на наступних стадіях обліку руху матеріалів. Наприклад, у

п. 3 розділу VII Методичних рекомендацій щодо формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджених наказом Держбуду від 16.02.2004 р. № 30, ідеться про те, що облік витрат може бути організовано «із застосуванням нормативного методу».

При цьому підприємство зобов’язане вести ретельний облік відхилень фактичних цін від нормативних.

Такий облік має на меті через відповідні коригування наприкінці місяця, відобразити у фінансовій звітності на дату балансу

залишки запасів та собівартість за фактичними цінами закупівлі.

Тільки такі дані є прийнятними як з точки зору бухгалтерських стандартів, так і з позиції податкового обліку валових витрат і приросту-убутку запасів.

Якщо облікова система підприємства здатна забезпечити належну якість обліку вартісних відхилень, то ми не вбачаємо перешкод для використання нормативної методики в управлінському обліку.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі