Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ будівництва житла

Редакція ББ
Лист від 23.02.2010 р. № 3608/7/16-1517

Про обкладення ПДВ будівництва житла

 

Лист ДПАУ від 23.02.2010 р. № 3608/7/16-1517

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з надходженням численних запитів від органів державної податкової служби та платників податків щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з будівництва житла повідомляє.

Відповідно до підпункту 5.1.20 пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з поставки житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першої поставки.

Для цілей цього підпункту під першою поставкою житла (об’єкта житлового фонду) розуміється, зокрема, перше передання готового новозбудованого житла (об’єкта житлового фонду) у власність покупця або поставка послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника.

Враховуючи вищезазначене, операцією з першої поставки житла буде вважатися операція з передачі права власності (оформлення правовстановлюючих документів) на готове новозбудоване житло (об’єкта житлового фонду) до першого власника такого житла, незалежно від джерел фінансування будівництва: чи за рахунок власних коштів підприємства забудовника, чи за рахунок учасників фонду фінансування будівництва, чи за кошти держателів облігацій.

Така операція з першої поставки житла підлягає оподаткуванню податком на додану вартість на загальних підставах. При цьому вартість такого житла визначається виходячи із звичайних цін.

Операції з поставки послуг зі спорудження житла за рахунок замовника (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) підлягають оподаткуванню податком на додану вартість на загальних підставах за правилом першої події, встановленим підпунктом 7.3.1 пункту 7.3 статті 7 Закону.

Одночасно слід зазначити, що відповідно до підпункту 7.4.2 пункту 7.4 статті 7 Закону якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, які не є об’єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі статтею 5 цього Закону, то суми податку, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Повідомляючи вищевикладене, Державна податкова адміністрація України інформує, що інші податкові роз’яснення можуть застосовуватися в частині, що не суперечить цьому податковому роз’ясненню.

Державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих органів державної податкової служби та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

 

Заступник Голови О. Любченко

 

КОМЕНТАР

 

У «Будівельній бухгалтерії», 2009, № 23 на с. 6 опубліковано

лист ДПАУ від 14.10.2009 р. № 10365/6/ 16-1515-27, в якому головне податкове відомство висловлювало свою позицію щодо нарахування ПДВ в операціях будівництва житла за рахунок коштів, залучених від продажу облігацій. У тому листі податківці визначили першу поставку у прив’язці до факту «встановлення» першого власника.

У наведеному вище

листі формулювання інші, тут при визначенні «першої поставки» ідеться вже про «передачу права власності» на житло «до першого власника».

Проблема полягає в такому: коли йдеться про новобудови, права власності першому власнику, формально кажучи, ні від кого не «передаються», вони в нього

виникають з реєстрацією прав на нерухомість. Отже, «передавальної» сторони у правовому розумінні тут немає. Інакше кажучи, власне факт «оформлення правовстановлюючих документів» поставкою вважатися у принципі не може.

Тому дуже цікавою виглядає ситуація, коли забудовник оформляє права на новозбудоване житло спочатку на своє ім’я, а потім передає їх інвестору.

У цьому випадку факт «передачі» готового житла є, але передається воно не «першому», а вже другому власнику. Виходить, що фахівці ДПАУ тепер схиляються до того, що ця операція (забудовник, сам будучи

першим власником, передає свої права власності на готове новозбудоване житло), не є першою поставкою, і, отже, ПДВ нараховуватися не повинен.

Нагадаємо, що з

листа ДПАУ від 03.06.2009 р. № 11586/7/16-1517-26 можна було зробити протилежний висновок. У тому листі податківці говорили, що передача готового житла замовником у власність покупця є першою поставкою.

У зв’язку з цим виключно важливим є застереження, наведене в

передостанньому абзаці цього листа: ДПАУ наполягає на тому, що всі попередні роз’яснення можуть використовуватися лише в тій частині, що не суперечить цьому листу.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі