Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Зміни щодо виконання будівельних робіт, які не потребують дозволу Держархбудінспекції

Нещодавно Уряд своєю

постановою від 27.01.2010 р. № 160 уніс зміни до низки нормативно-правових документів щодо виконання будівельних робіт, а саме:

1) до

Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923 (у редакції від 20.05.2009 р. № 534). Пункт 3 цього документа викладено у новій редакції, згідно з якою встановлено, що у разі проведення будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл, заяву для отримання сертифіката відповідності зазначеного об'єкта будівництва проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам необхідно подавати до інспекції (Держархбудінспекції або її територіального органу) за місцем розташування закінченого об'єкта;

2) до

Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт 1, затвердженого постановою КМУ від 09.09.2009 р. № 1035. Так, в абз. першому п.п. 1 п. 3 виключено слова і цифри «загальною площею до 100 кв. метрів включно»; в абз. першому п.п. 2 п. 3 виключено слова і цифри «загальною площею до 150 кв. метрів включно»;

1 З коментарем до цього документа можна ознайомитися, звернувшись до публікації «Новинка від Кабміну: новий порядок приймання в експлуатацію приватних будинків» // «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 33 — 41.

3) до

Порядку надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1104. Пункт 16 цього документа викладено у новій редакції, згідно з якою зобов'язано замовників будівництва повідомляти у семиденний строк органи інспекції державного архітектурно-будівельного контролю про початок проведення будівельних робіт, виконання яких не потребує відповідного дозволу ;

4) до

Переліку будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл, затвердженого постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1104. Цей Перелік було доповнено новим видом «бездозвільних» робіт — виконання робіт з будівництва приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків, прибудов до них загальною площею до 500 кв. метрів включно, господарських будівель і споруд.

Постанова № 160

набрала чинності 01.03.2010 р.

 

Держкомпідприємництва відносить до дозвільних органів підрозділи «Укрдержбудекспертизи»,
 а їх комплексні висновки — до документів дозвільного характеру

У

листі від 23.02.2010 р. № 2240 Держкомпідприємництва надав роз'яснення щодо документів дозвільного характеру у сфері провадження будівельної діяльності.

Позитивний комплексний висновок державної експертизи проектів будівництва ДП «Укрдержбудекспертиза» та її місцевих підрозділів надає суб'єкту господарювання

право на затвердження проекту будівництва, подання якого у встановленому законодавством порядку є обов'язковою умовою для одержання дозволу інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на право виконання будівельних робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури. Цей висновок відноситься до документів дозвільного характеру. Також документом дозвільно характеру Держкомпідприємництва називає комплексний висновок державної експертизи містобудівного обґрунтування.

Відповідно, до дозвільних органів у значенні

Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» відносяться:

— ДП «Спеціалізована державна експертна організація — Центральна служба Української державної будівельної експертизи» та її місцеві підрозділи (філії);

— Центральна служба «Укрдержбудекспертиза» центрального органу виконавчої влади з питань містобудування і архітектури та її місцеві підрозділи.

 

Індексувати вартість житлофонду на 01.01.2010 р. не потрібно

Відповідно до

постанови КМУ від 31.08.1996 р. № 1024 «Про порядок індексації вартості об'єктів житлового фонду» щорічно (до 15 лютого) провадиться індексація вартості об'єктів житлового фонду.

Ураховуючи, що протягом 2009 року вартість будівництва значно не збільшилась, індексація балансової вартості об'єктів житлового фонду станом на 1 січня 2010 р. не проводиться. Таку інформацію Мінрегіонбуд повідомив у своєму листі від 22.02.2010 р. № 12/19-2-9-10-1777.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі