Теми статей
Обрати теми

Оренда спецодягу

Редакція ББ
Стаття

Оренда спецодягу

Катерина Чурилова, консультант

 

В умовах кризи будівельне підприємство бере в оренду сигнальні жилети, маски зварників тощо в інших суб’єктів господарювання, а потім видає їх своїм працівникам. По-перше, орендувати спецодяг дешевше, ніж купувати. По-друге, такий спецодяг може більше не знадобитися підприємству. У будь-якому разі, навіщо платити більше?

Розберемося, чи правомірна оренда спецодягу та як відобразити її в обліку.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Закон про охорону праці

— Закон України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII.

Положення № 53

— Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24.03.2008 р. № 53.

Норми № 126

— Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим у будівельному виробництві, затверджені наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 17.05.2004 р. № 126.

 

Забезпечення спецодягом — обов'язок роботодавця, а не право

Перш за все зауважимо, що необхідність забезпечення працівників спецодягом установлено в межах

трудового законодавства та законодавства про охорону праці. Це обов'язок роботодавця, а не його право, про що свідчать цитати із першоджерел (див. інформаційний блок).


КЗпП

<…>

Стаття 163. Видача спеціального одягу та інших засобів індивідуального захисту

На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах,

працівникам видаються безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний організувати комплектування та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативних актів про охорону праці

.

<…>

 

Закон про охорону праці

<…>

Стаття 8. Забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами

На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам

видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Працівники, які залучаються до разових робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором, повинні бути забезпечені зазначеними засобами.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору

.

У разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника

роботодавець зобов'язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання працівником спецодягу, інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів за свої кошти роботодавець зобов'язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

Згідно з колективним договором роботодавець може додатково,

понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування.

<…>


 

Крім того, у

п. 2 «ремонтно-будівельних» Норм № 1261 прямо вказується, що дія цих Норм поширюється на підприємства та організації, які виконують відповідні ремонтно-будівельні роботи підрядним або господарським способом. Отже, дія Норм № 126 стосується підприємств, що безпосередньо займаються ремонтно-будівельною діяльністю, для здійснення якої вони, власне, й зобов'язані забезпечити спецодягом своїх працівників.

1 «Будівельна бухгалтерія» опублікує Норми № 126 у № 7 — 10, 2010.

 

Правові нюанси оренди спецодягу

На нашу думку, виконати обов'язок щодо забезпечення спецодягом своїх працівників роботодавець може таким чином:

— безпосередньо купити для працівників засоби індивідуального захисту

або

— взяти необхідний спецодяг в оренду.

Справедливості заради зауважимо, що безпосередньо оренду спецодягу в українському законодавстві не прописано.

Так,

пунктом 1.2 Положення № 53 передбачено таке: «роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору».

Вважаємо, його слід розуміти просто як покладання всіх «спецодягових» витрат на роботодавця. А отже, оренда спецодягу

за рахунок роботодавця таким вимогам не суперечить.

Мабуть, можливість оренди спецодягу на законодавчому рівні просто упущено.

Але! Водночас така можливість у ньому й не забороняється. А все, що не заборонено, — дозволено!

Оформити оренду спецодягу необхідно традиційно — договором оренди в письмовій формі.

 

Оренда спецодягу в обліку

Видаючи орендований спецодяг, підприємство, звичайно ж, має дотримуватися відповідних облікових вимог. Згідно з

п. 4.7 Положення № 53 роботодавець зобов'язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Як це зробити? Пункт 4.10 саме того Положення передбачає таке:

«Видача працівникам і повернення ними ЗІЗ має обліковуватися

в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, форма якої наведена в додатку 1 до Положення».

Отже, ви заводите особисту картку на кожного працівника. У ній під підпис самого працівника зазначаєте факти видачі йому спецодягу та здавання його після закінчення строку служби, строку оренди, звільнення працівника та з інших причин. Це те, що стосується первинного обліку орендованого спецодягу.

Що стосується бухгалтерського та податкового обліку таких орендних операцій, то, на наш погляд, орендар суму орендної плати за орендований (у межах норм) спецодяг має право віднести на валові витрати на підставі

п.п. 5.4.1 Закону про податок на прибуток (як витрати на забезпечення спецодягом своїх працівників). При цьому суму ПДВ з орендної плати підприємство має право включити до податкового кредиту (згідно з п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ).

Приклад.

За договором оренди орендна плата за оренду сигнальних жилетів становить 120 грн. на місяць, у тому числі ПДВ — 20 грн. Оціночна вартість переданих орендарю за актом приймання-передачі сигнальних жилетів дорівнює 1000 грн.

 

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Отримано сигнальні жилети від орендодавця згідно з договором оренди

01/1*

1000

2. Видано сигнальні жилети працівникам

01/2

01/1

1000

3. Нараховано суму орендної плати за оренду сигнальних жилетів

23, 91, 92, 93, 94

685

100

100

4. Відображено податковий кредит з ПДВ, що входить до суми орендної плати

641

685

20

5. Перераховано орендну плату за оренду сигнальних жилетів

685

311

120

6. Повернено сигнальні жилети працівниками після закінчення строку оренди

01/1

01/2

1000

7. Передано сигнальні жилети орендодавцю

01/1

1000

* Хоча позабалансовий рахунок 01 називається «Орендовані необоротні активи», вважаємо, у цьому випадку підприємство-орендар має право вести на ньому облік будь-якого спецодягу, отриманого в оренду, у тому числі якщо строк його служби менше року.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі