Теми статей
Обрати теми

Чи потрібна атестація робочих місць на будівельному підприємстві?

Редакція ББ
Стаття

Чи потрібна атестація робочих місць на будівельному підприємстві?

Наталія Григор’єва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Світлана Єльцова, консультант

 

У цій статті ми розглянемо специфічну для бухгалтера тему — охорону праці на підприємстві. Так уже історично склалося, що в разі виникнення спірних питань дотримання законодавства керівництво, як правило, звертається за порадою до бухгалтера. І от зараз ми спробуємо розібрати важливі моменти прийняття рішення про проведення на підприємстві атестації робочих місць. Чи є обов’язковою така процедура на будівельному підприємстві? Якими нормативами обґрунтовується її проведення? Яка відповідальність за її непроведення або несвоєчасне проведення?

 

ДОКУМЕТИ СТАТТІ

Конституція

— Конституція України від 28.06.1996 р.

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Закон про охорону праці

— Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-ХII.

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон про пенсійне забезпечення

— Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. № 1788-ХII.

Постанова № 479

— постанова КМУ «Про забезпечення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсійного фонду» від 11.04.2002 р. № 497.

Порядок проведення атестації 

Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442.

Методичні рекомендації № 41

— Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці від 01.09.1992 р. № 41.

Список № 1

Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36

Список № 2

Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36

Гігієнічна класифікація праці

— Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затверджена наказом МОЗ від 27.12.2001 р. № 528

 

Охорона праці та права працівника

Розглядаючи питання обов’язковості проведення атестації робочих місць, звернемося до основних нормативних документів, що встановлюють такі норми.

 


КЗпП

<…>

Стаття 29. Обов’язок власника або уповноваженого ним органу проінструктувати працівника і визначити йому робоче місце.

До початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний:

1) роз’яснити працівникові його права і обов’язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору;

2) ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

3) визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;

4) проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

<…>

 

Стаття 153. Створення безпечних і нешкідливих умов праці

На всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці.

Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Умови праці

на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці. Власник або уповноважений ним орган повинен впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизмові, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників.

Власник або уповноважений ним орган не вправі

вимагати від працівника виконання роботи, поєднаної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища. У разі неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я умов праці власник або уповноважений ним орган зобов’язаний повідомити про це орган державного нагляду за охороною праці, який може дати тимчасову згоду на роботу в таких умовах.

На власника або уповноважений ним орган покладається систематичне проведення інструктажу (навчання) працівників з питань охорони праці, протипожежної охорони.

Трудові колективи обговорюють і схвалюють комплексні плани поліпшення умов, охорони праці та санітарно-оздоровчих заходів і контролюють виконання цих планів.

<…>


 

Як бачимо, законодавством України передбачено цілком конкретні вимоги щодо забезпечення співробітникам безпечних умов праці. На будівельному підприємстві до виконання цих вимог слід ставитися особливо уважно.

Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці та в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства про права працівників у сфері охорони праці. При цьому роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

 


Закон про охорону праці

<…>

Стаття 5. Права на охорону праці під час укладання трудового договору

Умови трудового договору не можуть містити положень, що суперечать законам та іншим нормативно-правовим актам з охорони праці.

Під час укладання трудового договору

роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

<…>


 

Законодавством закріплено

обов’язок роботодавця інформувати працівника про несприятливі виробничі фактори на його робочому місці та можливі наслідки їх впливу на здоров’ї. І найголовніше — роботодавець не має права умовчати про права працівника на пільги та компенсації за роботу у шкідливих умовах відповідно до законодавства та колективного договору. Причому проводити всі перераховані дії необхідно під підпис.

Роботодавець, відносячи будь-які роботи до категорії «зі шкідливими умовами праці», повинен враховувати необхідність проведення атестації таких робочих місць за умовами праці.

Після отримання результатів такої атестації співробітник може отримати право на визначені законодавством (колективним договором) пільги та компенсації.

При проведенні атестації робочих місць за умовами праці необхідно керуватися

Гігієнічною класифікацією праці, як це передбачено Методичними рекомендаціями № 41:

 


Гігієнічна класифікація праці

<…>

1. Сфера застосування та загальні положення.

1.1. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (далі — Гігієнічна класифікація) призначена для гігієнічної оцінки умов та характеру праці на робочих місцях з метою:

<…>

атестації робочих місць за умовами праці;

<…>


 

При прийнятті рішення про проведення атестації робочих місць керівництву будівельного підприємства слід орієнтуватися на критерій «наявності потенційних шкідливих джерел» (див. інфоблок «

Порядок проведення атестації, п. 1»).

 


Порядок проведення атестації

<…>

1

. Атестація робочих місць за умовами праці (надалі — атестація) проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

<…>


 

Розбираючись з обставинами виникнення необхідності у проведенні атестації, обов’язково слід згадати пряму

зацікавленість працівників у такому заході. Адже, як ми вже згадували, результати атестації є підставою для надання (чи ненадання) низки пільг і компенсацій працівникам. Проте основним критерієм, що обґрунтовує необхідність проведення атестації за умовами праці, є вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах (див. інфоблок «Порядок проведення атестації, п. 2») за списками № 1 і 2 (газозварникам, електрозварникам, електромонтажникам та іншим фахівцям з урахуванням специфіки галузі, в якій вони працюють).

 


Порядок проведення атестації

<…>

2. Установити, що відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (1788-12) пенсії за віком на пільгових умовах

за списками № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, а також пенсії, що можуть встановлюватися підприємствами й організаціями за рахунок власних коштів працівникам інших виробництв, професій та посад залежно від умов праці, призначаються за результатами атестації робочих місць.

Результати атестації використовуються підприємствами й організаціями також для здійснення пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством.

<…>


 

Щодо встановлення прав працівників на

пільги та компенсації за рахунок підприємства слід звернутися до КзпП і Закону про відпустки.

 


КЗпП

<…>

Стаття 51. Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

<…>

2. Для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, — не більш як 36 годин на тиждень. Перелік виробництв, цехів, професій і посад з шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, затверджується в порядку, встановленому законодавством.

<…>

Стаття 76. Щорічні додаткові відпустки та їх тривалість

Щорічні додаткові відпустки надаються працівникам:

1.За роботу із шкідливими і важкими умовами праці;

(

Закон про відпустки, ст. 7)

<…>

Стаття 100. Оплата праці на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я

На важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюється підвищена оплата праці.

<…>

Стаття 166. Видача молока і лікувально-профілактичного харчування

На роботах з шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти.

На роботах з особливо шкідливими умовами праці надається безплатно за встановленими нормами лікувально-профілактичне харчування.

<…>

Стаття 169. Обов’язкові медичні огляди працівників певних категорій

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

<…>


 

На підставі результатів атестації розробляються заходи щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників підприємства, обґрунтовані положеннями колективного договору.

 

Відповідальність за непроведення атестації

Статтею 117 Конституції

визначено, що постанова та розпорядження Кабінету Міністрів України є обов’язковими для виконання. А Порядок проведення атестації прямо вказує на обов’язковість проведення атестації на підприємстві у строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на п’ять років. При цьому відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства.

Непроведення атестації на підприємстві

є порушенням законодавства про охорону праці, зокрема, постанови КМУ від 01.08.1992 р. № 442, якою й затверджено Порядок проведення атестації. Таке порушення тягне за собою адмінштраф на посадових осіб підприємства згідно з ч. 2 ст. 41 КпАП від 5 до 10 нмдг (85 — 170 грн.). Накласти таке адмінстягнення на роботодавця зі складанням протоколу встановленої форми можуть представники органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці, якщо прийдуть до вас з перевіркою (ст. 231 КпАП).

Крім того, передбачено матеріальну відповідальність за порушення у сфері пенсійного забезпечення (див.

Закон про пенсійне забезпечення в інфоблоці).

 


Закон про пенсійне забезпечення

<…>

Стаття 101. Відповідальність за достовірність даних і документів, виданих для оформлення пенсії

Органи, що призначають пенсії,

мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів,

а також за видачу недостовірних документів, і відшкодовують її.

<…>


 

Проте оскільки відповідно до

ст. 124 Конституції правосуддя в Україні здійснюють виключно суди, отже, й вирішувати питання про відповідальність за непроведення атестації доведеться, швидше за все, у суді, де позивачем буде обмежений у своїх правах працівник за сприяння органів Державної експертизи умов праці (див. Порядок проведення атестації робочих місць в інфоблоці).

 


Порядок проведення атестації робітників

<…>

11.

Контроль за якістю проведення атестації, правильністю застосування списків № 1 і 2 виробництв, робіт, професій посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, пільги і компенсації, покладається на органи Державної експертизи умов праці.

<…>


 

У наступному номері ми обов’язково розглянемо тему проведення та відображення процедури атестації в бухгалтерському і податковому обліку підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі