Теми статей
Обрати теми

Оформлення працівників: трудовий договір чи договір підряду?

Редакція ББ
Стаття

Оформлення працівників: трудовий договір чи договір підряду?

Василь Качерай, головний бухгалтер
ТзОВ «Фінансова компанія «ЕКО-ДІМ», poradnyk@gmail.com 

 

У часи фінансової кризи досить гостро стоїть питання оформлення трудових відносин з працівниками1 підприємств. Яку саме форму оформлення відносин з працівниками обрати компаніям в умовах складного фінансового сьогодення, і спробуємо розібратися в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

ЦК

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435.

Закон про колективні договори

— Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. № 3356-XII.

Закон про оплату праці

— Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.

 

1 Тут і надалі під словом «працівник» розуміємо просто фізичну особу, а вже чи буде вона штатним або позаштатним працівником, залежить від виду угоди, яку з нею укладуть.

 

Види договорів з працівниками

Як правило, відносини з працівниками підприємства оформлюються двома способами: через трудовий договір або договір цивільно-правового характеру (договір підряду). Разом з тим слід зауважити, що в разі використання договорів підряду виконавець не є працівником підприємства і заробітна плата йому не виплачується. У чому ж різниця між трудовим договором та договором підряду?

Відповідно до

ст. 21 КЗпП трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою й підлягати внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

А ось що стосується договору підряду, то відповідно до

ст. 626 ЦК договором підряду є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Відповідно до ст. 837 ЦК за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник — прийняти та оплатити виконану роботу.

Отже,

предметом договору підряду є результат праці, у той час як за трудовим договором предметом договору є сама праця. Відповідно, за договором підряду оплачується не процес праці (як за трудовим договором), а його кінцевий результат, який визначається після закінчення роботи й оформлюється Актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і виплачується винагорода.

 

Основні відмінності між трудовим договором та договором підряду

Для наочності відмінності між трудовим договором та договором підряду викладемо в табл. 1.

 

Таблиця 1

Трудовий договір

Договір підряду

Нормативний документ, що регулює використання договору

1. КЗпП
2. Закон про оплату праці
3. Закон про колективні договори

ЦК, інше законодавство, що регулює цей вид відносин

Сторони договору

Роботодавець та працівник

Замовник та підрядник

Умови договору

1. Обсяг виконуваної роботи визначається згідно з відповідною посадовою інструкцією та тарифно-кваліфікаційним довідником.
2. Працівник підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку роботодавця, виконує роботи відповідно до графіка чи режиму роботи, встановленого роботодавцем.
3. Встановлюються права на гарантії та пільги, компенсації, передбачені трудовим законодавством.
4. Робоче місце створюється роботодавцем, і він забезпечує всі умови праці, призначені для виконання визначених договором робіт

1. Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до роботи інших робіт (субпідрядників).
2. На підрядника не поширюються норми трудового законодавства та правила внутрішнього трудового розпорядку.
3. Підрядник не має права на гарантії та пільги, компенсації передбачені трудовим законодавством.
4. Підрядник виконує роботу на свій ризик, самостійно організовує виконання роботи.
5. Договором установлюються початкові та кінцеві терміни, у межах яких підрядник зобов’язується виконати визначені договором роботи відповідно до власного графіка роботи та виходячи лише з власних можливостей

Оплата роботи

За виконання роботи працівникові нараховується та виплачується заробітна плата, не нижча від установленого законодавством мінімального рівня, у терміни, визначені відповідно до законодавства колективним чи трудовим договором, але не рідше двох разів на місяць

Підряднику за виконання визначеної договором та зданої за актом роботи виплачується дохід у розмірі встановленому цим договором. Підряднику може виплачуватися аванс у випадку передбаченому цим умовами договору

 

Як видно з наведених характеристик договорів, у випадку оформлення правовідносин з працівниками через договір підряду у підприємства жодних трудових відносин з особами, які виконують роботу чи надають послуги, не виникає. Звичайно, що це має свої позитивні і негативні сторони, що й розглянемо далі.

 

Кого і як оформляти

Як правило, у роботодавців виникає запитання: а чи всі вакансії можна зайняти особами, які працюватимуть за договорами підряду? У законодавстві майже жодних обмежень чи застережень щодо цього не існує. Та це не означає, що цим варто зловживати. Давайте визначимось, з ким можна укладати договори підряду, а кого варто таки прийняти на роботу відповідно до норм трудового законодавства. Вважаємо за необхідне умовно поділити працівників на дві категорії: тих, хто вам потрібен завжди на робочому місці, і тих, від кого вам потрібен лише результат їх діяльності незалежно від методики її виконання.

Загалом рекомендую поділити працівників на робітників та так званий адмінперсонал (бухгалтерія, інженерно-технічні працівники, кадровики тощо). Щодо адмінперсоналу, то з багатьма з них варто все-таки укладати трудовий договір. Справа в тому, що робота адмінперсоналу, окрім самого результату роботи, ще вимагає наявності працівників на робочому місці. Мабуть, важко собі уявити офіс-менеджера, якого ніколи немає в офісі, адже від нього вимагається саме робочий процес, і результат, який ми хочемо отримати від нього, як правило, наперед невідомий. Та й узагалі, є чимало офісних працівників, присутність яких на робочому місці є просто виробничою необхідністю підприємства. Разом з тим, частина адмінперсоналу (бухгалтерія, юристи,) може працювати й за договорами підряду. Проте потрібно зважати на виробничі потреби підприємства. Бо ж якщо, скажімо, рахунки та накладні клієнтам виписує бухгалтер, то його присутність на робочому місці є просто необхідною.

А от що стосується робітників, то тут ситуація протилежна. Від більшості з них роботодавець хоче отримати результат роботи, а не сам процес роботи та присутність на робочому місці. Скажімо, прибиральниця може працювати й за договором підряду. Таким чином, у вас буде навіть більший вплив на неї і оплачувати її роботу можна не за відпрацьований час, а, справді, за якісно виконану роботу з прибирання. А то досить часто саме обслуговуючий персонал забуває виконати ту чи іншу роботу, про яку домовлялися при прийомі на роботу. Скажімо, та ж прибиральниця робить генеральне прибирання раз на місяць, хоча й домовлялися не рідше двох разів. При оформленні з нею правових відносин через договір підряду у вас буде можливість оплачувати їй лише ту роботу, яку вона виконала, а в масштабах підприємства це може бути чимала економія коштів.

Тому тих працівників, від яких ми чекаємо лише результат роботи, можна оформляти й через укладання договору цивільно-правового характеру. Наприклад, виконання значної частини сезонних та допоміжних робіт у будівництві можна оформляти за договором підряду (оздоблювальні роботи, благоустрій території тощо). Треба мати на увазі, що договори підряду не можуть бути систематичними з одним і тим самим працівником, тому що це буде кваліфікуватися як підприємницька діяльність такого працівника.

Менеджери з продажів нерухомості, яким оплата праці нараховується у вигляді відсотків від реалізації, також можуть бути оформлені на підприємстві через укладання з ними договорів підряду. Особливо це зручно, якщо оплату праці вони отримують не щомісяця, а час від часу залежно від обсягів продажу нерухомості.

І ще один, але дуже важливий саме «

будівельний» момент. Для отримання ліцензії у штаті підприємства (підприємця) повинні бути працівники конкретних спеціальностей. З такими ключовими фігурами може бути укладений лише трудовий договір. А якщо виконавець будівельних робіт не матиме будліцензії, договір на виконання будівельних робіт буде визнано недійсним.

 

Переваги та недоліки різних видів договорів з працівниками

Загалом кожен вид оформлення відносин з працівниками має свої плюси і мінуси. Наведемо їх в табл. 2.

 

Таблиця 2

Трудовий договір

Договір цивільно-правового характеру

Переваги для підприємства

1. Працівник підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку, завжди знаходиться на робочому місці.

2. Можливість навантажити працівника додатковою роботою за ту ж оплату в межах робочого часу.

3. Контроль за роботою працівника і можливість виправити його помилки в роботі на ранніх стадіях

1. Економія на нарахуваннях на ФОП* 2 — 3 %.
2. Відсутність необхідності забезпечення робочого місця та умов праці.
3. Можливість відстрочити факт виплати винагороди (зарплата має регулярність — як мінімум, два рази на місяць.)
4. Оплата за результат, а не за процес роботи. Відповідно можливість не оплатити або оплатити не в повній мірі, неякісно або не повністю виконану роботу.
5. Не потрібно виплачувати аванс, якщо це не передбачено договором

Недоліки для підприємства

1. Обов’язково треба виплачувати зарплату працівникові за час прогулу з його вини при окладній формі оплати праці. Його можна звільнити, але не можна не виплатити зарплату.
2. Необхідність установлювати рівень заробітної плати не нижче мінімальної.
3. Складний процес звільнення працівника.
4. Необхідність надання всіх соціальних гарантій

1. На кожну виконану роботу чи отриману послугу потрібно готувати договір цивільно-правового характеру та акт виконаних робіт — а це додаткова робота.
2. Вся відповідальність виконавця обмежується сумою договору і прописаними в ньому санкціями.
3. Небезпека визнання договору підряду трудовим договором, а це, в свою чергу, потягне за собою донарахування внесків у ФСС з ТВП, ФСС в НВ**

* Фонд оплати праці.

** Лист ДПАУ від 23.12.2008 р. № 10094/С/30-1415.

Звичайно, що перелічені вище переваги та недоліки укладання трудових договорів та договорів підряду є суб’єктивною думкою автора і не містять вичерпного переліку як переваг, так і недоліків, проте висвітлюють основні аспекти і наслідки їх укладання.

 

Фізичні особи — підприємці

Вище ми розглянули укладання договорів підряду з фізичними особами, які не є підприємцями. Якщо ж фізична особа, з якою ви укладаєте договір підряду, є підприємцем, то для підприємства в цьому випадку це буде майже тотожним укладенню договору з юридичною особою щодо надання послуг чи виконання робіт.

Звичайно, є варіант реєстрації фізичної особи як підприємця, яка буде надавати вам послуги. Такий варіант використовують більшість компаній. Але, як правило, це все відбувається з метою оптимізації оподаткування. Поширенішого застосування така схема оформлення умовних працівників набула в багатьох сферах економіки, в тому числі і в будівництві, особливо в частині реалізації житла. Уже не рідкість, що великі торгівельні мережі де-юре складаються з багатьох підприємців. Саме так власники торгових мереж оформлюють працівників-продавців, а разом з тим і оптимізовують оподаткування. Також це зручно, коли на товар в магазині немає прибуткових документів — підприємці не мають обов’язку вести облік, а отже, претензій до них у перевіряючих органів завжди менше.

Окрім торгівлі, використання оформлення працівників підприємства приватними підприємцями можна застосувати й до частини адміністративного персоналу (бухгалтерія, юристи, кадровики, аналітики тощо). Перевагою оформлення працівників приватними підприємцями є значна економія на ФОП, оскільки вам доведеться сплачувати за підприємця лише єдиний податок (максимум — 200 грн. на місяць), а також ви отримаєте можливість для оптимізації свого оподаткування, окрім відрахувань з виплат заробітної плати. Заощадження на нарахування можуть бути чималі і вимірюватися десятками тисяч гривень. А в часи економічних негараздів це може бути чималою економією

Але! Слід попередити читачів і про наступне. Є ймовірність загрози кримінального переслідування работодавця за незаконну мінімізацію податків, коли на допиті в УБОЗ всі ці працівники розповідатимуть, що насправді вони отримували зарплату, а єдиний податок за них сплачував работодавець У разі систематичності таких виплат імовірність згаданого розвитку подій — майже 100 %. Тому варто добре подумати, кого можна оформити приватним підприємцем. Це мають бути надійні грамотні люди, які зможуть спілкуватися з контролюючими органами.

Для того щоб показати реальні втрати або економію підприємства при виплаті за різними видами договорів, розглянемо приклад.

 

Приклад.

Підприємство «Будівельник» кожен місяць оплачує юристу винагороду за отримані юридичні послуги в розмірі 3000 гривень. Розглянемо, яка фактична кінцева ціна отриманих юридичних послуг для підприємства за умови, що використовуватимуться різні види угод з юристом, а також які економічні втрати та вигоди отримають як юрист, так і підприємство, від укладання альтернативних трудовому договору угод (див. табл. 3). У цьому прикладі юрист як підприємець єдиний податок сплачує самостійно, хоча ці витрати може взяти на себе підприємство.

Таблиця 3

 

Нараховано за виконану роботу (грн.)

Виплати до бюджетів та фондів, грн.

Виплачено за виконану роботу, (грн.)

Загальні витрати підприємства на виплату

Економія/збиток для підприємства (+/- грн.)

Економія/збиток для працівника (+/- грн.)

Пенсійний

ФСС з ТВП

ФСС від безробіття

ФСС в НВ

ПДФО

Єдиний податок, грн. 200,0

33,2 %

2 %

1,4 %

1 %

1,6 %

0,6 %

2,2 %

1 % (умовно)

15 %

Найманий
працівник

3000,0

996,0

60,0

42,0

30,0

48,0

18,0

30,0

433,8

2458,2

4116,0

Підрядник — фізособа, який не є підприємцем

3000,0

996,0

60,0

66,0

450,0

2490,0

4062,0

+54

+31,8

Підрядник — фізособа, який є підприємцем на єдиному податку

3000,0

200,0

2800,0

3000,0

+1116

+341,8

 

Як видно з отриманих результатів, найвигіднішим як для підприємства, так і для працівника, є надання послуг підприємству приватним підприємцем. При цьому обидва суб’єкти правовідносин отримують чималу вигоду — підприємство економить на витратах, а фізична особа — підприємець отримує значно більше «чистих» доходів. При цьому слід пам’ятати, що в Свідоцтві про сплату єдиного податку має бути зазначений вид діяльності, у цьому випадку надання юридичних послуг. В іншому випадку підприємство зобов’язане при виплаті винагороді фізособі-підприємцю утримати з такої виплати 15 % ПДФО.

Що ж стосується договорів підряду з фізичними особами, які не є підприємцями, то, як бачимо, обидві сторони такої угоди отримують хоч і незначну, але фінансову вигоду порівняно зі звичайними трудовими угодами. Та зважаючи на інші, перелічені вище переваги саме таких угод, цей вид правовідносин між роботодавцем та працівником також має право на життя.

 

Висновки

Кожен із запропонованих варіантів оформлення стосунків з працівниками має свої переваги та недоліки. Проте кожен з варіантів має право на застосування в діяльності підприємства. Просто перш ніж обрати будь-який із запропонованих методів оформлення відносин з працівниками, треба ретельно проаналізувати всі особливості роботи, яку для нас повинен виконати працівник, і на підставі детального аналізу, зважаючи на позитивні та негативні наслідки укладення різних видів договорів, укласти відповідний вид договору.

При правильному і виваженому підході до укладання відповідних договорів підприємство завжди зможе отримати максимальний результат від праці фізичних осіб, при цьому заощадивши чималі кошти як на оплаті праці, так і на податках та обов’язкових платежах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі