Теми статей
Обрати теми

Спрощено дозвільні процедури у будівництві

Редакція ББ
Лист від 16.12.2009 р. № 12/19-2-15/14-5480

Спрощено дозвільні процедури у будівництві

 

Лист Мінрегіонбуду від 16.12.2009 р. № 12/19-2-15/14-5480

 

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 20.11.2009 р. № 65739/1/1-09 до листа Держкомпідприємництва від 16.11.2009 р. № 14052 щодо виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.04.2009 р. № 449 «Про затвердження плану заходів на 2009 рік щодо удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності» (пункт 19 Плану заходів по впровадженню та відстеженню результативності нормативно-правових актів, прийнятих Кабінетом Міністрів України у сфері регуляторної політики та підприємництва, які спрямовані на подолання негативного впливу світової фінансово-економічної кризи), Мінрегіонбуд в межах компетенції повідомляє.

Верховною Радою України прийнято Закон України від 16.09.2008 р. № 509-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння будівництву», метою якого є вдосконалення правового регулювання господарських відносин та спрощення дозвільних процедур у будівництві.

Зазначеним Законом внесені зміни до деяких законодавчих актів України, зокрема до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про планування і забудову територій».

Відповідно до підпункту 9 пункту «а» частини першої статті 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень органів місцевого самоврядування належить видача містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок. До зазначених змін, до повноважень органів місцевого самоврядування належало надання дозволу на спорудження об’єктів містобудування.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про планування і забудову територій» інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю видається дозвіл на виконання будівельних робіт.

На сьогодні Урядом прийнято постанову від 30.09.2009 р. № 1104 «Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт», метою якої є уніфікації дій та повноважень інспекцій держархбудконтролю у процесі прийняття та розгляду документів, що подаються замовником (забудовником) для отримання дозволів на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття рішень щодо надання таких дозволів і створення тим самим прозорих і сприятливих умов замовникам (забудовникам) безпосередньої реалізації інвестиційних проектів.

Відповідно до зазначеної постанови Уряду надання дозволу на виконання підготовчих та будівельних робіт здійснюється на безоплатній основі з додержанням вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Міністерством постанову Уряду «Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт» визначено як таку, що спрямована на підвищення рейтингових показників у дослідженні Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу» за показником «Дозвільна система у будівництві».

З метою належного виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 р. № 526 «Про заходи щодо упорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» керівникам територіальних органів Держархбудінспекції, за результатами виробничої наради 16.10.2009 р., поставлено завдання щодо прийому документів та видачі дозволів на виконання підготовчих та будівельних робіт з 01.01.2010 р. виключно через дозвільні центри.

 

Заступник міністра А. Ткачук

 

Коментар

 

Лист, що коментується, присвячено питанням видачі дозволу на виконання підготовчих будівельних робіт. На сьогодні видачу таких дозволів покладено на Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю (

ст. 28, 29 Закону України «Про планування і забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-ІІІ,далі — Закон про забудову). Практика, що склалася в цій сфері, призвела до того, що процедура видачі зазначених дозволів, яка для забудовників ніколи не була надто легкою, перетворилася на ще більш трудомісткий та заплутаний процес.

З метою подолання подібної проблеми до законодавства періодично вносяться різні зміни, спрямовані на спрощення отримання дозволу на виконання підготовчих і будівельних робіт. Так, відповідно до

постанови КМУ «Про заходи щодо впорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» від 21.05.2009 р. № 526 дозволи на виконання підготовчих і будівельних робіт віднесено до документів, видача яких здійснюється виключно через дозвільні центри (пп. 37, 38 відповідного переліку).

Крім того, Кабмін у

постанові «Деякі питання видачі дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт» від 30.09.2009 р. № 1104 зробив спробу уніфікувати процедуру отримання дозволів, установивши форми цих документів і заяв на видачу дозволів, а також конкретизувавши низку положень ст. 28, 29 Закону про забудову в частині процедури видачі, перереєстрації, анулювання дозволів тощо. При цьому зауважимо, що в момент прийняття постанови від 30.09.2009 р. № 1104 видача дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт саме в дозвільних центрах не передбачалася.

У

постанові від 30.09.2009 р. № 1104 також зазначається, що видача дозволів здійснюється на безоплатній основі з дотриманням вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV, у тому числі в частині процедури видачі дозвільного документа (ст. 7 цього Закону).

У руслі уніфікації видачі дозволів слід розглядати і лист, що коментується, в якому Мінрегіонбуд, цитуючи згадані вище нормативно-правові акти, наголошує на тому, що

прийняття документів і видача дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт повинні здійснюватися лише через дозвільні центри. Інакше кажучи, Мінрегіонбуд наполягає на необхідності виконання регіональними інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю вимог постанови КМУ від 21.05.2009 р. № 526.

Слід також зауважити, що вже після появи листа, що коментується, 27 січня 2010 р., КМУ вніс логічні зміни до

постанови від 30.09.2009 р. № 1104, установивши, що документи для видачі дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт приймаються посадовою особою Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в дозвільному центрі за місцем виконання відповідних робіт. Там же видається і сам дозвіл (пп. 4, 61 Порядку надання дозволу на виконання підготовчих робіт і Порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затверджених постановою від 30.09.2009 р. № 1104).

Адреси дозвільних центрів можна знайти на сайті Держкомпідприємництва (www.dkrp.gov.ua).

 

Дмитро Вовк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі