Теми статей
Обрати теми

Будуєте за держкошти — ціни на матеріали повинні брати із сайта Мінекономіки. А чи є там ця ціна... ось у чому питання!

Редакція ББ
Лист від 26.03.2010 р. № 3804-23/146

Будуєте за держкошти — ціни на матеріали повинні брати із сайта Мінекономіки. А чи є там ця ціна… ось у чому питання!

 

Лист Мінекономіки від 26.03.2010 р. № 3804-23/146

 

Відповідно до наданих постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2008 р. № 1138 «Про реєстрацію цін на окремі види продукції» (із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 267 та від 27.01.2010 р. № 54) повноважень Мінекономіки здійснює реєстрацію цін, зокрема, на будівельні матеріали, які виробляються вітчизняними підприємствами за кодами, зазначеними в затвердженій Державним комітетом статистики номенклатурі продукції промисловості, згідно з додатком і реалізується суб’єктами господарювання — резидентами суб’єктам, що використовують для розрахунків за таку продукцію кошти державного бюджету та державним підприємствам, за переліком та у порядку, затвердженими зазначеною постановою.

Реєстрації цін підлягають ціни вітчизняних виробників.

Реєстр цін оприлюднюється на офіційному сайті Мінекономіки http://www.mе.gov.ua, у розділі «Ціни та тарифи», за товарними групами, визначеними згідно з «Номенклатурою продукції промисловості», затвердженої наказом Держкомстату від 30.08.2002 р. № 320.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2009 р. № 208 «Про доповнення пункту 6 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» визначено, що «закупівля товарів, робіт і послуг, ціни (тарифи) на які підлягають державній реєстрації в установленому законодавством порядку, здійснюється за цінами, які сформовані на базі ціни, зареєстрованої на дату подання учасником тендерної (цінової) пропозиції, а при застосуванні процедури закупівлі в одного учасника — на базі ціни, зареєстрованої на дату подання до Мінекономіки документів для погодження застосування процедури закупівлі або на дату укладення договору про закупівлю у разі застосування процедури закупівлі без погодження з Мінекономіки».

З метою дотримання вимог зазначених нормативно-правових актів державні підприємства та суб’єкти, що використовують для розрахунків за продукцію кошти державного бюджету, при проведенні конкурсу із закупівлі товарів, ціни на які підлягають державній реєстрації, повинні зазначати у тендерній документації вимоги щодо обов’язкового надання суб’єктами, що здійснюють поставки такої продукції, документів, що підтверджують реєстрацію цін на таку продукцію.

 

Заступник міністра М. Русинський

 

Коментар

 

У минулому році

наказом Мінрегіонбуду від 19.03.2009 р. № 114 до державних будівельних норм (ДБН Д.1.1-1-2000) було внесено низку змін. Серед іншого будівельників, які складають кошториси по об’єктах, що зводяться за рахунок державних коштів, було зобов’язано у відповідних розрахунках вартості будівельно-монтажних робіт ураховувати ціну матеріалів за «найменшою вартістю, котра не повинна перевищувати ціни, зареєстровані в Мінекономіки».

З тих пір будівельні компанії стикаються з проблемою, коли вони не можуть знайти показники зареєстрованих цін.

Справа в тому, що не всі постачальники будматеріалів потурбувались про держреєстрацію цін на свою продукцію.

Нормативи, на які посилаються фахівці Мінекономіки в своєму листі, дійсно не можуть ігнорувати тими підрядниками, які претендують на державне фінансування.

Проте наразі, на жаль, не можна впевнено сказати, що проблеми пошуку зареєстрованих цін вирішено.

Адже на сайті Мінекономіки, за вказаною в листі адресою, можна знайти лише кілька позицій будматеріалів (пісок, бутове каміння), які були зареєстровані наприкінці минулого та на початку поточного року.

Таким чином, у цій царині досі існує серйозний інформаційний дефіцит, заручниками якого подекуди стають кошторисники підрядних компаній.

 

Єгор Трубніков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі