Теми статей
Обрати теми

Про створення та діяльність садівничого товариства у вигляді обслуговуючого кооперативу чи громадської організації

Редакція ББ
Лист від 14.01.2010 р. № 1190/17/4-10

Про створення та діяльність садівничого товариства у вигляді обслуговуючого кооперативу чи громадської організації

 

Лист Держкомзему від 14.01.2010 р. № 1190/17/4-10

 

Відповідно до частини першої статті 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об’єднання в політичні партії та громадські організації для здійснення та захисту своїх прав і свобод і задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, установлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Садівниче товариство

є добровільним громадським об’єднанням, що створюється для організації колективного саду, підлягає реєстрації в органах державної влади і має статус юридичної особи, користується правами та виконує обов’язки, пов’язані з його діяльністю, і має самостійний баланс.

Діяльність садівничих товариств регулюється законодавством України і статутами цих товариств, прийнятими в установленому порядку на загальних зборах членів товариства.

Відповідно до частин

першої та другої статті 83 Цивільного кодексу України юридичні особи можуть створюватися у формі товариств , установ та в інших формах, установлених законом.

Товариством

є організація, створена шляхом об’єднання осіб (учасників), які мають право участі в цьому товаристві. Товариство може бути створене однією людиною, якщо інше не встановлено законом.

Товариства поділяються на

підприємницькі та непідприємницькі.

Згідно з частиною

першою статті 85 Цивільного кодексу України непідприємницькими товариствами є товариства, що не мають на меті отримання прибутку для його подальшого розподілу між учасниками.

Відповідно до статті

6 Закону України «Про кооперацію» кооператив є первинною ланкою системи кооперації та створюється в результаті об’єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану.

Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на

такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямками діяльності кооперативи можуть бути житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.

Згідно зі статтею

2 Закону «Про кооперацію» обслуговуючий кооператив кооператив, що створюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою здійснення їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.

Відповідно до статті

2 Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» обслуговуючі кооперативи, здійснюючи обслуговування членів кооперативу, не ставлять за мету отримання прибутку.

З урахуванням вищезазначеного садівниче товариство

може бути створене за організаційно-правовою формою у вигляді обслуговуючого кооперативу.

Статтею

1 Закону України «Про об’єднання громадян» визначено, що об’єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав та свобод. Об’єднання громадян незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до цього Закону визнається політичною партією або громадською організацією.

Статтею

3 Закону України «Про об’єднання громадян» установлено, що громадською організацією є об’єднання громадян для задоволення і захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших загальних інтересів.

Тобто чинним законодавством

передбачено можливість створення та діяльності садівничих товариств за організаційно-правовою формою у вигляді громадської організації.

Відповідно до частини

шостої статті 35 Земельного кодексу України використання земельних ділянок садівничих товариств здійснюється відповідно до закону і статутів цих товариств.

Згідно з частиною

четвертою статті 36 Конституції України ніхто не може бути змушений до вступу до будь-якого об’єднання громадян чи обмежений у правах на приналежність або неприналежність до політичних партій чи громадських організацій.

Ураховуючи вищезазначене, громадяни — члени садівничих товариств мають право самостійно вирішувати питання щодо створення і діяльності садівничого товариства у вигляді

обслуговуючого кооперативу або громадської організації.

Частиною

другою статті 92 Земельного кодексу України визначено вичерпний перелік юридичних осіб, які можуть набувати прав постійного користування на земельні ділянки державної та комунальної власності.

Статтею

108 Цивільного кодексу України встановлено, що перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, всі права та обов’язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до частини

п’ятої статті 59 Господарського кодексу України в разі перетворення одного суб’єкта господарювання на інший до новоствореного суб’єкта господарювання переходять усі майнові права та обов’язки попереднього суб’єкта господарювання.

Отже, при

реорганізації від попередньої юридичної особи до новоствореної переходять усі права та обов’язки, у тому числі й право на користування земельною ділянкою.

У свою чергу, існуючий

державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, виданий садівничому товариству, є дійсним для визначення та переоформлення правовстановлюючого документа на право користування земельною ділянкою новоствореного землекористувача, оскільки змінюється не лише організаційно-правова форма юридичної особи, а і її реквізити (найменування), а постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 р. № 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку і державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» передбачено у бланку державного акта вказувати найменування юридичної особи, якій земельна ділянка належить на праві постійного користування.

Таким чином,

новоствореній юридичній особі необхідно звернутися до відповідного органу виконавчої влади або місцевого самоврядування для переоформлення права користування земельною ділянкою на умовах оренди, оскільки після зміни організаційно-правової форми вона не підпадає під перелік юридичних осіб, які мають право на оформлення права постійного користування земельними ділянками.

Стосовно питання

позбавлення права власності на земельні ділянки інформуємо, що відповідно до частини першої статті 152 Земельного кодексу України власника не може бути позбавлено права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України.

Статтею

140 Земельного кодексу України визначено вичерпний перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку.

Крім того, статтею

378 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності особи на земельну ділянку може бути припинено за рішенням суду у випадках, установлених законом.

Передача громадянам у власність земельних ділянок державної та комунальної власності здійснюється в порядку, визначеному статтями

116, 118 Земельного кодексу України.

 

Заступник голови С. Бельчик

 

КОМЕНТАР

 

Цей лист може зацікавити тих забудовників, які споруджуються котеджні селища у формі садівничих товариств.

По-перше, з листа випливає, що садівниче товариство може створюватися як у формі

обслуговуючого кооперативу, так і у формі громадської організації.

По-друге, з листа випливає: якщо котеджне селище створюється на базі садівничого товариства, що має землю в

постійному користуванні, то в разі подальшої реорганізації садівничого товариства новій юридичній особі доведеться переоформляти користування землею на умовах оренди.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі