Теми статей
Обрати теми

Кабмін має намір затверджувати типові договори інвестування будівництва житла

Редакція ББ
Стаття

Кабмін має намір затверджувати типові договори інвестування будівництва житла

Григорій Козаков

 

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «

Про внесення змін до деяких законів України щодо затвердження типових договорів, якими регулюються відносини у сфері інвестування та фінансування спорудження об’єктів житлового будівництва».

Згаданий проект змін до чинного законодавства внесено до парламенту урядом. Авторство запропонованих нормативних коригувань належить працівникам Державного агентства України з інвестицій та інновацій.

Автори законопроекту, згадуючи сумнозвісну «Еліта-центр», констатують, що на українському ринку нерухомості траплялися випадки застосування шахрайських схем, ошукування та зловживання довірою інвесторів, особливо пересічних громадян, що потребують покращення житлових умов й інвестують кошти у будівництво житла для власних потреб.

У пояснювальній записці до законопроекту урядові фахівці зазначають, що житло у власність інвестори можуть отримати лише через фонди фінансування будівництва або через випуск безпроцентних (цільових) облігацій, за якими базовим товаром виступає одиниця такої нерухомості. Саме через це законопроект спрямований на поліпшення двох ключових законів: Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» та Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок».

У цих законах передбачається навести положення про те, що Кабмін затверджує такі

типові документи:

— договір про участь у ФФБ,

— договір купівлі-продажу цільових облігацій підприємств, виконання зобов’язань за якими передбачається товаром, яким є об’єкт житлового будівництва (частина такого об’єкта).

На думку урядовців, це дозволить посилити захист прав інвесторів, які вкладають кошти у будівництво житла для власних потреб, а також запобігти фінансовим зловживанням у процесі інвестування житлового будівництва.

Фахівці Державного агентства України з інвестицій та інновацій вважають, що їхній законопроект належить до переліку проектів нормативно-правових актів з

потенційно високим ступенем корупційних ризиків, оскільки регулює питання інвестиційної та інноваційної діяльності, встановлення повноважень Кабінету Міністрів України.

На жаль, за відсутністю звернень відповідних суб’єктів, визначених Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції»,

громадська антикорупційна експертиза проекту не проводилась.

Аналізуючи обставини, ми мусимо зазначити таке.

Правові відносини в системі довірчого управління коштами через механізми ФФБ досить детально регламентовані профільним законом та багатьма підзаконними законодавчими актами. Тому поява типового договору про участь у ФФБ навряд чи суттєво вплине на ситуацію в цьому сегменті ринку.

Що стосується інвестування будівництва житла через облігаційні позики, то тут ситуація дійсно склалася серйозна. Відсутність у цій царині дієвих нормативних важелів призвела до того, що на практиці використовується широке розмаїття договорів, значній частині з яких властиві доволі сумнівні юридичні положення. Цей факт давно визнається практиками1.

1 Див., наприклад, «Усе про облік та організацію будівельної діяльності». — 3-тє вид., перероб. і доп. — Х.: Фактор, 2006. — С. 99.

Отже, ми певні, що у разі прийняття законопроекту, житлово-будівельний ринок буде нетерпляче, і не без побоювань очікувати на затвердження типового договору купівлі-продажу цільових облігацій підприємств, виконання зобов’язань за якими передбачається товаром, яким є об’єкт житлового будівництва (частина такого об’єкта).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі