Теми статей
Обрати теми

Копію дорожнього листа на роботу автокрана видавати замовнику не обов’язково

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Копію дорожнього листа на роботу автокрана видавати замовнику не обов’язково

 

Будівельна компанія використовує автокран не лише в основній діяльності, але й при наданні послуг стороннім організаціям. Оформлює рахунок-фактуру, Акт виконаних робіт та довідку. Замовник вимагає ще й копію дорожнього листа. Чи правомірна така вимога?

 

Дуже слушне запитання, якщо враховувати той факт, що форми дорожнього листа на спеціалізовану техніку (до якої відноситься автокран) жодним нормативним документом не встановлено та про застосування дорожніх листів при роботі спецтехніки не обмовлено жодного слова.

З правової точки зору, у цьому випадку між вашою будівельною компанією та організаціями, яким ви надаєте послуги, виникають правові відносини щодо виконання зобов’язань однією стороною перед іншою (оскільки, як зрозуміло із запитання, договір оренди автокрана не укладався). Так, відповідно до

ст. 509 Цивільного кодексу України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, зокрема, надати послугу, виконати роботу, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.

При цьому боржник зобов’язаний виконати свій обов’язок, а кредитор — прийняти

виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов’язання чи звичаїв ділового обороту.

Із запитання зрозуміло, що у письмовій формі договір не укладався (в цій ситуації письмова форма договору не є обов’язковою). Відповідно, зобов’язання у будівельної компанії виникатимуть після здійснення оплати за виставленим рахунком (у будь-якій частині вартості послуг — за домовленістю сторін).

У свою чергу, як уставлено

ст. 545 Цивільного кодексу України, прийнявши виконання зобов’язання, кредитор повинен на вимогу боржника видати йому розписку про одержання виконання частково або в повному обсязі.

Тобто можна зробити висновок, що з правової точки зору підтвердженням факту виконання робіт будівельною компанією є розписка, надана замовником про виконану роботу в повному обсязі.

Але з метою відображення виконання зобов’язань у бухгалтерському обліку необхідно мати первинний документ, який має бути складений відповідно до вимог

ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV та мати такі обов’язкові реквізити:

— назву документа (форми);

— дату і місце складання;

— назву підприємства, від імені якого складено документ;

— зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

— особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Таким саме документом у вашому випадку і є Акт виконаних робіт.

Отже, виходячи з викладеного, можна зробити висновок: для виконання зобов’язань (виконання робіт автокраном)

достатньо мати оплачений (у будь-якій частині вартості послуг — за домовленістю сторін) рахунок на роботи, що мають здійснюватись, які за умови здійснення оплати підтверджуватиме виникнення зобов’язань, та Акт про виконані роботи, підписаний обома сторонами, який у цьому випадку свідчитиме про прийняття виконаної роботи, і як наслідок — виконання зобов’язань.

Що стосується надання дорожнього листа при передачі виконаної роботи, то тут слід зазначити наступне.

Відповідно до

ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 16.01.2003 р. № 436-IV дорожній лист — документ установленого зразка для визначення та обліку роботи транспортного засобу. Тобто можна сказати, що дорожній лист — документ, який засвідчує надання завдання та його виконання безпосередньо водієві, який виконує роботу на цьому транспортному засобі. Такий лист є підставою для обліку транспортної роботи та нарахування заробітної плати водію. У наведеній ситуації облік роботи транспортного засобу має здійснювати безпосередньо підприємство, яке на договірних засадах узяло на себе зобов’язання виконати роботу за плату, тобто будівельна компанія.

Таким чином, при виконанні роботи із залученням автокрана, яка є виконанням зобов’язання, підтвердженням результату її здійснення може служити Акт виконаних робіт, який, у свою чергу, є первинним документом з точки зору бухгалтерського обліку. Надання дорожнього листа замовнику не потрібно.

 

Вікторія Мусієнко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі