Теми статей
Обрати теми

Облік витрат на створення (розробку) та розміщення веб-сайту в мережі Інтернет

Редакція ББ
Стаття

Облік витрат на створення (розробку) та розміщення веб-сайту в мережі Інтернет

Олена Косяченко, консультант

 

Який бухгалтер уявить свою роботу без персонального комп'ютера? А хіба можна уявити комп'ютер без Інтернету? Інтернет міцно ввійшов у наше життя — пошук, обмін інформацією, вихід на нові ринки збуту. І тому кожній фірмі дуже престижно, а інколи просто необхідно заявити про себе та свою діяльність у всесвітній мережі Інтернет.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР.

Закон про авторське право

— Закон України «Про авторське право та суміжні права» від 23.12.1993 р. № 3792-ХІІ.

Закон № 3689

— Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» від 15.12.1993 р. № 3689-XII.

Порядок № 327

— Порядок інформаційного наповнення і технічного забезпечення Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади, затверджений наказом Держкомтелерадіо і Держкомінформатизації від 25.11.2002 р. № 327/225.

П(С)БО 8

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 18.10.1999 р. № 242.

 

Створення веб-сайту

Почнемо з того, що на рівні законодавчих актів термін «веб-сайт», а також споріднені йому терміни «веб-сторінка» і «веб-портал» не визначені, що перешкоджає однозначній класифікації витрат, понесених у зв'язку зі створенням таких активів.

Однак визначення поняття веб-сайту міститься в

п. 1.3 Порядку № 327, де зазначено, що веб-сайт — це сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою в мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певного суб'єкта і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інших інформаційних послуг через мережу Інтернет (лист ДПАУ від 12.12.2006 р. № 385/2/15-0310).

Проте слід ураховувати, що відповідно до

ч. 1 ст. 433 ЦКУ об'єктами авторського права є твори. Незважаючи на відсутність таких понять, як «веб-сайт», «веб-сторінка» і «веб-портал», у приблизному переліку видів творів, наведеному в цій самій статті ЦКУ, у ній вказується, що авторським правом захищаються й інші твори. Закон про авторське право також не містить згадки перелічених вище понять, але залишає перелік творів, що є об'єктами авторського права, невичерпним.

На думку Державного департаменту інтелектуальної власності (див.

лист від 22.01.2007 р. № 16-14/231), відсутність у законодавстві про авторське право визначення відповідних понять не може бути перешкодою для правової охорони «веб-сайту», «веб-порталу» як об'єктів авторського права, якщо вони є творами, тобто результатами творчої діяльності людини. Твір може бути не лише комп'ютерною програмою, а і, наприклад, окремим файлом або декількома файлами (що справедливе для структури інтернет-сайту), які зчитуються за допомогою комп'ютерної програми, або базою даних.

Таким чином, на підставі норм чинного законодавства можна зробити висновок про те,

що веб-сайт є об'єктом авторського права.

Створити свій веб-сайт підприємство може кількома способами:

1. Залучити спеціалізовані організації

. При цьому укладається відповідний договір, застерігаються дизайн, структура, функціональні можливості веб-сайту та інші питання, пов'язані з його створенням. Готовий веб-сайт переходить у власність підприємства (ця умова включається до договору).

2. Розробити власними силами

. Так, згідно з ч. 2 ст. 16 Закону про авторське право виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцю, якщо інше не передбачено трудовим договором (контрактом) і (або) цивільно-правовим договором між автором та роботодавцем.

3.

Спільними зусиллями. Відповідно до ст. 428 ЦКУ веб-сайт, майнові права інтелектуальної власності на який перебувають у спільній власності декількох осіб, має використовуватися ними за погодженням один з одним. Інакше, якщо сайт використовуватиметься без такого погодження, насамперед з автором (розробником), останній може висунути проти підприємства позов про порушення майнових прав та відшкодування шкоди.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку веб-сайт визнається або нематеріальним активом, або витрати на його створення відображаються у складі витрат звітного періоду.

Під

нематеріальним активом відповідно до п. 4 П(С)БО 8 розуміють немонетарний актив, що не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом більше одного року (чи одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, адміністративних цілей та для надання в оренду третім особам. Придбаний чи отриманий нематеріальний актив відображається в балансі, якщо існує імовірність отримання майбутніх економічних вигод, пов'язаних з його використанням, і його вартість може бути достовірно визначена. Так, суми витрат, понесених підприємством при розробці веб-сайту, та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням і доведенням до стану, придатного для використання за призначенням, включаються до первісної вартості. Веб-сайт обліковується на субрахунку 125 «Авторські та суміжні з ними права».

Амортизація починає нараховуватися з місяця, наступного за місяцем, у якому веб-сайт уведено в господарський оборот, і припиняється в місяці, наступному за місяцем вибуття нематеріального активу. Метод амортизації вибирається підприємством самостійно зі списку дозволених

П(С)БО 8 та застосовується щомісяця. Нарахування амортизації здійснюється протягом терміну корисного використання веб-сайту, установленого підприємством також самостійно в момент зарахування цього об'єкта на баланс (якщо інше не передбачено ліцензійним договором). Відповідно до п. 28 П(С)БО 8 при розрахунку амортизовуваної вартості нематеріальних активів їх ліквідаційна вартість прирівнюється до нуля. Нематеріальні активи з невизначеним терміном корисного використання амортизації взагалі не підлягають.

Водночас слід пам'ятати, що

не визнаються активом, а підлягають відображенню у складі витрат того звітного періоду, в якому їх було понесено, зокрема, витрати на рекламу та просування продукції на ринку (п. 9 П(С)БО 8). Таким чином, якщо веб-сайт виконує виключно рекламні функції (відповідає визначенню терміна «реклама»), то витрати на його створення відображаються на рахунку 93 «Витрати на збут».

 

Податковий облік

У податковому обліку відповідно до

п. 1.2 Закону про податок на прибуток нематеріальним активом визнається об'єкт інтелектуальної, у тому числі промислової, власності, а також аналогічні права, визнані в установленому законодавством порядку об'єктом права власності. Як бачимо, за умови, що власник веб-сайту матиме всі права на комплекс програмного забезпечення веб-сайту, витрати на його розробку формуватимуть вартість нематеріального активу і в податковому обліку. Після введення в експлуатацію такий нематеріальний актив має амортизуватися згідно з п.п. 8.3.9 Закону про податок на прибуток (лист ДПАУ від 12.12.2006 р. № 385/2/15-0310).

Метод амортизації

веб-сайту (нематеріального активу) в податковому обліку — лінійний. Нарахування амортизації провадиться щокварталу шляхом поступового віднесення витрат на його придбання, виготовлення або поліпшення в рахунок зменшення скоригованого прибутку платника податку в межах норм амортизаційних відрахувань (п.п. 8.1.1 Закону про податок на прибуток). При цьому строк амортизації підприємство має встановити самостійно, але не більше 10 років. Амортизаційні відрахування здійснюються до досягнення залишковою вартістю нематеріального активу нульового значення.

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості робіт зі створення веб-сайту, уключаються до податкового кредиту в загальновстановленому порядку згідно з

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ. При цьому сума ПДВ включається до складу податкового кредиту незалежно від того, чи розпочато використання веб-сайту в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податків протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного періоду. Підприємство — неплатник ПДВ на суму сплаченого (нарахованого) ПДВ збільшує балансову вартість нематеріального активу.

 

Розміщення в мережі Інтернет

Потрібно не лише створити веб-сайт, а й зареєструвати його в основних пошукових системах та рейтингах, зробивши його доступним для широкого кола користувачів. Для цього необхідно зареєструвати доменне ім'я і власне розмістити веб-сайт (хостинг).

Доменне ім'я

— це ім'я, що використовується для адресації комп'ютерів та ресурсів в Інтернеті (абз. 15 ст. 1 Закону № 3689).

Доменне ім'я веб-сайту повинне бути унікальним, тобто не мати аналогів. Реєстрацію доменних імен (домену) провадять спеціалізовані компанії-реєстратори.

Хостинг

— це послуга з розміщення веб-сайту замовника на сервері провайдера, постійно підключеному до Інтернету. При цьому має місце оренда дискового простору у сторонньої організації (провайдера). По суті, така оренда нічим не відрізняється від оренди приміщення, з тією лише різницею, що орендується не площа приміщення, а місце на сервері. Додатково хостинг може включати контроль за працездатністю сайту та інші супутні послуги.

У бухгалтерському обліку

витрати на реєстрацію доменного імені відображаються як витрати майбутніх періодів (за винятком разової реєстраційної плати) на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» з подальшим поступовим віднесенням на витрати відповідних (поточних) періодів. А витрати на хостинг відображаються у складі витрат звітного періоду на рахунку 92 «Адміністративні витрати» або 93 «Витрати на збут».

У податковому обліку

згідно з п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток витрати на реєстрацію доменного імені та хостинг уключаються до складу валових витрат як витрати, пов'язані з підготовкою, організацією та веденням виробництва, реалізацією продукції та послуг.

Суми ПДВ, сплачені у складі платежів за реєстрацію доменного імені та хостинг, уключаються до податкового кредиту в загальновстановленому

Законом про ПДВ порядку.

Важливо розуміти, що процес розвитку та утримання веб-сайту на «топових» позиціях — це процес складний, що потребує постійного супроводу і підтримки. А бухгалтеру варто пам'ятати: якщо витрати спрямовано на вдосконалення (модернізацію) веб-сайту, то в обліку вони підлягають капіталізації з подальшою амортизацією. Якщо ж витрати пов'язані з технічним обслуговуванням (підтриманням у працездатному стані) веб-сайту, то в обліку вони включаються до складу витрат звітного періоду і відносяться на валові витрати.

 

Приклад. Відображення в обліку витрат на створення та розміщення веб-сайту в мережі Інтернет.

Підприємство створює свій веб-сайт шляхом залучення спеціалізованих організацій, з переходом усіх прав до підприємства-замовника.

Укладено договори на:

— розробку дизайну веб-сайту з приватним підприємцем — неплатником ПДВ (5000,00 грн.);

— створення (розробку) веб-сайту з підприємством, вартість послуг — 19200,00 грн. (у тому числі ПДВ — 3200,00 грн.);

— реєстрацію доменного імені з приватним підприємцем — неплатником ПДВ (500,00 грн.);

— оренду дискового простору на сервері провайдера з підприємством — платником податку на прибуток на загальних підставах, вартість послуг — 120,00 грн. (у тому числі ПДВ — 20,00 грн.).

Веб-сайт уведено в експлуатацію та розміщено в мережі Інтернет.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

сума,грн.

ВД

ВВ

1

Перераховано передоплату приватному підприємцю — неплатнику ПДВ за дизайн веб-сайту

371

311

5000,00

2

Підписано акт виконаних робіт з дизайну веб-сайту з передачею авторського права

154

631

5000,00

3

Оплачено рахунок спеціалізованої компанії за створення веб-сайту (платника ПДВ)

371

311

19200,00

4

Відображено податковий кредит з ПДВ за отриманою податковою накладною

641

644

3200,00

5

Отримано право на веб-сайт (підписано акт)

154

631

16000,00

6

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

3200,00

7

Закрито заборгованість за передоплатою

631

371

24200

8

Веб-сайт уведено в господарський оборот

125

154

21000,00

*

* У податковому обліку сформовано окремий об'єкт нематеріальних активів вартістю 5000 + 16000 = 21000 (грн.), що амортизуватиметься з кварталу, наступного за кварталом уведення веб-сайту в експлуатацію.

9

Перераховано передоплату приватному підприємцю за реєстрацію доменного імені

371

311

500,00

10

Отримано документи, що підтверджують реєстрацію доменного імені (підписано акт виконаних послуг)

93

631

500,00

500,00

11

Здійснено залік заборгованостей

631

371

500,00

12

Перераховано передоплату за хостинг (контрагент є платником податку на прибуток на загальних підставах **)

371

311

120,00

100,00**

** Це є підставою для віднесення витрат на валові за першою подією.

13

Відображено податковий кредит з ПДВ за отриманою податковою накладною

641

644

20,00

14

Підписано акт виконаних послуг з розміщення веб-сайту замовника на сервері провайдера

93

631

100,00

15

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

20,00

16

Здійснено залік заборгованостей

631

371

120,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі