Теми статей
Обрати теми

Електронна звітність через Інтернет: практичні нюанси

Редакція ББ
Стаття

Електронна звітність через Інтернет: практичні нюанси

Наталія Григор’єва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як відправити електронний звіт, підписаний у програмі «Бест-Звіт Плюс», якщо на робочому комп'ютері виникли проблеми з Інтернетом?

Дійсно, не в усіх випадках можна роздрукувати бланки та відправитися до ДПІ особисто. Та це й не потрібно. Якщо ваш робочий комп'ютер не єдиний у місті підключений до мережі, то здійснити відправлення створеного та підписаного звіту можна з будь-якого комп'ютера з доступом до Інтернету, використовуючи безкоштовну електронну скриньку на серверах за типом ukr.net, i.ua або навіть gmail.com.

Для цього після накладення підписів у програмі «Бест-Звіт Плюс» потрібно зайти до пункту меню «Звітність — Документи на підпис», після чого у вікні, що відкрилося, позначити потрібний вам документ, а потім у меню «Документ» вибрати команду «Зашифрувати та зберегти...» (див. рис. 1).

 

img 1

Рис. 1

 

Далі у вікні, що відкрилося, під назвою «Оберіть сертифікат одержувача» слід зазначити сертифікат ДПА — Центр обробки електронної звітності України з кодом 19355711. Натисніть на «ОК» та збережіть зашифрований файл-звіт у будь-якому місці або на знімному носії. Тепер потрібно знайти комп'ютер з доступом до Інтернету і відправити цей файл як вкладення в порожньому листі з будь-якої поштової програми на електронну адресу zvit@sta.gov.ua. Якщо звіт складено правильно, то незабаром після відправлення листа ви отримаєте повідомлення про надходження і прийняття звітності з податкової. Щоправда, з прочитанням таких повідомлень безпосередньо з браузера можуть виникнути проблеми, оскільки повідомлення надходять у зашифрованому вигляді. І тому, отримавши всі файли повідомлень, ви також мусите переписати їх на носій, щоб розшифрувати за допомогою програми «Бест-Звіт Плюс» на своєму робочому комп'ютері. Для цього використовуйте меню «Документ — Імпорт — Файли передачі даних.ZDI».

При відправленні за допомогою програми «Бест-Звіт Плюс» уточненого звіту, створеного завчасно в ПЗ «Податкова Звітність» зі статусом документа «Новий звітний» або «Уточнюючий», повертається квитанція з помилкою: невідповідність статусів. У чому причина? Така проблема досить часто заганяє бухгалтера в безвихідь, хоча причина криється не в неправильній послідовності дій, а насамперед в особливостях програми «Бест-Звіт Плюс». Справа в тому, що при імпорті будь-яких xml-звітів статуси документів змінюються на «Основний». Тому для уникнення проблем необхідно після імпорту звітів уручну змінити цей параметр. Для цього в меню «Звітність — Реєстр документів» вибираємо імпортований звіт, потім натискуємо на праву кнопку миші та вибираємо пункт «Властивості». У вікні, що з'явилося, змінюємо статус документа на необхідний, як показано на рис. 2. Потім можна здійснити процедуру накладення підписів та відправляти звіт.

 

img 2

Рис. 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі