Теми статей
Обрати теми

Держкомзем наполягає: при реорганізації правонаступник має переоформити держакт на землю на себе

Редакція ББ
Лист від 11.08.2010 р. № 15427/17/6-10

Держкомзем наполягає: при реорганізації правонаступник має переоформити держакт на землю на себе

 

Лист Держкомзему України від 11.08.2010 р. № 15427/17/6-10

(витяг)

 

<...> Відповідно до частини п’ятої статті 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб’єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації — за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб — засновників суб’єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, — за рішенням суду.

Крім того, згідно зі статтею 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходить усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи.

Ураховуючи зазначене, у разі зміни організаційно-правової форми підприємства до його правонаступника переходить і те право на земельну ділянку, яке йому належало.

Своєю чергою, відповідно до статті 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» самовільне зайняття земельної ділянки — будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Тобто використання земельної ділянки на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку, виданого на юридичну особу до реорганізації, не може вважатися «самовільним захопленням» земельної ділянки у разі її використання на підставі цього ж державного акта цією ж юридичною особою після зміни її організаційно-правової форми.

Проте відповідно до пункту 2.1 Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 22.06.2009 р. № 325, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 6 серпня 2009 р. за № 735/16751, установлено, що в рядку «Державний акт на право власності на земельну ділянку видано» зазначаються послідовно прізвище, ім’я та по батькові громадянина України, іноземця, особи без громадянства чи особи, уповноваженої співвласниками земельної ділянки; повне найменування юридичної особи (згідно з її установчими документами), що набуває право власності на земельну ділянку (у давальному відмінку).

Таким чином, після зміни організаційно-правової форми юридичній особі згідно з вимогами Закону України «Про землеустрій», Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 22.06.2009 р. № 325, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 6 серпня 2009 р. за № 735/16751, та Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації та зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 04.05.99 р. № 43, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 4 червня 1999 р. за № 354/3647, необхідно звернутися до ліцензованої організації та замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо переоформлення державного акта на право власності на земельну ділянку, виданого юридичній особі до її реорганізації.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про землеустрій» взаємовідносини замовників і розробників документації із землеустрою регулюються законодавством України і договором.

 

Перший заступник голови С. Бєльчик

 

КОМЕНТАР

 

Як зауважив Держкомзем, посилаючись на

ст. 108 ЦКУ, у разі реорганізації юридичної особи до його правонаступника переходить і право на земельну ділянку, що їй належало.

Також зазначено, що

використання земельної ділянки юридичною особою після її реорганізації на підставі держакта на право власності на земельну ділянку, виданого на юридичну особу до реорганізації, не може вважатися «самовільним захопленням».

Але водночас Комітет наполягає:

після зміни організаційно-правової форми юридичній особі необхідно переоформити державний акт на право власності на землю, виданий юридичній особі до її реорганізації. При цьому строки такого переоформлення Держкомзем не визначає.

 

Юлія Мохнюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі