Теми статей
Обрати теми

Держакти на землю: підстави видачі та хто зберігає другий примірник? Питання так і залишилися відкритими

Редакція ББ
Лист від 04.10.2010 р. № 18632/17/8-10

Держакти на землю: підстави видачі та хто зберігає другий примірник?

Питання так і залишилися відкритими

 

Лист Держкомзему від 04.10.2010 р. № 18632/17/8-10

 

Державним комітетом України із земельних ресурсів опрацьовано <...> лист щодо надання роз’яснень по суті порушених питань та повідомляється наступне.

Наказ Держкомзему «Про внесення змін до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації та зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі» від 03.06.2010 р. № 433 виданий на виконання постанови Вищого адміністративного суду України від 20.04.2010 р., а також зазначений нормативно-правовий акт пройшов правову експертизу при державній реєстрації в Мін’юсті України (від 22.06.2010 р. № 421/17716).

Ураховуючи вищезазначене, наказ Держкомзему від 03.06.2010 р. № 433 не суперечить чинному законодавству України.

Підстави набуття права власності на землю зазначені в статтях 81, 82, 116 Земельного кодексу України.

Пунктом 2.3 Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженої наказом Держкомзему від 22.06.2009 р. № 325 та зареєстрованої в Мін’юсті України 06.08.2009 р. за № 735/16751, передбачено, що у рядку «і на підставі» вказуються назва, дата і номер документа, який є підставою набуття права на земельну ділянку; найменування органу, яким прийнято цей документ (рішення органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади, рішення суду, договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину, рішення про внесення земельної ділянки до статутного фонду, інші цивільно-правові угоди).

Також пунктом 1.5 зазначеної Інструкції передбачено, що державні акти на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою заповнюються у двох примірниках, один з яких видається землевласнику або землекористувачу, а інший, з нанесеною у лівому верхньому кутку першої сторінки відміткою «архівний» та відповідною документацією із землеустрою, залишається на зберіганні відповідно у Головному управлінні Держкомзему у місті Києві, місті Севастополі, управлінні (відділі) Держкомзему у районі (місті), міжрайонному, міжміському, міськрайонному управлінні (відділі) Держкомзему.

 

Заступник голови І. Левушевський

 

КОМЕНТАР

 

У

листі, що коментується, Держкомзем висловлює свою позицію з двох питань:

1. Чи дійсно видача держактів на право власності та право постійного користування на землю можлива на таких підставах, як договори купівлі-продажу, дарування, міни, інші цивільно-правові угоди, унесення до статутного фонду юридичної особи, прийняття спадщини?

2. Як тепер слід вирішувати питання з поверненням другого примірника держакта, з урахуванням того, що другий примірник акта має зберігається в органі місцевого самоврядування, що прямо суперечить положенням затверджених Кабміном форм держактів?

Стисло охарактеризуємо передісторію першого запитання. Чинна редакція

Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації та зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою і договорів оренди землі, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 04.05.99 р. № 43 (далі — Інструкція № 43), не містить підстав видачі держактів на право власності на земельну ділянку та право користування земельною ділянкою після того, як пункт 1.4, що містив цей перелік, було скасовано Держкомземом на підставі постанови Вищого адміністративного суду України від 20.04.2010 р. у справі № К-8025/09.

У

листі, що коментується, Держкомзем не бачить особливої проблеми в ситуації, що склалася, указуючи на те, що підстави набуття права власності на землю зазначено ст. 81, 82, 116 Земельного кодексу України (далі — ЗК). Крім того, перелік підстав видачі держактів випливає з п. 2.3 Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, затвердженої наказом Держкомзему від 22.06.2009 р. № 325 (далі — Інструкція № 325).

Однак зауважимо, що зазначений

п. 2.3 Інструкції № 325 містить виключний перелік підстав для видачі держактів, тоді як ст. 82 ЗК прямо передбачає, що право власності на землю може придбаватися і при виникненні інших підстав, передбачених законом. Беручи це до уваги, а також ураховуючи можливі проблеми з боку відповідних держорганів, що можуть виникнути у володарів прав на землю в умовах такої правової невизначеності, вважаємо, що доцільно все-таки було б передбачити в Інструкції № 43 підстави видачі держактів, зазначивши, що перелік підстав є відкритим.

Переходячи до розгляду другого запитання, нагадаємо, що норма, яка приписує зберігати другий примірник у відповідному управлінні (відділі) Держкомзему, міститься в

пп. 1.5, 5.1 Інструкції № 323 (з урахуванням змін, унесених наказом Держкомзему від 30.08.2010 р. № 631, які було зареєстровано в Мін’юсті 01.11.2010 р.). Крім того, повернення другого примірника держакта до органу Держкомзему передбачається і у формах держактів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою, затверджених постановою КМУ від 02.04.2002 р. № 449.

З урахуванням наведених положень Держкомзем наполягає на тому, що саме в його структурі мають зберігатися другі примірники держактів. Водночас така позиція не зовсім узгоджується, по-перше,

з п.п. 2 п. «б» ч. 1 ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР, відповідно до якого видачу документів, що засвідчують право власності та право користування землею, віднесено до повноважень виконкомів місцевих рад, а по-друге, з логікою згаданої постанови Вищого адміністративного суду України від 20.04.2010 р. у справі № К-8025/09. Очевидно, оптимальним виходом у цій ситуації було б чіткіше врегулювання цього питання.

 

Дмитро Вовк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі