Теми статей
Обрати теми

Звітність відповідно до МСФЗ з 2011 року

Редакція ББ
Стаття

Звітність відповідно до МСФЗ з 2011 року

Іван Чалий, консультант

 

Чи зобов’язане публічне акціонерне товариство подавати до ДКЦПФР звітність, складену за вимогами МСБО?

Про це поговоримо у пропонованій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Стратегія застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні

— Стратегія застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні, затверджена розпорядженням КМУ від 24.10.2007 р. № 911-р.

Порядок заповнення форм емітентами ЦП

— Порядок заповнення форм розкриття інформації та змін до неї емітентами акцій та облігацій підприємств, які перебувають у лістингу організаторів торгівлі, затверджений рішенням ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981.

Положення № 1591

— Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затверджене рішенням ДКЦПФР від 19.12.2006 р. № 1591.

МСБО 1

— МСБО 1 «Подання фінансових звітів».

 

Щоб розібратися в цьому питанні, слід пригадати, що

Стратегія застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні одним з основних напрямків визначає «законодавче регулювання порядку застосування міжнародних стандартів, зокрема, з 2010 року обов’язкове складення фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності згідно з міжнародними стандартами підприємствами-емітентами, цінні папери яких перебувають у лістингу організаторів торгівлі на фондовому ринку, банками і страховиками, за власним рішенням іншими емітентами цінних паперів і фінансовими установами».

Публічні акціонерні товариства (далі — АТ) тому, власне, й називаються публічними, що їх акції мають перебувати в біржовому

лістингу.

На сьогодні ДКЦПФР поки що не вимагає від публічних АТ подання МСФЗ-звітності.

У

Положенні № 1591 міститься лише м’яке зауваження:

«

У разі наявності емітентом у складі річної інформації додатково надається фінансова звітність, складена відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності».

Отже, у 2010 році українські емітенти можуть і не подавати до ДКЦПФР звітність, складену згідно з МСФЗ.

Проте з наступного року ситуація, судячи з усього, кардинально зміниться.

З

01.01.2011 р. набирає чинності рішення ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981, яким затверджено Порядок заповнення форм емітентами ЦП.

Пункт 14

цього документа містить таку норму:

«Розділ XI «Фінансова звітність емітента» квартальної інформації повинен містити квартальну фінансову звітність емітента.

Склад та порядок підготовки квартальної фінансової звітності емітента визначаються Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Публічні

акціонерні товариства додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку».

Нам важко судити про те, який саме сенс автори цього

Порядку вкладали в дещо дивне формулювання «на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку».

Що означає «на основі»?

Теперішню П(С)БО-звітність у певному розумінні теж можна назвати складеною

на основі міжнародних стандартів. Адже й самі П(С)БО складені на основі МСФЗ.

Але

МСБО 1 прямо вказує на те, що звітність, складена за МСФЗ, має відповідати всім вимогам усіх міжнародних стандартів. Отже, тут не може бути будь-яких половинчастих заходів. Звітність або відповідає МСФЗ повністю, або не відповідає їм узагалі.

Крім того, виникають деякі сумніви в доцільності термінів, використаних у

рішенні ДКЦПФР від 22.06.2010 р. № 981. Сучасна назва всієї сукупності міжнародних стандартів — міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), а не міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО). Очевидно, українські чиновники користуються давно застарілими поняттями.

Що б там не було, але зрозуміло одне: публічні АТ почнуть складати МСФЗ-звітність уже в наступному році.

І, найімовірніше, за підсумками 2010 року.

А оскільки мінімальний

порівняльний звітний період у системі МСФЗ становить один рік, то трансформувати свої звіти в систему міжнародних стандартів доведеться і за 2009 рік.

До речі, готуватися до опанування МСФЗ, напевно, час і головбухам інших підприємств. Адже українська влада, успадкувавши досвід Російської Федерації, яка в цьому році прийняла Закон про введення МСФЗ, готується до законодавчого закріплення міжнародних стандартів в Україні:

«Віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков дав доручення розробити законопроект про перехід на систему бухгалтерського обліку, що відповідає міжнародним стандартам. Про це за підсумками робочого засідання у віце-прем’єра «Дзеркалу тижня» повідомив голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський.

«Борис Колесніков дав доручення розробити відповідний законопроект з урахуванням наших реалій», — сказав Бродський.

Він уточнив, що законопроект має бути розроблено й прийнято найближчими місяцями — бажано до нового року. Очікують, що закон буде містити норму про піврічний адаптаційний період.

Голова комітету зазначив, що законопроект про перехід на міжнародну систему бухгалтерського обліку має кореспондувавати з новим Податковим кодексом»1.

1 http://news.dt.ua/news/39336

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі