Теми статей
Обрати теми

Один директор на два підприємства... як бути з підписом в одному договорі?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Один директор на два підприємства... як бути з підписом в одному договорі?

 

Чи може директор підприємства підписувати договори із собою як із простою фізичною особою або фізичною особою — підприємцем? Чи може директор підприємства, де він працює за основним місцем роботи, підписувати договори з підприємством, де він працює за сумісництвом?

 

Одна людина може працювати директором (генеральним директором) на двох різних підприємствах, а також бути зареєстрованою як фізична особа — підприємець. При цьому не виключено варіант, що на одному підприємстві вона працює за основним місцем роботи, на іншому — як сумісник із правом підпису. Виняток становлять випадки, коли місцем роботи є державне підприємство, установа чи організація, а також якщо відповідні обмеження спеціально застережено в інших актах законодавства, у колективному договорі чи в угоді між працівником та власником підприємства.

Згідно з

ч. 3 ст. 238 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV «представник не може здійснювати правочину від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або на користь іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також стосовно інших осіб, установлених законом».

Отже, особа, яка є директором на одному підприємстві та водночас виступає як директор на другому підприємстві, але на умовах сумісництва, або фізичною особою — підприємцем, або виступає в договорі як проста фізична особа, не може підписувати договір від імені обох його сторін (див., наприклад,

постанову ВГСУ від 09.09.2008 р. № 12/122).

Оптимальним визнається варіант, коли у статуті повноваження на підписання договорів надано не лише директору, а і, наприклад, його заступнику.

 

Ірина Гетманова,

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі