Теми статей
Обрати теми

Оформлення права власності чи користування на земельну ділянку

Редакція ББ
Лист від 09.08.2010 р. № 15268/17/6-10

Оформлення права власності чи користування на земельну ділянку

Лист Держкомзему від 09.08.2010 р. № 15268/17/6-10

(витяг)

 

<…>

Відповідно до статті 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися у заставу, спадщину, вноситися до статутного фонду власником земельної ділянки  на строк до 50 років, крім випадків, визначених законом.

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються законом.

У свою чергу, згідно із статтею 81 Закону України «Про оренду землі» право на оренду земельної ділянки державної або комунальної власності не може бути відчужено її орендарем іншим особам, внесено до статутного фонду, передано у заставу.

Тобто заборона на відчуження права оренди земельних ділянок поширюється виключно на землі державної або комунальної власності.

Також слід зазначити, що встановлення строку обмеження на відчуження, продаж, передачу в заставу та спадщину права на оренду земельної ділянки, що передбачено статтею 93 Земельного кодексу України, може бути застосовано при внесенні права на оренду земельної ділянки до статутного фонду її власником, оскільки лише власник земельної ділянки може самостійно визначати термін, на який він бажає внести право на оренду земельної ділянки до статутного фонду.

 

Заступник голови І. Левушевський

 

КОМЕНТАР

 

Лист

Держкомзему, що коментується, присвячено питанням різних форм відчуження земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, а також прав на них. Як це інколи буває, Держкомзем у листі переважно цитує законодавчі акти, доходячи коли-не-коли не до кінця очевидних висновків.

У витязі з

листа, що коментується, Держкомзем звернув увагу на обмеження строку, на який право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися в заставу, спадщину, уноситися до статутного фонду власником земельної ділянки. Нагадаємо, що ч. 5 ст. 93 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III (далі  ЗК) обмежує можливість відчуження права оренди земельної ділянки 50 роками, крім випадків, визначених законом, проте до кінця не зрозуміло, чи застосовується це обмеження до всіх перелічених вище видів відчуження, чи тільки до останнього (унесення права оренди до статутного фонду юридичної особи).

Розглядаючи це питання, Держкомзем справедливо зауважив, що

ст. 81 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 р. № 161-XIV забороняє відчуження права оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності іншим особам, унесення до статутного фонду, передачу в заставу. Стосовно ж земельних ділянок інших форм власності, на думку Держкомзему, обмеження щодо можливості відчуження права оренди (у тому числі і за строком) установлюються власником такої земельної ділянки. Таке формулювання свідчить про те, що Держкомзем схильний поширювати часове обмеження, закріплене в ч. 5 ст. 93 ЗК, на всі види відчуження. Зауважимо при цьому: на нашу думку, викладене вище обмеження існує у зв'язку з установленням законодавцем граничного строку довгострокової оренди в 50 років (ч. 4 ст. 93 ЗК), конкретні ж строки, на які можливе відчуження права оренди, залежать від строку оренди земельної ділянки та відповідної домовленості сторін.

 

Дмитро Вовк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі