Теми статей
Обрати теми

Розмір статутного фонду управителів: роз’яснення Держфінпослуг

Редакція ББ
Лист від 26.08.2010 р. № -

Розмір статутного фонду управителів: роз’яснення Держфінпослуг

Інформаційний лист Держфінпослуг від 26.08.2010 р. (джерело: http://www.dfp.gov.ua)

 

Розпорядженням Держфінпослуг від 03.06.2010 р. № 454, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.07.2010 р. за № 454/17749, затверджено Зміни до Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Цими змінами, зокрема, регулюються питання формування статутного капіталу небанківських фінансових установ  управителів фондів фінансування будівництва (далі  ФФБ) та/або фондів операцій з нерухомістю (далі  ФОН) відповідно до вимог статті 4 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Відповідно до абзацу другого пункту 3.7 Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, затверджених розпорядженням Дежфінпослуг від 24.06.2004 р. № 1225 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 27.05.2004 р. за № 927/9526 (із змінами, затвердженими розпорядженням Держфінпослуг від 03.06.2010 р. № 454) (далі  Ліцензійні умови), статутний капітал ліцензіата повинен бути повністю сформований відповідно до статті 4 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» та сплачений виключно грошовими коштами за офіційним курсом гривні до євро до початку залучення коштів від установників управління майном.

Відповідно до частини другої прикінцевих положень Закону України від 18.12.2008 р. № 692-IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення фінансових механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла» фінансові установи, які були створені до набрання чинності цим Законом і виконували функції управителів фондів фінансування будівництва та/або фондів операцій з нерухомістю, зобов’язані сформувати свої статутні капітали відповідно до вимог статей 4 і 25 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом.

Таким чином, фінансові установи, які були створені до 12.03.2009 р. і виконували функції управителів ФФБ та/або ФОН, зобов’язані до 12.03.2010 р. виконати вимоги частини другої прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення фінансових механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла».

Для забезпечення однозначного розуміння Ліцензійних умов у частині формування управителями ФФБ та/або ФОН статутного капіталу, Держфінпослуг повідомляє таке.

Розмір статутного капіталу ліцензіата, який має бути сплачений грошовими коштами до початку залучення коштів від установників управління майном, повинен бути не менше, ніж сума, еквівалентна одному мільйону євро за офіційним обмінним курсом Національного банку України (далі  обмінний курс). При цьому обмінним курсом, за яким визначається розмір статутного капіталу ліцензіата, є курс, що встановлений Національним банком України на дату фактичного внесення коштів до статутного капіталу ліцензіата до початку залучення коштів від установників управління майном.

З метою перевірки дотримання фінансовими установами  управителями ФФБ та/або ФОН вимог законодавства в частині формування статутного капіталу, просимо подати до Держфінпослуг разом зі звітністю фінансових компаній за третій квартал 2010 року такі документи:

фінансовими установами  управителямиФФБ та/або ФОН, які були створені до 12.03.2009 р. і здійснювали залучення коштів від установників управління майном  підтверджуючі документи про формування статутного капіталу на дату фактичного внесення коштів до статутного капіталу;

фінансовими установами  управителями ФФБ та/або ФОН, які були створені після 12.03.2009 р. і здійснювали залучення коштів від установників управління майном  підтверджуючі документи про формування статутного капіталу на дату фактичного внесення коштів до статутного капіталу до початку залучення коштів від установників управління майном та документи, що підтверджують дату початку такого залучення.

Фінансові установи  управителі ФФБ та/або ФОН, які були створені після 12.03.2009 р. і станом на кінець третього кварталу 2010 року не здійснювали залучення коштів від установників управління майном, але розпочнуть здійснювати таке залучення в наступні періоди, просимо подати до Держфінпослуг разом зі звітністю фінансових компаній за відповідний квартал, в якому відбулося залучення коштів від установників управління майном, документи, що підтверджують формування статутного капіталу на дату фактичного внесення коштів до статутного капіталу до початку залучення коштів від установників управління майном та документи, що підтверджують дату початку такого залучення.

 

Голова В. Волга

 

КОМЕНТАР

 

У 2010 році зазнали змін основні нормативні документи, які регламентують роботу фінансових компаній  управителів ФФБ. Зокрема, змін зазнали

Закон про фінансово-кредитні механізми 1 та Ліцензійні умови діяльності управителів 2. Серед багатьох змін у термінах змінилося і саме поняття управителя.

1 Закон України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV.

2 Ліцензійні умови провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, затверджені розпорядженням Держфінпослуг від 24.06.2004 р. № 1225.

Згідно зі

ст. 4 Закону про фінансово-кредитні механізми, управителем може бути фінансова установа, статутний капітал якої становить не менше одного мільйона євро, який повинен бути сплачений виключно грошовими коштами до початку залучення коштів від установників управління майном. Цю ж вимогу дублює і п. 3.7. Ліцензійних умов діяльності управителів ФФБ.

До цього часу спірним вважалося питання визначення, за яким курсом має бути сформований статутний фонд управителів та на яку дату він має становити

1 млн євро. Це питання Держфінпослуг роз’яснив у своєму листі «Стосовно формування небанківськими фінансовими установами  управителями ФФБ та/або ФОН статутного капіталу», який був опублікований 26.08.2010 р. на сайті Держфінпослуг.

У

листі зокрема зазначається: «Розмір статутного капіталу ліцензіата3, який має бути сплачений грошовими коштами до початку залучення коштів від установників управління майном, повинен бути не менше, ніж сума, еквівалентна одному мільйону євро за офіційним обмінним курсом НБУ. При цьому обмінним курсом, за яким визначається розмір статутного капіталу ліцензіата, є курс, що встановлений НБУ на дату фактичного внесення коштів до статутного капіталу ліцензіата до початку залучення коштів від установників управління майном».

3

Ліцензіат  фінансова компанія  управитель ФФБ та ФОН.

Далі в

листі Держфінпослуг просить разом зі звітом за третій квартал надати комісії підтверджуючі документи сплаченого статутного капіталу. Загалом такими підтверджуючими документами Держфінпослуг завжди вважав завірені банком платіжні доручення про внесення замовниками коштів до статутного капіталу.

При цьому сама фраза в листі «підтверджуючі документи про формування статутного капіталу на дату до фактичного внесення коштів до статутного капіталу» є не зовсім зрозумілою.

Проте з листа можна зробити два висновки:

1. Фінансові компанії  управителі ФФБ повинні перерахувати свій статутний капітал в євро за курсом євро, установлений НБУ на день унесення коштів до статутного капіталу й у випадку отримання статутного капіталу менше за 1 млн євро доформувати статутний капітал до одного мільйона євро.

2. Надати в Держфінпослуг разом зі звітністю за дев’ять місяців документи, що підтверджують сплату статутного капіталу в розмірі одного мільйона євро.

Загалом такий підхід до обрахунку розміру статутного капіталу управителів ФФБ можна вважати більш ніж оптимальним і лояльним у порівнянні з банками, які змушені підтримувати свій статутний капітал у прив’язці до євро залежно від курсу останнього. Судячи з цього

листа Держфінпослуг фінансовим компаніям буде достатньо просто сформувати статутний капітал в 1 млн євро за курсом на дату сплати статутного капіталу. А вже зміна курсу євро на статутний капітал управителів ФФБ не впливатиме, оскільки вимоги підтримувати розмір статутного капіталу в 1 млн євро протягом терміну діяльності чинне законодавство не вимагає.

 

Василь Качерай

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі