Теми статей
Обрати теми

Безоплатне користування автобусом: податковий облік в одержувача

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Безоплатне користування автобусом: податковий облік в одержувача

 

Для доставки робітників на будмайданчик підприємство за договором безоплатного користування взяло в одного із засновників автобус (договір засвідчено нотаріально).

Як відобразити використання автобуса в податковому обліку підприємства?

 

У цьому випадку ми маємо справу з договором позички, порядок укладення якого регулюється

ст. 827 — 836 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ).

У податковому обліку підприємства власне отримання автобуса (об'єкта позички) та його повернення жодним чином не відображатиметься.

А от вартість безоплатно отриманих послуг з надання майна в користування підприємство має включити до валового доходу на підставі

п.п. 4.1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Ураховуючи, що в Законі про податок на прибуток порядку визначення величини доходу в такому разі немає, мабуть, слід виходити зі звичайних цін. Для підтвердження «звичайності» підприємство може скористатися правилами визначення звичайних цін з п. 1.20 Закону про податок на прибуток, тобто використовувати дані:

— договорів оренди подібних основних фондів;

— прайс-листів.

Що стосується витрат, пов'язаних з використанням автобуса, то згідно зі

ст. 833 ЦКУ підприємство зобов'язане підтримувати автобус у належному стані, тобто нести необхідні для цього витрати, у тому числі витрати на придбання ПММ та на проведення поточних ремонтів. На цій підставі поточні витрати на експлуатацію автобуса, що використовується в госпдіяльності, підприємство має право відносити на валові витрати. Відповідно «вхідний» ПДВ щодо зазначених витрат можна включити до податкового кредиту.

Нагадаємо також, що підприємство, яке списує ПММ на роботу автобуса, є платником збору за забруднення навколишнього природного середовища, а транспортний податок сплачує засновник — власник автобуса.

 

Юлія Літвіненко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі