Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Затверджено Правила
улаштування та експлуатації загальнопромислових вогнеперепинувачів

Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 27.07.2010 р. № 138

затверджено Правила улаштування та експлуатації загальнопромислових вогнеперепинувачів 1, що встановлюють вимоги до охорони праці та безпечної експлуатації загальнопромислових вогнеперепинувачів на виробництвах.

1

Вогнеперепинувач (вогнеперешкоджаючий пристрій) — пристрій, що має вогнеперешкоджаючу здатність та складається з полум’ягасильного елемента, корпусу, а також кріпильних і допоміжних деталей.

Дія зазначених

Правил поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та виду діяльності, що займаються реконструкцією, монтажем, налагодженням, ремонтом та експлуатацією загальнопромислових вогнеперепинувачів на хімічних, нафтохімічних та нафтопереробних виробництвах, у технологічному обладнанні яких перебувають вибухонебезпечні середовища або можливе їх утворення.

Наказ

набрав чинності 27.08.2010 р.

 

Прийнято Закон
про землі енергетики

Законом України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» від 09.07.2010 р. № 2480-VI

(далі — Закон № 2480) визначено правові та організаційні засади надання і використання земельних ділянок для розміщення об'єктів енергетики, установлення і дотримання правового режиму земель спеціальних зон об'єктів енергетики з метою забезпечення безперебійного функціонування цих об'єктів, раціонального використання земель, а також безпечної життєдіяльності та захисту населення і господарських об'єктів від можливих аварій.

Відповідно до норм зазначеного

Закону земельні ділянки державної та комунальної власності надаються у власність і користування (у тому числі в оренду) для потреб енергетики за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування.

Об'єкти передачі електричної енергії можуть розміщуватися на земельних ділянках усіх категорій земель без зміни їх цільового призначення.

Для будівництва, розміщення та експлуатації об'єктів передачі електричної або теплової енергії земельні ділянки всіх форм власності за договором із власником або користувачем земельної ділянки можуть використовуватися також шляхом

установлення постійних або строкових земельних сервітутів без зміни цільового призначення цих земельних ділянок.

Відчуження земельних ділянок, що перебувають у власності громадян та юридичних осіб, для будівництва об'єктів енергетики може здійснюватися в порядку та на умовах, визначених

Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності» від 17.11.2009 р. № 1559-VI.

Також

Законом № 2480 унесено до Земельного кодексу України зміни, на підставі яких громадян та юридичних осіб звільнено від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва в разі використання ними земельних ділянок під будівництво та обслуговування об'єктів енергетики, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії.

Закон України «Про плату за землю» від 03.07.1992 р. № 2535-XII

(далі — Закон № 2535) доповнено положенням про те, що для земельних ділянок під об'єктами енергетики, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, земельний податок сплачується в розмірі 30 % ставки земельного податку для земель енергетики .

Крім того, до

Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 р. № 161-XIV унесено уточнення, згідно з якими річна орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у державній або комунальній власності, для земель під об'єктами енергетики, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, не може бути менше розміру земельного податку, що встановлюється Законом № 2535.

Закон від 09.07.2010 р. № 2480-VI

набрав чинності 17.08.2010 р.

 

Затверджено форми
статистичної звітності з праці

З метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень зі статистики праці та отримання повної, всебічної та об'єктивної статистичної інформації

наказом Державного комітету статистики України від 28.07.2010 р. № 307 затверджено такі форми статистичної звітності зі статистики праці із запровадженням їх починаючи:

зі звіту за 2010 рік:

№ 1-РС «Звіт про витрати на утримання робочої сили» (один раз на чотири роки);

№ 9-ДС (річна) «Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, які обіймають посади керівників та спеціалістів»;

№ 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їх якісний склад і професійне навчання»;

зі звіту за I квартал 2011 року — № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці»;

зі звіту за січень 2011 року — № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці».

Наказ від 28.07.2010 р. № 307

набрав чинності 28.07.2010 р.

 

Уточнено повноваження Головної інспекції державного технічного нагляду

Законом України від 01.07.2010 р. № 2402-VI

до Закону України «Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України» від 05.10.2006 р. № 229-V унесено зміни, якими уточнено, що до машин, охоплених терміном «технічні засоби для агропромислового комплексу», належать трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні та меліоративні машини, сільськогосподарська техніка, інші механізми відповідно до Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XI, що беруть участь у русі по вулично-дорожній мережі загального користування при переїзді до/із місця виконання робіт у встановленому законодавством порядку, перелік видів яких ведеться та постійно оновлюється в електронному вигляді уповноваженим органом центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики.

Крім того, уточнено завдання та повноваження

Головної інспекції державного технічного нагляду та її територіальних органів як органу, уповноваженого здійснювати державний технічний нагляд у системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу.

Закон від 01.07.2010 р. № 2402-VI

набрав чинності з 13.08.2010 р.

 

Уряд визначив види господарської діяльності, здійснення яких потребує отримання дозволу

Законом України від 07.07.2010 р. № 2451-VI до

Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV унесено зміни, якими, зокрема, установлено, що суб'єкт господарювання має право на проведення певних дій зі здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі подання декларації без отримання документа дозвільного характеру, за винятком тих видів господарської діяльності, перелік яких визначається КМУ

При цьому

п. 3 розд. II «Прикінцеві положення» Закону України від 07.07.2010 р. № 2451-VI передбачалося, що в разі незатвердження Кабінетом Міністрів України зазначеного переліку протягом місяця з дня опублікування цього Закону 2суб'єкт господарювання має право на здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності в разі подання декларації.

2 Закон України від 07.07.2010 р. № 2451-VI опубліковано в газеті «Голос України» від 29.07.2010 р. № 139.

Постановою КМУ від 25.08.2010 р. № 725

такий Перелік було затверджено. До нього включено 94 найменування дій щодо провадження господарської діяльності (видів господарської діяльності) із зазначенням документа дозвільного характеру, що дає право на здійснення певної дії із здійснення господарської діяльності (виду господарської діяльності).

Суб'єктам господарювання необхідно отримати дозвільні документи

, зокрема, на здійснення господарської діяльності з:

 

Вид господарської діяльності

Найменування документа дозвільного характеру, який дає право на вчинення певної дії щодо провадження господарської діяльності (виду господарської діяльності)

1

2

<...>

 

59. Зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок

Спеціальний дозвіл

<...>

 

62. Виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатація (застосування) об'єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, види яких визначено постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2003 р. № 1631 «Про затвердження Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами» (Це майже всі будівельні роботи. — Прим. ред.)

Дозвіл

63. Початок роботи новостворених підприємств, уведення в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих, жилих об'єктів та об'єктів іншого призначення, впровадження нових технологій, передача на виробництво зразків нових пожежонебезпечних машин, механізмів, устаткування та продукції, оренда будь-яких приміщень

Дозвіл

64. Розміщення, будівництво споруд, об'єктів дорожнього сервісу, автозаправних станцій, прокладення інженерних мереж та виконання інших робіт у межах смуги відведення автомобільних доріг

Дозвіл

65. Розміщення пересувного об'єкта дорожнього сервісу на землях дорожнього господарства вздовж автомобільної дороги

Дозвіл

<...>

 

68. Виконання робіт до будівництва об'єкта:
— підготовка земельної ділянки, влаштування огородження будівельного майданчика та знесення будівель і споруд
— порушення елементів благоустрою в межах відведеної земельної ділянки під забудову, спорудження тимчасових та побутових споруд, необхідних для організації і обслуговування будівництва, підведення тимчасових інженерних мереж, улаштування під'їзних шляхів, складування будівельних матеріалів

Дозвіл

69. Виконання підготовчих (якщо підготовчі роботи не були виконані раніше відповідно до дозволу на виконання підготовчих робіт) і будівельних робіт, підключення об'єкта будівництва до інженерних мереж та споруд

Дозвіл

70. Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів

Сертифікат відповідності

<...>

 

83. Практична діяльність з оцінки майна

Сертифікат

<...>

 

 

Постанова від 25.08.2010 р. № 725

набрала чинності 27.08.2010 р., тобто з дотриманням передбаченого Законом місячного строку, у зв'язку з її офіційним опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» від 27.08.2010 р. № 157.

 

Змінено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з пожежонебезпечними об'єктами

Наказом МНС від 09.07.2010 р. № 535

до наказу МНС «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проектування, монтажу, технічного обслуговування засобів протипожежного захисту і систем опалення, оцінки протипожежного стану об'єктів та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності із здійснення випробувань на пожежну небезпеку речовин, матеріалів, будівельних конструкцій, виробів та устаткування, а також пожежної техніки, пожежно-технічного озброєння, продукції протипожежного призначення на відповідність установленим вимогам» від 25.12.2009 р. № 886 (далі — наказ № 886) унесено зміни, якими встановлено, що суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на здійснення господарської діяльності з проектування, монтажу, технічного обслуговування засобів протипожежного захисту і систем опалення, оцінки протипожежного стану об'єктів, повинні до 01.09.2010 р. привести свою діяльність у відповідність до прийнятих Ліцензійних умов (крім вимоги про запровадження на підприємстві системи управління якістю, у відповідність до якої слід привести свою діяльність до 01.01.2012 р.).

Також змінами до

Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проектування, монтажу, технічного обслуговування засобів протипожежного захисту і систем опалювання, оцінки протипожежного стану об'єктів, затвердженими наказом № 886, установлено, що для виконання робіт на об'єктах з високим ступенем ризику суб'єкт господарювання повинен, зокрема, мати:

— загальну кількість виконавців робіт,

удвічі більшу від мінімальної (раніше — утричі більшу від мінімальної), визначеної цими Ліцензійними умовами (крім робіт з проектування, вогнезахисної обробки і технічного обслуговування);

— досвід виконання таких видів робіт (для керівника робіт —

не менше п'яти років, для мінімальної кількості виконавців робіт, визначених цими Ліцензійними умовами для відповідного виду робіт, — не менше трьох років).

Зауважимо, що раніше вимоги до професіоналізму виконавців були такі: вони повинні були мати досвід виконання робіт (незалежно від ступеня ризику об'єктів, на яких вони провадилися)

не менше п'яти років.

Крім того, такий суб'єкт господарювання

до 01.01.2012 р. має запровадити на підприємстві систему управління якістю та мати сертифікат на систему управління якістю, що відповідає вимогам нормативних документів у сфері пожежної безпеки, які регламентують порядок проектування, монтажу і технічного обслуговування систем протипожежного захисту, і загальним вимогам ДСТУ ISO 9001:2009 «Системи управління якістю. Вимоги» (ISO 9001-2008, IDT), зареєстрованим у національній системі підтвердження відповідності згідно з чинним законодавством України.

Крім того, спільним

наказом Держкомпідприємництва та МНС від 08.07.2010 р. № 217/525 визнано таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій «Про затвердження Порядку контролю за дотриманням ліцензіатами Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проектування, монтажу, технічного обслуговування засобів протипожежного захисту і систем опалювання, оцінки протипожежного стану об'єктів та проведення випробувань на пожежну небезпеку речовин, матеріалів, будівельних конструкцій, виробів та устаткування, а також пожежної техніки, пожежно-технічного озброєння, продукції протипожежного призначення на відповідність установленим вимогам» від 01.09.2004 р. № 98/34.

Накази від 09.07.2010 р. № 535 і від 08.07.2010 р. № 217/525 набрали чинності 27.08.2010 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі