Теми статей
Обрати теми

Страхування ризиків у будівництві: бухоблік та оподаткування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Страхування ризиків у будівництві: бухоблік та оподаткування

 

Підрядна організація виконує загальнобудівельні роботи. Замовник зобов'язав її застрахувати ризики, що закріплено в договорі. Підрядна організація уклала зі страховою компанією договір на 50000 грн., які сплатила протягом чотирьох місяців чотирма платежами по 12500 грн. Порядок оплати і строки застережено в договорі зі страховою компанією.

Як у бухгалтерському та податковому обліку відобразити цю операцію?

 

Порядок відображення в податковому обліку витрат на страхування регулюється

п.п. 5.4.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), відповідно до якого до складу валових витрат уключаються будь-які витрати на страхування кредитових та інших ризиків платника податку, пов'язаних із здійсненням ним господарської діяльності, у межах звичайної ціни страхового тарифу відповідного виду страхування, що діє на момент укладення такого страхового договору.

Таким чином, страхування технічних будівельних ризиків відноситься до складу валових витрат.

Такі витрати відображаються в ряд. 04.12 декларації з податку на прибуток. Показник цього рядка визначається в

таблиці 5 додатка К1/1.

Зверніть увагу!

Датою збільшення валових витрат щодо послуг страхування є дата списання коштів з банківського рахунка в оплату послуг, а в разі їх придбання за готівку — день видачі з каси. Це пов'язане з тим, що згідно зі ст. 18 Закону України «Про страхування» у редакції від 04.10.2001 р. № 2745-III договір страхування набирає чинності з моменту внесення першого платежу, якщо інше не передбачено договором страхування. Отже, договір набирає юридичної сили тільки на дату перерахування грошових коштів.

Датою фактичного отримання страхової послуги є дата закінчення строку дії договору або дата виконання зобов'язань страховика перед страхувальником у повному обсязі (

ст. 28 Закону про страхування).

Зауважимо, що за договорами страхування валові витрати обмежуються

п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток. Віднести до складу валових витрат платника податку витрати на страхування можна тільки в межах звичайної ціни страхового тарифу, але не більше 5 % валових витрат за поточний звітний податковий період наростаючим підсумком з початку року (див. примітку до таблиці).

Згідно з

п.п. 3.2.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР не є об'єктом обкладення ПДВ операції з надання послуг страхування, спільного страхування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов'язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

Таким чином, операції з надання послуг страхування та повернення грошових коштів у межах договорів страхування

не спричинюють виникнення податкового кредиту з ПДВ у страхувальника, тобто підрядної організації.

Бухгалтерський облік

витрат на страхування ведеться на рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням». Для обліку розрахунки за страхуванням технічних будівельних ризиків доцільно вести на окремому субрахунку 657, оскільки Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 р. № 291, передбачає ведення аналітичного обліку щодо кожного страхувальника та за окремими договорами страхування.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума, грн.

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

1

Нараховано страховий платіж

92

657

12500 х 4 = 50000

50000*

2

Перераховано страховий платіж. Договір страхування набрав чинності

657

311

12500 х 4 = 50000

Якщо страховий випадок настав:

3

Підписано акт про настання страхового випадку

657

751

Сума, зазначена в акті

4

Отримано страхове відшкодування

311

657

Сума, зазначена в акті

Сума, зазначена в акті

* Ще раз звертаємо увагу, що страховий платіж потрапляє до ВВ у сумі 5 % валових витрат, розрахованих наростаючим підсумком з початку року. Незалежно від того, в якому кварталі укладено договір страхування, сума страхового платежу порівнюється з 5 % ВВ, розрахованих за весь рік. Якщо договір страхування укладено у ІІ кварталі, а 5 % ВВ за півріччя перекривають суму страхового платежу не повністю, залишок можна «перекрити» наростаючим підсумком за 3 квартали та рік. Якщо 5 % ВВ за рік «не перекрили» 50000 грн. (5 % за рік менше 50000 грн.), у наступному році «залишок» не можна включити до ВВ.

 

Андрій Чибісов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі