Теми статей
Обрати теми

Установлення металопластикових вікон та підвісних стель: будівельна ліцензія обов'язкова!

Редакція ББ
Стаття

Установлення металопластикових вікон та підвісних стель: будівельна ліцензія обов'язкова!

Катерина Чурилова, консультант

 

На сторінках нашого видання ми інколи порушуємо тему будівельного ліцензування. Сьогодні трохи поговоримо про ліцензування такого поширеного виду робіт, як установлення металопластикових вікон та підвісних стель. На перший погляд, ці роботи не мають будівельного характеру, але... українське законодавство «вважає» інакше. А як саме «інакше», ви дізнаєтеся з цієї статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про ліцензування  — Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Закон про архітектурну діяльність — Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.1999 р. № 687-XIV.

Постанова № 1396 — постанова КМУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві» від 05.12.2007 р. № 1396.

Будівельні ліцензійні умови — Ліцензійні умови провадження господарської діяльності в будівництві, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури, затверджені наказом Мінрегіонбуду від 27.01.2009 р. № 47.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою — Перелік робіт з підвищеною небезпекою, затверджений наказом Держкомітету з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15.

 

Законом про ліцензування визначено види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. У його статті 2 , зокрема, зазначено таке:

 


Закон про ліцензування

Ліцензування <...> у <...> будівництві здійснюється згідно із законом, що регулює відносини в цій сфері.


 

Який закон мається на увазі в наведеній вище цитаті?

Закон про архітектурну діяльність, стаття 17 якого передбачає:

 


Закон про архітектурну діяльність

Господарська діяльність, пов'язана із створенням об'єктів архітектури, підлягає

ліцензуванню відповідно до законодавства.

 

Отже, діяльність, пов'язана зі створенням об'єктів архітектури,

підлягає ліцензуванню. Причому постановою № 1396 затверджено Порядок ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві, а в Будівельних ліцензійних умовах міститься перелік робіт, що підлягають ліцензуванню.

Спочатку розберемося, чи входить установлення металопластикових вікон та підвісних стель до

Переліку робіт провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, що є додатком до Будівельних ліцензійних умов. У цьому Переліку знаходимо такі види робіт:

 


Перелік робіт провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури

3.02.02 Встановлення

вікон, вітрин, вітражів, зенітних ліхтарів, дверей, воріт тощо

3.02.06.02

Стель підвісних

 

Висновки

очевидні: установлення будь-яких вікон, у тому числі й металопластикових, а також підвісних стель підлягає ліцензуванню в обов'язковому порядку. Справедливості заради зауважимо, що продаж вікон та підвісних стель без подальшого установлення не вимагає отримання будівельної ліцензії.

Ці висновки підтверджуються і в

листі Держкомпідприємництва від 14.04.2010 р. № 4679.

І це було б нічого.

Але! Ситуація ускладнюється ще й тим, що роботи з установлення металопластикових вікон та підвісних стель уключено до Переліку робіт з підвищеною небезпекою. Причому включені не прямо, а маються на увазі пунктом 94 цього Переліку як роботи на висоті. Це означає, що перш ніж отримувати ліцензію на цей вид робіт, потрібно:

— або отримати дозвіл на початок робіт підвищеної небезпеки,

— або укласти договір з будь-яким дозвільним центром за вашим вибором на проведення експертного обстеження для отримання дозволу на початок робіт підвищеної небезпеки1.

1 Про парадокс отримання будівельної ліцензії та дозволу на початок робіт підвищеної небезпеки ми вже писали в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 12, с. 41.

Звичайно, отримання такого дозволу збільшує сумарні витрати вашого підприємства (підприємця)2 на ліцензування. А що робити? Такі українські законодавчі норми. І незнання законів не звільняє від відповідальності.

2 Юридична особа та фізична особа (підприємець) — суб’єкти господарської діяльності, що мають намір провадити будівельну діяльність, повинні отримати ліцензію згідно з Порядком ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві, затвердженим постановою № 1396 (п. 2 цього Порядку).

У цій статті ми з’ясували проблему ліцензування робіт з установлення металопластикових вікон та підвісних стель. Порадувати вас не вийшло, але ми й не ставили собі такої мети. Ми просто хотіли вас попередити, адже попереджений — отже, озброєний.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі