Теми статей
Обрати теми

Єдиний соціальний внесок: перше знайомство з майбутніми нововведеннями

Редакція ББ
Стаття

Єдиний соціальний внесок: перше знайомство з майбутніми нововведеннями

 

Сьогодні ми сплачуємо чотири види внесків на різні види соціального страхування (до ПФУ, до фондів «тимчасової непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку»). При цьому вже протягом багатьох років у парламенті обговорюється питання про заміну всіх їх одним внеском.

У 2010 році ці обговорення нарешті набули логічного завершення — Верховна Рада прийняла

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про єдиний внесок), що набирає чинності з 01.01.2011 р. (за винятком норм про страхові посвідчення, які наберуть чинності пізніше).

З 01.01.2011 р. інші нормативно-правові акти мають застосовуватися в частині, що не суперечить цьому

Закону.

Таким чином,

з 01.01.2011 р. чотири види страхових внесків замінить один внесок — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Механізм розрахунку, нарахування і сплати єдиного внеску аналогічний механізму розрахунку, нарахування і сплати внесків на пенсійне страхування.

Далі розглянемо основні положення

Закону про єдиний внесок.

 

Платники єдиного внеску

Платниками єдиного внеску

є, зокрема:

роботодавці-юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору або на інших умовах, передбачених законодавством;

наймані працівники, які працюють у зазначених вище юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців;

фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами (крім фізичних осіб — підприємців, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про держреєстрацію такого підприємця);

— фізичні особи — підприємці,

у тому числі підприємці — платники єдиного та фіксованого податку. Причому останні сплачуватимуть єдиний внесок нарівні з усіма іншими платниками (тобто без так званого заліку, оскільки, мабуть, у 2011 році зазначені податки вже не розподілятимуться до ПФУ та інших соцфондів, як це відбувається сьогодні).

Як бачимо, платниками єдиного внеску є «сьогоднішні» платники внесків до ПФУ та до фондів соцстрахування. Крім того,

з 01.01.2011 р. такі платники страхових внесків автоматично стануть платниками ЄСВ. При цьому перереєстрація платників не здійснюватиметься.

 

База обкладення ЄСВ

Для роботодавців та найманих працівників єдиний внесок має

нараховуватися на суму заробітної плати за видами виплат, що включають основну й додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Для фізичних осіб — підприємців

на загальній системі оподаткування базою обкладення ЄСВ «за себе» (не плутати з ЄСВ «за найманих працівників», про який ішлося в попередньому абзаці) є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком з доходів (так званий чистий дохід). При цьому сума місячного ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску. Тобто встановлено мінімальне обмеження щодо внеску, як це сьогодні має місце зі сплатою такими підприємцями внесків до ПФУ «за себе». Благо, як і тепер, мінімальне обмеження застосовуватиметься лише до тих місяців, в яких було отримано дохід (прибуток) (недіючі підприємці зможуть і далі нічого не платити).

Що стосується

«спрощених» підприємців (платників єдиного та фіксованого податків), то вони ЄСВ «за себе» нараховують на суми, що визначаються ними самостійно, але:

не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (тобто 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб);

не менше мінімальної заробітної плати (тобто в будь-якому разі потрібно буде щомісяця сплачувати ЄСВ у розмірі не нижче мінімального ЄСВ).

Деякі ставки ЄСВ

Для роботодавців та найманих працівників ставки ЄСВ установлено в таких розмірах (ми наводимо тільки деякі ставки — для загальних випадків):

 

База обкладення єдиним внеском

Розмір єдиного внеску для «нарахування» (сплачується за рахунок коштів роботодавця)

Розмір єдиного внеску для «утримання» (сплачується з доходу працівника)

Сума нарахованої заробітної плати

Від 36,76 до 49,7 % залежно від класу професійного ризику (усього передбачено 67 класів)

3,6 %

Сума винагороди, що виплачується фізичним особам за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами

34,7 %

2,6 %

 

ЄСВ

для фізичних осіб — підприємців, у тому числі підприємців — платників єдиного та фіксованого податку (тобто єдиний внесок «за себе»), установлено в розмірі 34,7 % відповідної бази нарахування єдиного внеску. При цьому такий розмір ЄСВ покриває лише пенсійне страхування. Якщо у підприємця є бажання застрахуватися на інші випадки, внесок доведеться сплачувати в більшому розмірі. Наприклад, зі страхуванням на випадок «тимчасової непрацездатності» — уже 36,6 %. Варіант «пенсійне страхування + страхування від нещасного випадку» — 36,21 %. «Повне» страхування — 38,11 %.

 

Строки сплати ЄСВ

Платники єдиного внеску зобов'язані

сплачувати ЄСВ не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним періодом.

При цьому, як і в ситуації зі страховими внесками, під час

кожної виплати зарплати роботодавець зобов'язаний буде сплатити суму ЄСВ, що припадає на суму такої виплати (тобто сплатити авансові платежі з ЄСВ).

У разі

несвоєчасної сплати ЄСВ або сплати не в повному обсязі до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом про єдиний внесок.

Посадові особи платника єдиного внеску

, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, притягатимуться до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності згідно із законом.

Законом про єдиний внесок

також застережено, що строк давності щодо нарахування, застосування і стягнення сум недоїмки ЄСВ, штрафних санкцій та нарахованої пені не застосовується.

 

Звітність щодо ЄСВ

Форму звітності

щодо персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення) застрахованих осіб, на яку нараховано та з якої сплачено ЄСВ, порядок її складання і подання має розробити Пенсійний фонд.

До впровадження такої звітності роботодавці зобов'язані подавати до Пенсійного фонду

персоніфіковані відомості про застрахованих осіб, з якими сталися нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, а також про осіб, яких звільнено з роботи за період після подання останнього звіту щодо персоніфікації.

 

Контроль за сплатою ЄСВ

Функції зі

збору та контролю за сплатою ЄСВ, а також контроль за дотриманням вимог Закону про єдиний внесок покладаються на Пенсійний фонд України.

Також Пенсійний фонд вестиме Державний реєстр соціального страхування (реєстр страхувальників та реєстр застрахованих осіб).

На закінчення зауважимо, що з 01.01.2011 р. втрачають чинність:

Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування»;

— окремі положення

законів «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» і «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Крім цього, унесено зміни до деяких інших законодавчих актів України. Зокрема, у зв'язку з прийняттям

Закону про єдиний внесок актуалізовано:

Кодекс України про адміністративні правопорушення, яким за порушення законодавства про збір та облік ЄСВ передбачено адмінштраф на посадових осіб у розмірі від 340 до 510 грн.;

Кримінальний кодекс України, яким передбачено кримінальну відповідальність за умисне ухилення від сплати ЄСВ, — штраф від 5100 до 8500 грн. або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

Закон про податок на прибуток, згідно з яким суми ЄСВ, як і суми страхових внесків сьогодні, підлягають включенню до складу валових витрат платника податку на прибуток.

Юлія Литвиненко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі