Теми статей
Обрати теми

Сплата збору за спецводокористування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Сплата збору за спецводокористування

 

Чи повинне підприємство сплачувати збір за спецводокористування в разі, якщо вода використовується для задоволення санітарно-гігієнічних та питних потреб працівників, а також для наповнення систем опалення (приміщення опалюються власною міні-котельною)?

 

Згідно з

п. 16 Порядку стягнення збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженого постановою КМУ від 16.08.1999 р. № 1494 (далі — Порядок № 1494), і п. 4.8 Інструкції про порядок обчислення та справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженої спільним наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінекобезпеки від 01.10.1999 р. № 231/539/118/219 (далі — Інструкція № 231), збір за використання водних ресурсів не справляється, зокрема, за воду, що використовується для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств та фізичних осіб — підприємців. На жаль, ні в Порядку № 1494, ні в Інструкції № 231 не вказано, що розуміється під терміном «питні та санітарно-гігієнічні потреби». У листі від 16.06.2007 р. № 12216/7/15-0817 податківці уточнили, що під задоволенням питних і санітарно-гігієнічних потреб розуміється використання води для особистого вживання працівниками, а також у санвузлах, умивальниках, душових кабінах і для забезпечення відповідного санітарно-гігієнічного стану перелічених приміщень і робочих місць працівників.

Якщо підприємство забезпечує роботу власної міні-котельної і при цьому використовує воду для опалення приміщень, то це означає, що вода фактично використовується

на технологічні та виробничі цілі. Отже, збір за спецводокористування в цій ситуації підприємство сплатити повинне. При цьому слід пам'ятати про те, що коли підприємство використовує воду як для задоволення санітарно-гігієнічних і питних потреб працівників, так і для технологічних цілей, збір за спецводокористування сплачується за весь фактично використаний обсяг води з урахуванням втрат води в системах водоспоживання.

Юлія Литвиненко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі