Теми статей
Обрати теми

Управлінський баланс будівельного підприємства

Редакція ББ
Стаття

Управлінський баланс будівельного підприємства

Тетяна Кривенко, консультант

 

Стикаючись із завданням формування управлінського балансу, у тому числі і для системи бюджетування, багато хто приходить до розуміння, що традиційний формат балансу майже не пристосовано для цілей управління. Усім відомо, що таке бухгалтерський баланс. Це основна форма бухгалтерської звітності, спосіб групування активів та пасивів організації у грошовому виразі. Побудова управлінського балансу ґрунтується на формі стандартного балансу, але при цьому можливі варіанти. Переважною є така форма, що відображає активи в міру їх ліквідності, а пасиви — за строковістю їх вимоги. Управлінський баланс інколи називають звітом про фінансовий стан фірми.

 

Баланс (у перекладі з латинської, французької «balance» — ваги) означає рівновагу, зрівноваження або кількісний вираз відносин між сторонами будь-якої діяльності.

Бухгалтерський баланс підприємства

— один із фінансових звітів підприємства. До складу бухгалтерського балансу входять активи (майно) та пасиви (джерела коштів) підприємства у грошовому виразі. При цьому сумарні активи мають дорівнювати сумарним пасивам. Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

Управлінський баланс

— основний плановий та звітний документ зведеного бюджету, що містить дані про зміни величини та структури активів і джерела фінансування діяльності підприємства за бюджетний період.

Управлінський баланс є похідним від стандартного бухгалтерського балансу, функції якого зводяться до встановлення об'єктивнішої картини стану майна підприємства, його зобов'язань і капіталу, наочного подання керівнику отримуваних співвідношень, і на підставі виконаних розрахунків інформує про диспропорції балансу, які можуть призвести до негативних змін у діяльності підприємства.

 

Основні завдання управлінського балансу

1. Завдання управління активами та зобов'язаннями.

Баланс показує, куди вкладено кошти, узяті у постачальників капіталу (акціонерів, кредиторів), а також хто ними управляє. Можна також оцінити ефективність управління та порівняти отримувану віддачу з вартістю капіталу. Елементи балансу породжують майбутні грошові потоки. Без використання балансу проблематично скласти план грошових потоків.

 

2. Завдання прогнозування фінансового стану.

Така потреба є як у замовника, так і у підрядника. Компанія, що здатна управляти балансом, у тому числі якісно планувати його показники, наражається на значно менший ризик отримати проблеми з підрядниками.

 

3. Завдання балансування.

Наявність прогнозного балансу дозволяє використовувати в бюджетній системі подвійний запис, який дає гарантію, що бюджет збалансований і нічого не загубилося. Наприклад, якщо планована оплата менше закупівлі, у балансі з'явиться зобов'язання — кредиторська заборгованість.

У бухгалтерії на балансових рахунках обліковуються залишки активів, пасивів, прибутку та витрат. Інакше кажучи, прибуток і витрати накопичуються на рахунках та мають залишки. В управлінському обліку прибуток і витрати — це взагалі не статті балансу. Вони не накопичуються та не мають залишків. Щодо них обліковуються тільки обороти з вичерпною аналітикою (з великою кількістю розрізів, за якими ми можемо їх докладно аналізувати). Тому прибуток і витрати в управлінському обліку можна підрахувати лише за період.

Активи в управлінському обліку будівельного підприємства дорівнюють реальним активам: гроші, основні засоби, необоротні матеріальні активи, борги контрагентів. Пасиви в управлінському обліку — наші борги перед контрагентами (підрядниками). Сума всіх активів за вирахуванням пасивів — це така цифра, що показує скільки в нас грошей на сьогодні (каса, банк), плюс — скільки коштує все негрошове (матеріали, основні засоби). Якщо підрахувати таку суму активів на початок періоду і на кінець періоду, то різниця між ними — це й є реальний фінансовий результат, а саме прибуток або збиток, який ми отримали за місяць (день, квартал, рік) з урахуванням усіх активів, а не лише від виконаних будівельних робіт.

 

Що потрібно від формату управлінського балансу

Формат балансу має дозволяти ефективно вирішувати завдання, поставлені перед ним. Якщо останні два завдання не висувають значущих вимог до формату, для ефективного вирішення першого структура балансу має відповідати таким вимогам:

— прозорий зв'язок з іншими формами звітності. Необхідно, щоб користувач зміг побачити взаємозв'язок елементів балансу та інших форм звітності — Звіту про доходи і витрати, Звіту про рух грошових коштів, не вдаючись до складних обчислень;

— зручність розподілу на об'єкти управління. Структура балансу має просто і зручно розподілятися на об'єкти управління — види діяльності та центри відповідальності;

— підтримка управління ефективністю. Баланс має дозволяти управляти ефективністю вкладеного капіталу.

 

Бухгалтерський баланс для управління неефективний

У теорії управлінського обліку напрацьовано безліч підходів до звітності про прибуток та збитки, і сьогодні мало хто використовуватиме для цілей управління безпосередньо бухгалтерський звіт. При цьому в тому, що стосується бухгалтерського балансу, класичні моделі управлінського формату звітності відсутні. Тому якщо компанія відчуває необхідність управляти балансом, доводиться брати бухгалтерський баланс і намагатися його доопрацювати — наприклад, розширити аналітику. Це було б не так страшно, якби структура бухгалтерського балансу могла у принципі підходити для цілей управління.

На жаль, це не так. Проблема в тому, що структуру бухгалтерського балансу оптимізовано під потреби зовнішніх користувачів і спрямовано насамперед на оцінку ризиків (ліквідності, платоспроможності). Відсутній простий, інтуїтивно зрозумілий зв'язок з іншими формами, у першу чергу Звітом про рух грошових коштів. Щоб перейти від балансу до Звіту про рух грошових коштів, необхідно побудувати цілу систему формул, які при цьому спираються не на розділи, а на окремі рядки. Це серйозно утруднює аналіз та практично унеможливлює розуміння зв'язків для нефінансових менеджерів.

Відсутня можливість легко «розламати» баланс на центри відповідальності, види діяльності, оскільки його розділи слабко пов'язані з об'єктами управління. Для розподілу на об'єкти управління завжди доводиться розподіляти його на статті, що також не додає прозорості.

Усе це призводить до того, що управлінський баланс, побудований за формою бухгалтерського, залишається чужорідним елементом у системі управлінської звітності, зрозумілим тільки просунутій частині фінансистів.

 

Види діяльності — головне в управлінському балансі

Як же зробити баланс ефективною складовою управлінської звітності, гідним компаньйоном таких ефективних і зрозумілих далеко за межами фінансової служби звітів, як Звіт про доходи і витрати і Звіт про рух грошових коштів? Для цього достатньо перебудувати його формат так, щоб головним елементом став вид діяльності — так само, як це зроблено у Звіті про рух грошових коштів.

Види діяльності — основний поділ Звіту про рух грошових коштів, що являє собою каркас, який збирає в собі все різноманіття діяльності будь-якої компанії. Розглянемо стислі характеристики видів діяльності (див. таблицю).

 

Види діяльності

Характеристика

Бізнес-діяльність

Фінансова діяльність

поточна діяльність

інвестиційна діяльність

Прийняття рішень

Швидке

Повільне

Забезпечує поточну та інвестиційну діяльність

Оцінка результатів

На короткостроковому горизонті

На довгостроковому горизонті

Управління

Річні бюджети

Бізнес-плани

Типовий показник

Прибуток

Прибуток

Відповідальність

Операційні підрозділи
(закупівлі, будівництво)

Стратегічні підрозділи
(стратегія, інвестиції)

Фінансові підрозділи

 

Структура управлінського балансу за видами діяльності

Розглянемо структуру балансу за видами діяльності (рис. 1). Баланс складається з таких секцій.

 

Основний капітал.

Є активами та зобов'язаннями, що породжуються інвестиційною діяльністю. Цей розділ становить виняток із розділу «Позаоборотні активи» бухгалтерського балансу активів, пов'язаних з операційною діяльністю (наприклад, довгострокової дебіторської заборгованості), і додаванням активів та зобов'язань, пов'язаних з інвестиційною діяльністю (наприклад, залишків авансів та кредиторської заборгованості за розрахунками з постачальниками матеріалів).

 

Поточний оборотний капітал

. Є активами та зобов'язаннями, пов'язаними з операційною діяльністю.

Грошові кошти.

Виділяються до окремої секції, оскільки гроші виникають і використовуються в усіх видах діяльності, тому некоректно приєднувати їх до будь-якого з них.

 

Капітал.

Відповідає аналогічному розділу традиційного балансу.

 

Борг.

Уключає короткостроковий та довгостроковий борг — увесь капітал, що надається професійними кредиторами за проценти.

У нашому випадку залишено найтиповіші статті балансу. Включити додаткові статті неважко, керуючись загальним принципом формування секцій, виходячи зі змісту видів діяльності, у нашому випадку — це поточна бізнес-діяльність (будівництво).

 

Основний капітал

Активи (+)

Основні засоби та НМА

Незавершене будівництво

Інвестиційні аванси видані

Інші інвестиційні активи

Пасиви (-)

Інвестиційна кредиторська заборгованість

Поточний оборотний капітал

Активи (+)

Запаси

Покупці та замовники

Поточні аванси видані

Інші оборотні активи

Пасиви (-)

Постачальники та підрядники

Аванси отримані

Інші короткострокові зобов'язання

Грошові кошти

РАЗОМ ІНВЕСТОВАНИЙ КАПІТАЛ

 

Капітал

Капітал та резерви

Нерозподілений прибуток

Борг

Довгострокові позики та кредити отримані

Короткострокові позики та кредити отримані

РАЗОМ ВЛАСНИЙ ТА ПОЗИКОВИЙ КАПІТАЛ

Рис. 1. Структура балансу за видами діяльності

 

Простий підхід — багато переваг

Тепер подивимося, чи дійсно проста структуризація балансу за видами діяльності дає все ті вигоди, про які йшлося на початку.

 

Зв'язок зі Звітом про рух грошових коштів.

Спочатку покажемо зв'язок зі Звітом про рух грошових коштів (ЗРГК) — легко переконатися, наскільки він простий (рис. 2).

 

img 1 

 

Розподіл на центри відповідальності.

Згрупований за видами діяльності баланс природним чином розподіляється на центри відповідальності. Інвестиційним підрозділам — основний капітал, фінансистам — борг, поточний оборотний капітал ділять між собою операційні підрозділи.

 

img 2

Рис. 2. Зв'язки балансу за видами діяльності

 

Крім структури розділів, управлінський баланс може мати й інші відмінності від бухгалтерського, що стосуються:

збільшення деталізації: наприклад, виділення авансів виданих або VIP-дебиторів з дебіторів;

перекласифікації: наприклад, запаси, які планується спожити в капітальному будівництві, можна перенести до складу позаоборотних активів;

іншого порядку оцінки: наприклад, в управлінському обліку можуть капіталізуватися витрати на рекламу, для того щоб згодом рівномірно списуватися відповідно до виручки;

визнання: у деяких компаніях частина операцій може у принципі не потрапляти до бухобліку.

 

Приклад

На прикладі будівельного підприємства

ТОВ «БудСвіт» розглянемо формування управлінського балансу за 12 місяців. Сформований балансовий звіт показує, якими коштами фінансування володіє підприємство та як використовуються ці кошти (рис. 3).

Укрупнені статті активів та пасивів формуються на підставі розрахованих операційних бюджетів, бюджету прибутку та збитків, бюджету руху грошових коштів та встановлених (передбачуваних) даних на початок бюджетного періоду.

У першому розділі активів управлінського балансу відображаються показники, що характеризують наявність і величину позаоборотних активів підприємства. Це нематеріальні активи, основні засоби, незавершене будівництво та інші позаоборотні активи.

Розглянемо

Розділ І «Поточні активи».

Грошові кошти складаються з розрахунку передбачуваного залишку грошових коштів на початок року, наявного у підприємства в касі та на розрахункових рахунках, і приросту грошових коштів. Стаття «Грошові кошти» визначається як сальдо на початок місяця щодо бюджету руху грошових коштів.

У статті «Грошові кошти» на кінець року залишок склав 311 млн грн. Надходження грошових коштів відбувалося переважно у другому півріччі. І до кінця року залишок збільшився на 295 млн грн. порівняно з першим місяцем року. Якщо вивести середнє значення, то оборот грошових коштів щомісяця становив близько 26 млн грн.

Стаття «Короткострокові фінансові вкладення» залишилася незмінною за період, що розглядається, і склала 151 млн грн.

Стаття «Дебіторська заборгованість» формується за даними прогнозу, що визначає величину заборгованості минулих періодів та поточної заборгованості сторонніх організацій перед підприємством за зобов'язаннями, що виникають з оплати виконаних будівельних робіт.

Стаття «Дебіторська заборгованість» включає такі підстатті:

— дебіторська заборгованість щодо покупців та замовників збільшилася на 3726 млн грн. порівняно з початком року і наростаючим підсумком склала на кінець року 9633 млн грн.;

— заборгованість щодо інших дебіторів за 12 місяців не збільшилася — 156 млн грн.

У цілому у статті «Дебіторська заборгованість» залишок склав 9789 млн грн.

У розшифрувальних статтях «Запаси» показується вартість матеріально-виробничих запасів — залишків матеріалів, витрат майбутніх періодів.

Підстаття «Матеріали» розраховується з урахуванням вартості на початок періоду, величини нормативних значень витратних елементів, а також приросту складських запасів (надходження та витрачання коштів у прогнозному періоді щодо кожної групи) — 3249 млн грн. на кінець року.

У підстатті «Незавершене виробництво» (для будівельних підприємств розуміється як «Незавершене будівництво») відображається сума капітальних витрат підприємства, щодо яких ще не завершено будівництво, не закінчено процес їх створення або введення в експлуатацію, а також витрати на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи. Сальдо по статті збільшується на величину коштів, що плануються в інвестиційному бюджеті, та зменшується на суму введених в експлуатацію та списаних на рахунки основних засобів та нематеріальних активів. У цій статті щомісяця збільшується сальдо. Якщо в січні 2010 року незавершене будівництво становило 2573,0 млн грн., то до кінця року воно збільшилося на 627,0 млн грн. і склало 3200,0 млн грн.

У підстатті «Готова продукція» (для будівельних підприємств розуміється як «Завершене будівництво») відображається сума капітальних витрат підприємства, щодо яких будівництво завершено. І на кінець періоду сума зросла до 412 млн грн.

«Інші запаси» збільшилися на 328 млн грн. порівняно з першим місяцем — 1673 млн грн.

У статті «Інші поточні активи» (34 млн) сума не змінилася за весь період.

Разом за першим розділом активів управлінського балансу

«Поточні активи»:

«Грошові кошти» (311,0) + «Короткострокові фінансові вкладення» (151,0) + «Дебіторська заборгованість» (9789,0) + «Запаси» (8534,0) + «Інші поточні активи» (34,0) =

18819 млн грн.

 

Розглянемо

Розділ ІІ «Постійні активи».

У статтях «Основні засоби» та «Нематеріальні активи» на початок року формується залишкова вартість на підставі первісної вартості та суми накопиченої амортизації за попередні періоди. З урахуванням норми амортизації та планованих надходжень і вибуттів цих активів, що визначаються у прогнозах амортизаційних відрахуваннях, розраховується залишкова вартість щодо кожного періоду. У нашому випадку змін у цих статтях за рік не було. Основні засоби — 75819,0 млн грн. Нематеріальні активи — 44,0 млн грн.

«Інші позаоборотні активи» включають плановані прибуткові вкладення в матеріальні цінності, довгострокові фінансові вкладення, відкладені податкові активи — 6 млн грн.

До «Незавершених капітальних вкладень» належать не оформлені актами приймання-передачі основних засобів та іншими документами (уключаючи документи, що підтверджують державну реєстрацію об'єктів нерухомості в установлених законодавством випадках) витрати на будівельно-монтажні роботи, придбання будівель, устаткування, транспортних засобів, інструменту, інвентарю, інших матеріальних об'єктів тривалого користування, інші капітальні роботи і витрати (проектно-дослідні, геологорозвідувальні та бурові роботи, витрати на відведення земельних ділянок та переселення у зв'язку з будівництвом) — 1281 млн грн.

«Довгострокові фінансові вкладення» — вкладення вільних грошових коштів підприємства, строк погашення яких перевищує один рік: кошти, спрямовані до статутних капіталів інших підприємств; кошти, спрямовані на придбання цінних паперів інших підприємств; довгострокові позики, видані іншим підприємствам, — 518 млн грн.

Разом за другим розділом активів управлінського балансу «

Постійні активи»:

«Основні засоби» (75819,0) + «Нематеріальні активи» (44,0) + «Інші позаоборотні активи» (6,0) + «Незавершені капітальні вкладення» (1281,0) + «Довгострокові фінансові вкладення» (518,0) =

77668,0 млн грн.

Також в активах відображається стаття «Збитки минулих років»

8196 млн грн.

Разом за Розділом «Активи управлінського балансу»

:

«Поточні активи» (18819,0) + «Постійні активи» (77668,0) + «Збитки минулих років» (8196,0) = 104683 млн грн.

Пасив управлінського балансу показано на рис. 4.

У пасиві балансу формується

Розділ ІІІ «Позикові кошти».

У розділі балансу «Поточна заборгованість» виділяють статтю «Короткострокові кредити і позики», в якій розраховується сума не погашених на початок періоду короткострокових кредитів та позик (на строк не більше 12 місяців) та приросту грошової маси, що планується в результаті операції залучення коштів, з урахуванням процентів, які належать до сплати і погашення. У нашому випадку дорівнює 200 млн грн.

У статті «Кредиторська заборгованість» розраховується величина кредиторської заборгованості організації, що являє собою заборгованість підприємства щодо виконання взятих на себе зобов'язань за такими статтями:

— матеріали — наводиться сума заборгованості організації за отримані будівельні матеріали — 1478 млн грн.;

— постачальники та підрядники — наводиться сума заборгованості організації постачальникам, підрядникам за матеріальні цінності, що надійшли, виконані будівельні роботи, надані послуги — 4381 млн грн.;

— заборгованість перед персоналом підприємства — показуються нараховані, але ще не виплачені суми оплати праці: 278 млн грн. + 438 млн грн. = 716 млн грн.;

— заборгованість перед бюджетом — відображається сума заборгованості за розрахунками з бюджетом та соціальними фондами — 12069 млн грн.;

— аванси отримані — наводиться сума заборгованості організації за авансами отриманими від замовників — 10 млн грн.;

— інші кредитори — визначається заборгованість будівельної організації за платежами за обов'язковим і добровільним страхуванням, заборгованість перед підзвітними особами, сума орендних зобов'язань — 4147 млн грн.

«Інші поточні пасиви» становлять на кінець року 28 млн грн.

Разом за «Позиковими коштами»:

«Короткострокові кредити» (200,0) + «Кредиторська заборгованість» (21323,0) + «Інші поточні пасиви» (28,0) = 21551 млн грн.

Розглянемо розділ балансу «Власні кошти»

, що включає статтю «Статутний капітал». У статті відображається величина статутного капіталу будівельної організації, яка визначається відповідно до засновницьких документів, — 61 млн грн.

Стаття «Накопичений капітал» є важливою складовою частиною власного капіталу організації та включає нерозподілений прибуток минулих років та звітного періоду, а також кошти цільових фондів і цільового бюджетного фінансування. Зростання накопиченого капіталу дозволяє підприємству зберігати фінансову стійкість у довгостроковому періоді. Скорочення накопиченого капіталу свідчить про те, що організація витрачає більше, ніж заробляє, — 33155 млн грн.

Стаття «Цільові надходження» відображає кошти на утримання некомерційної організації та ведення нею статутної діяльності, які надійшли безоплатно від інших організацій та (або) фізичних осіб, — 46180 млн грн.

Стаття «Реінвестований прибуток» — це частка річного прибутку компанії, що не розподіляється між акціонерами, а повторно інвестується в активи цієї компанії. Зазвичай реінвестовані прибутки виступають основою зростання компаній: повторно вкласти наявні кошти простіше, ніж мобілізувати новий капітал — 3736 млн грн.

Разом за «Власними коштами»

:

«Статутний капітал» (61,0) + «Накопичений капітал» (33155,0) + «Цільові надходження» (46180,0) + «Реінвестування прибутку» (3736,0) = 83132 млн грн.

 

Разом за Розділом «Пасиви управлінського балансу»

:

«Поточні пасиви» (21551,0) + «Довгострокові пасиви» (83132,0) = 104683,0 млн грн.

Для узагальнення даних та «згортання» зайвих статей управлінського балансу розглянемо зведений баланс ТОВ «БудСвіт» (рис. 5). Видно, що «Поточні активи» формуються переважно за рахунок «Дебіторської заборгованості» та «Запасів».

Постійні активи — 97 % статті «Основні засоби». Поточні пасиви практично в повному розмірі формуються за рахунок «Кредиторської заборгованості». У свою чергу, Довгострокові пасиви — це «Накопичений капітал» та «Цільові надходження».

 

При підготовці управлінського балансу можна запроваджувати додаткові статті, але необхідно враховувати взаємозв'язок статей бюджету. При цьому одні статті безпосередньо залежать від фінансово-господарської діяльності та змінюються в результаті моделювання і коригування бюджету, а інші — визначаються на початок і залишаються незмінними протягом усього бюджетного періоду.

Різна деталізація управлінського балансу допомагає прозоріше побачити наявні можливості та загрози для будівельного підприємства. Можливість здійснити глибоку деталізацію дозволяє уточнити зміст тих чи інших статей і зробити багатовимірний аналіз ситуації. Фінансисти отримують управлінський баланс та використовують його як сировину: отримують фінансові показники; будують різні звіти, що деталізують структуру балансу, тощо.

 

Найменування

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

І. Поточні активи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грошові кошти

16

16

22

9

32

91

95

159

405

375

352

311

Короткострокові фінансові вкладення

151

151

151

151

151

151

151

151

151

151

151

151

Дебіторська заборгованість:

6,063

6,054

6,312

6,598

6,923

7,214

7,752

8,382

8,769

9,104

9,444

9,789

— покупці та замовники

5,907

5,898

6,156

6,442

6,767

7,058

7,596

8,226

8,613

8,948

9,288

9,633

— за векселями до отримання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— аванси видані

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— інші дебітори

156

156

156

156

156

156

156

156

156

156

156

156

Запаси:

6,522

6,703

6,936

7,089

7,238

7,488

7,723

7,875

8,037

8,215

8,381

8,534

— матеріали (прямі)

503

549

627

672

697

783

864

885

905

926

947

947

— матеріали (непрямі)

1,851

1,888

1,926

1,965

2,004

2,044

2,085

2,127

2,170

2,213

2,257

2,302

— незавершене виробництво

2,573

2,624

2,676

2,730

2,785

2,841

2,898

2,956

3,015

3,075

3,137

3,200

— готова продукція

250

270

308

295

296

335

361

362

371

393

400

412

— інші запаси

1,345

1,372

1,399

1,427

1,456

1,485

1,515

1,545

1,576

1,608

1,640

1,673

Інші поточні активи

34

34

34

34

34

34

34

34

34

34

34

34

=== Разом поточних активів

12,786

12,958

13,455

13,881

14,378

14,978

15,755

16,601

17,396

17,879

18,362

18,819

II. Постійні активи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нематеріальні активи

44

44

44

44

44

44

44

44

44

44

44

44

Основні засоби

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

75,819

Незавершені капітальні вкладення

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

1,281

Довгострокові фінансові вкладення

518

518

518

518

518

518

518

518

518

518

518

518

Інші позаоборотні активи

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

=== Разом постійних активів

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

77,668

Збитки минулих років

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

8,196

Збитки звітного року

146

99

104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РАЗОМ АКТИВІВ

98,796

98,921

99,423

99,745

100,242

100,842

101,619

102,456

103,260

103,743

104,226

104,683

Рис. 3. Активи управлінського балансу будівельного підприємства ТОВ «БудСвіт» за 2010 рік

 

Найменування

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

III. Позикові кошти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поточна заборгованість

19,400

19,525

20,027

20,203

20,378

20,661

21,016

21,314

21,554

21,563

21,559

21,551

Короткострокові кредити і позики:

200

240

420

300

220

200

200

200

200

200

200

200

— заборгованість за матеріали

929

950

1,023

1,104

1,150

1,210

1,315

1,387

1,412

1,437

1,463

1,478

— заборгованість постачальникам та підрядникам інша

2,754

2,816

3,032

3,272

3,409

3,586

3,898

4,111

4,185

4,259

4,336

4,381

— заборгованість за пряму працю

116

125

148

185

199

206

233

258

263

269

274

278

— заборгованість з оплати праці інша

183

197

233

291

313

324

367

406

414

424

432

438

— заборгованість перед бюджетом

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

12,069

— векселі до сплати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— аванси отримані

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

— інші кредитори

3,111

4,040

4,087

4,048

4,130

4,238

4,211

4,232

4,385

4,304

4,210

4,147

Інші поточні пасиви

28

28

28

28

28

28

28

28

28

28

28

28

Довгострокова заборгованість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довгострокові кредити і позики

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інші довгострокові пасиви

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

=== Разом позикові кошти

19,400

19,525

20,027

20,203

20,378

20,661

21,016

21,314

21,554

21,563

21,559

21,551

IV. Власні кошти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Статутний капітал

61

61

61

61

61

61

61

61

61

61

61

61

Накопичений капітал

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

33,155

Цільові надходження

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

46,180

Реінвестований прибуток

 

 

 

146

468

785

1,207

1,755

2,310

2,784

3,271

3,736

=== Разом власні кошти

79,396

79,396

79,396

79,542

79,864

80,181

80,603

81,151

81,706

82,180

82,667

83,132

РАЗОМ ПАСИВІВ

98,795

98,921

99,423

99,745

100,242

100,842

101,619

102,465

103,260

103,743

104,226

104,683

ИТОГО ПАССИВОВ

98,796

98,921

99,423

99,745

100,242

100,842

101,619

102,465

103,260

103,743

104,226

104,683

Рис. 4. Пасиви управлінського балансу будівельного підприємства ТОВ «БудСвіт» за 2010 рік

 

АКТИВИ

ПАСИВИ

Грошові кошти

311,0

Короткострокові кредити

200,0

Короткострокові фінансові вкладення

151,0

Кредиторська заборгованість

21323,0

Дебіторська заборгованість

9789,0

Заборгованість з оплати праці

438,0

Аванси видані

0

Заборгованість перед бюджетом

12069,0

Витрати майбутніх періодів

0

Аванси отримані

10,0

Інші дебітори

156,0

Інші кредитори

4147,0

Запаси:

8534,0

Інші поточні пасиви

28,0

— матеріали

3249,0

РАЗОМ ПОТОЧНИХ ПАСИВІВ

21551,0

— незавершене будівництво

3200,0

Довгострокові кредити

0

— готова продукція

412,0

Інші довгострокові зобов'язання

0

— інші запаси

1673,0

Статутний капітал

61,0

Інші поточні активи

34,0

Накопичений капітал

33155,0

РАЗОМ ПОТОЧНИХ АКТИВІВ

18819,0

Цільові надходження

46180,0

Основні засоби

75819,0

Реінвестування прибутку

3736,0

Нематеріальні активи

44,0

РАЗОМ ДОВГОСТРОКОВИХ ПАСИВІВ

83132,0

Інші позаоборотні активи

6,0

УСЬОГО ПАСИВІВ

104683,0

Незавершені капітальні вкладення

1281,0

 

 

Довгострокові фінансові вкладення

518,0

 

 

РАЗОМ ПОСТІЙНИХ АКТИВІВ

77668,0

 

 

Збитки минулих років

8196,0

 

 

УСЬОГО АКТИВІВ

104683,0

 

 

Рис. 5. Зведений управлінський баланс
будівельного підприємства ТОВ «БудСвіт» за 2010 рік

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі