Теми статей
Обрати теми

Зустрічні звірки — нові подробиці

Редакція ББ
Стаття

Зустрічні звірки: нові подробиці

Вікторія Петрушина, заступник головного редактора

 

Продовжуємо тему, розпочату в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 5, с. 28. Тоді без відповідей залишилося декілька запитань.

По-перше, який розпорядчий документ повинен/не повинен видати керівник органу ДПС для початку проведення зустрічної звірки?

По-друге, чим загрожує суб'єкту господарювання відмова підписати Довідку про результати проведення зустрічної звірки?

Зараз з'явилися Методрекомендації ДПАУ про проведення зустрічних звірок. І хоча це переважно внутрішній документ податківців, він все ж таки допомагає нам відповісти на ці запитання.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про бухоблік

— Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Порядок проведення зустрічних звірок

— Порядок проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1232.

Методрекомендації № 236

— Методичні рекомендації з організації та проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок, затверджені наказом ДПАУ від 22.04.2011 р. № 236.

 

Що?

Спочатку нагадаємо, що таке зустрічна звірка з точки зору

ПКУ:

 


ПКУ

<...>

73.5. З метою отримання податкової інформації органи державної податкової служби мають право проводити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платника податків.

Зустрічною звіркою

вважається співставлення даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, що здійснюється органами державної податкової служби з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

Зустрічні звірки не є перевірками

і проводяться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

За результатами зустрічних звірок складається

довідка, яка надається суб'єкту господарювання у десятиденний термін.

<...>


 

А тепер проаналізуємо

Методрекомендації № 236, розроблені з метою впровадження єдиного порядку направлення запитів на проведення зустрічних звірок, а також оформлення, передачі та накопичення матеріалів зустрічних звірок органами державної податкової служби. Цей внутрішній документ податківців допоможе суб'єктам господарювання зрозуміти процедуру зустрічних звірок.

 

Коли?

Спочатку виділимо причини проведення зустрічної звірки суб'єкта господарювання відповідно до

Методрекомендацій № 236:

 


Методрекомендації № 236

<...>

2.1. Для проведення зустрічних звірок

відбираються суб'єкти господарювання (контрагенти платника податків), щодо яких виникла необхідність у зіставленні даних первинних бухгалтерських та інших документів з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків, в тому числі відносин, виду, обсягу і якості операцій і розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

2.2.

Необхідність проведення зустрічних звірок суб'єктів господарювання визначається посадовими (службовими) особами органів державної податкової служби (далі — органи ДПС) за результатами проведеного аналізу даних та встановлених розбіжностей в податкових деклараціях, автоматизованих інформаційних системах органів державної податкової служби України (АІС ДПА України, Система автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту, Єдиний реєстр податкових накладних тощо), а також аналізу податкової інформації та документів, отриманих із внутрішніх (у т. ч. від підрозділів податкової міліції тощо) або зовнішніх джерел (у т. ч. від платників податків), які свідчать (можуть свідчити) про порушення такими платниками податків податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС.

<...>


 

Як бачимо з наведеної цитати, необхідність проведення зустрічної звірки визначають самі податківці, але не «просто так», а за результатами аналізу:

— даних у поданих деклараціях;

— іншої податкової інформації від:

— податкової міліції, митників, органів влади, ліцензування та інших контролюючих органів (див.

ст. 72 ПКУ);

— платників податків, яким, наприклад, може стати заява платника ПДВ про неподання податкової накладної від контрагента або інший аналогічний документ).

Не зупинятимемося на

Порядку проведення зустрічних звірок, його ми детально аналізували на сторінках нашого видання у статті «Зустрічні звірки — це не перевірки!» (див. «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 5, с. 18). Скажемо тільки, що відповідно до Порядку проведення зустрічних звірок, який для податківців деталізовано в Методрекомендаціях № 236, перш за все підрозділи податкових органів шляхом внутрішньої кореспонденції (запитів один одному) визначають:

— необхідність проведення зустрічної звірки;

— наявність у системі ДПАУ необхідних документів (паперових і електронних) щодо суб'єкта господарювання, який цікавить, для зіставлення та аналізу.

 

Якщо в податківців немає підтверджуючих документів?

А якщо щодо «підозрілого» суб'єкта господарювання в податківців немає достатньої кількості відповідної, документально підтвердженої інформації... що вони робитимуть? Відповідь на це запитання знаходимо в тих же

Методрекомендаціях № 236:

 


Методрекомендації № 236

<...>

3.2. <...>

У разі відсутності в органі ДПС — виконавця1 запитуваної інформації та її документального підтвердження, такий орган протягом 2-х робочих днів з дня отримання запиту надсилає завірений печаткою Запит про надання інформації та її документального підтвердження (додаток 2) суб'єкту господарювання за його адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) рекомендованим листом з повідомленням про вручення чи особисто вручає суб'єкту господарювання або його законному (уповноваженому) представникові під розписку. <...>

3.3. Обов'язок здійснення відповідних заходів (направлення запитів, повторних запитів, здійснення моніторингу відповідей, що надходять, тощо) з метою забезпечення своєчасного та у повному обсязі проведення зустрічних звірок, у тому числі і по ланцюгу проходження ТМЦ (робіт, цінних паперів, нематеріальних активів тощо) покладається на орган ДПС — ініціатора.

<...>


 

1 Орган ДПС—виконавець — це той підрозділ органів ДПС, що проводить зустрічну звірку, про що ми знову ж таки розповідали в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 5, с. 28.

 

Таким чином, зустрічна звірка не передбачає виїзду податківців до суб'єкта господарювання з виданням відповідного розпорядження та інших процедур, що супроводжують перевірку (планову або позапланову). Податківці просто надсилають суб'єкту господарювання Запит про надання інформації та її документального підтвердження (далі — Запит) установленої форми, завірений печаткою органу ДПС. Зверніть увагу! Такий запит податківці повинні надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручити уповноваженій особі суб'єкта господарювання особисто під підпис. Усі інші варіанти передачі Запиту суб'єкту господарювання не мають законної сили.

 

Як реагувати суб'єкту господарювання на Запит?

Відповідно до

ст. 73 ПКУ суб'єкт господарювання протягом одного місяця з дня, наступного за днем надходження Запиту, повинен надати податківцям документально підтверджену інформацію, визначену в Запиті.

Тут може виникнути логічне запитання. Підтверджувати інформацію оригіналами або копіями документів? Відповідь однозначна — копіями. Про це говориться у

ст. 9 Закону про бухоблік:

 


Закон про бухоблік

<...>

Стаття 9. Первинні облікові документи та регістри бухгалтерського обліку

<...>

9. Копії первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку можуть бути вилучені у підприємства лише за рішенням відповідних органів, прийнятим у межах їх повноважень, передбачених законами. Обов'язковим є складання реєстру документів, що вилучаються у порядку, встановленому законодавством.

Вилучення оригіналів таких документів та регістрів забороняється

, крім випадків, передбачених кримінально-процесуальним законом.

<...>


 

А якщо на Запит не відповісти?

У цьому випадку в податківців з'являється законне право прийти до такого суб'єкта господарювання на документальну позапланову виїзну перевірку з усіма наслідками, що з цього випливають. Таке право їм дає

п. 78.1 ПКУ:

 


ПКУ

<...>

78.1.

Документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин:

78.1.1. за результатами перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби,

якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження за обов'язковим письмовим запитом органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту;

<...>


 

Нагадаємо, що

документальна позапланова виїзна перевірка проводиться за місцезнаходженням платника податків на підставі наказу керівника податкового органу про проведення перевірки. Перевіряючі повинні надати суб'єкту господарювання копію наказу про проведення перевірки, направлення на її проведення та свої службові посвідчення. Причому повідомлення про перевірку не передбачено, а копія наказу про перевірку вручається безпосередньо перед початком перевірки.

 

А що далі?

На підставі даних, наданих суб'єктом господарювання на запит податківців, вони і проводять зустрічну звірку

протягом 3 робочих днів з дня, наступного за днем отримання таких даних (виходячи з п. 4.5 Методрекомендацій № 236).

Відповідь на це запитання: «А що далі?» знаходимо в

п. 4.6 Методрекомендацій № 236:

 


Методрекомендації № 236

<...>

4.6. За результатами проведення зустрічної звірки складається Довідка про результати проведення зустрічної звірки (далі — Довідка) (додаток 5) у двох примірниках та реєструється в Журналі реєстрації довідок/актів не пізніше останнього робочого дня терміну, відведеного для проведення зустрічної звірки відповідно до пункту 3.2 або 4.5 Методичних рекомендацій.

<...>


 

Отже, за результатами зустрічної звірки податківці складають

Довідку про результати проведення зустрічної звірки (далі — Довідка).

Цю

Довідку підписують суб'єкт господарювання (законний або уповноважений представник) і посадові особи органу ДПС. Підписану обома сторонами Довідку вручають особисто під підпис суб'єкту господарювання (його законному або уповноваженому представнику) або направляють рекомендованим листом з повідомленням про вручення не пізніше наступного робочого дня від дати її складання (п. 4.7 Методрекомендацій № 236, п. 7 Порядку проведення зустрічних звірок).

 

А якщо суб'єкт господарювання відмовився підписати Довідку?

У разі відмови суб'єкта господарювання (законного чи уповноваженого представника) від підписання

Довідки (неявки для підписання) посадовими особами органу ДПС складається відповідний акт у довільній формі, що засвідчує факт такої відмови (неявки), та реєструється в Журналі реєстрації довідок/актів (п.п. 4.8 Методрекомендацій № 236). Але це, так би мовити, внутрішній документообіг податківців.

Таку відмову суб'єкта господарювання навряд чи можна трактувати, що платник податків не надав пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби (

п. 78.1 ПКУ). Відповідно, вважати таку відмову приводом для позапланової виїзної перевірки також досить сумнівно. Адже пояснення то він надав, просто відмовився підписати Довідку.

З подібним запитанням, чи є така відмова в підписанні Довідки приводом для позапланової виїзної перевірки, наша редакція звернулася за роз'ясненнями до офіційних органів, так що чекатимемо відповіді від них. Про результати інформуємо вас на сторінках нашого видання.

Отже, рекомендуємо Вам, шановані читачі, з усією серйозністю поставитися до Запиту про надання інформації та її документального підтвердження і до Довідки про результати проведення зустрічної звірки. А якщо практика поставить перед вами нові запитання щодо зустрічних звірок, пишіть — і ми допоможемо вам знайти відповіді на них.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі