Теми статей
Обрати теми

Мовне питання в ПН

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Мовне питання в ПН

 

Чи обов'язково номенклатуру будівельних матеріалів у податковій накладній прописувати українською мовою, а якщо її прописано російською мовою, то чим це загрожує покупцю?

 

Спочатку наведемо думку ДПАУ з «мовного» питання в податковій накладній, викладену в

п. 7 листа від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517:

 

№ з/п

Процедура

Правила виконання

Стаття ПКУ, нормативний документ

<...>

7

Якою мовою має бути виписано податкову накладну

Податкова накладна складається українською мовою. Форми податкової накладної російською чи будь-якою іншою мовою Міністерством юстиції не затверджено, оскільки мовою роботи, діловодства і документації, а також взаємовідносин державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ та організацій є українська мова

Стаття 11 Закону № 8312-XI3

 

Як ми розуміємо, цей

лист ДПАУ, як і будь-який інший лист — це лише думка, причому щодо мови заповнення податкової накладної взагалі, а не нормативно-правовий документ, який необхідно сприймати, як керівництво до дії.

Наведемо свої контраргументи на користь того, що українська, російська мови і навіть англійська абревіатура допустимі в назвах будматеріалів податкової накладної.

У тому самому

Законі № 8312 зазначається ще й таке:

 


Закон № 8312

Стаття 11. Мова роботи, діловодства і документації

<...>

У випадках, передбачених у частині другій статті 3 цього Закону, мовою роботи, діловодства і документації поряд з українською мовою може бути і національна мова більшості населення тієї чи іншої місцевості, а у випадках, передбачених у частині третій цієї ж статті, — мова, прийнятна для населення даної місцевості.

Стаття 3. Мови інших національностей в Українській РСР

<...>

У роботі державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій, розташованих у місцях проживання більшості громадян інших національностей (міста, райони, сільські і селищні Ради, сільські населені пункті, їх сукупність),

можуть використовуватись поряд з українською і їхні національні мови.

<...>

Стаття 4. Мови міжнаціонального спілкування

Мовами міжнаціонального спілкування в Українській РСР є українська, російська та інші мови.


 

Із наведених цитат із

Закону № 8312 видно, що в українському діловодстві допускається використання паралельно з українською іншої національної мови, прийнятної для населення такої місцевості (ст. 11), а російську мову в Законі № 8312 прямо названо мовою міжнаціонального спілкування в Україні (ст. 4).

Крім того,

самі податківці раніше висловлювалися за можливість заповнення всієї податкової накладної російською мовою (див. лист від 15.08.2003 р. № 12846/7/15-2317-22).

І щодо

номенклатури будівельних матеріалів, про які йдеться в запитанні, заспокоїмо наших читачів ще й ось чим. У Єдиній базі податкових знань розміщено роз'яснення, в якому зазначається, що «у разі неможливості перекладу з іноземної мови торговельної марки або найменування товару державною мовою та з метою забезпечення ідентифікації такого товару в податковій накладній у графі 3 «Постачання товарів/послуг» допускається зазначення назви торговельної марки і позначення у вигляді абревіатури номенклатури товару без перекладу на державну мову 4». Податкові органи й раніше не заперечували, щоб торговельні марки, під якими реалізується товар, зазначалися в номенклатурі іноземною мовою 5 (див. консультацію в газеті «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2005, № 45; «Вісник податкової служби України», 2010, № 23, с. 2).

4 Мається на увазі українська мова.

5 Хоча Мінфін свого часу наполягав на необхідності наявності автентичного перекладу будь-якого тексту, викладеного в податковій накладній іноземною мовою (див. лист від 14.03.2008 р. № 31-28000-03-21/8604).

Таким чином, покупцям краще мати податкові накладні, заповнені українською мовою.

Але! Якщо в найменування будівельних матеріалів у податковій накладній наведено українською мовою або з використанням англійської абревіатури, то, найімовірніше, це жодних негативних наслідків не спричинить (аргумент — роз'яснення з ЄБПЗ).

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі