Теми статей
Обрати теми

Оригінали чи копії: ось у чому питання

Редакція ББ
Лист від 19.10.2011 р. № 40-16-3584

Оригінали чи копії:
ось у чому питання

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 19.10.2011 р. № 40-16-3584

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відповідно до листа Секретаріату Кабінету Міністрів України від 27.09.2011 № 45123/1/1-11, до листа Адміністрації Президента України від 20.09.2011 № 03-01/2815 та відповідно до листа Всеукраїнської молодіжної організації «Молодь проти корупції» від 25.08.2011 № 509-08/11 повідомляє.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Так, підпунктом 7 частини четвертої статті 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що посадові особи інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю під час перевірки мають право одержувати в установленому законодавством порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, фізичних осіб інформацію та документи, необхідні для здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

Крім того, підпунктом 3 пункту 5 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 8 квітня 2011 року № 439 , встановлено, що посадові особи інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю під час перевірки мають право одержувати безоплатно інформацію, документи і матеріали, зокрема, технічну та проектну документацію, журнали загальних робіт, авторського нагляду, спеціальних та окремих видів робіт, акти обстеження прихованих робіт, проміжного прийняття, відповідальних конструкцій, індивідуального та комплексного випробування устаткування, систем, мереж та пристроїв, інші документи, визначені ДБН А.3.1-5-96 та передбачені в інших державних будівельних нормах.

Тобто для перевірки подаються оригінали документів, а не копії.

Слід зазначити, що повноваження посадових осіб інспекцій під час здійснення державного архітектурно-будівельного контролю визначені Порядком здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 року № 553 (далі — Порядок). Так, згідно з абзацом другим підпункту 11 пункту 11 Порядку посадовим особам інспекції забороняється вимагати інформацію та документи, не пов'язані із здійсненням державного архітектурно-будівельного контролю.

Таким чином, зазначене питання врегульоване на законодавчому рівні.

 

Голова О. Рибак

 

КОМЕНТАР

 

Під час перевірки посадовими особами Державної архітектурно-будівельної інспекції України (далі — Держархбудінспекція, ДАБІ) суб’єкт містобудування повинен надавати оригінали чи копії документів?

Здавалося, що лист ДАБІ від 19.10.2011 р. № 40-16-3584 (далі — Лист) дає однозначну відповідь на це запитання. Так, відповідно до цього Листа: «для перевірки надаються оригінали документів, а не копії», «зазначене питання врегульовано на законодавчому рівні».

Однак необхідно розрізняти поняття «надання оригіналу документа для огляду» та «надання оригіналу документа для вилучення ».

Суб'єкт містобудування , щодо якого здійснюється державний архітектурно-будівельний контроль, зобов'язаний, зокрема, подавати документи, пояснення, довідки, відомості, матеріали з питань, що виникають під час здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (п. 14 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затверджений постановою КМУ від 23.05.2011 р. № 553 (далі — Порядок)).

Так, посадові особи інспекцій під час здійснення державного архітектурно-будівельного контролю мають право отримувати (безоплатно) в установленому законодавством порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, фізичних осіб інформацію та документи, необхідні для здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (п.п. 8 п. 11 Порядку та п.п. 3 п. 5 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 р. № 439/2011 (далі — Положення)).

Вилучення оригіналів документів здійснюється за умови порушення кримінальної справи (що не відноситься до компетенції посадових осіб інспекцій) або при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, у випадках, визначених законодавством (посадові особи інспекцій можуть складати протоколи про адміністративні правопорушення, але не мають повноважень при цьому вилучати оригінали документів).

При обшуку або виїмці можуть бути вилучені лише предмети і документи, які мають значення для кримінальної справи... Усі документи і предмети, що підлягають вилученню, слідчий повинен пред'явити понятим та іншим присутнім особам і перелічити в протоколі обшуку або виїмки чи в доданому до нього опису із зазначенням їх назви, кількості, міри, ваги, матеріалу, з якого вони виготовлені, та індивідуальних ознак. У необхідних випадках вилучені предмети і документи повинні бути на місці обшуку або виїмки упаковані й опечатані (ст. 186 Кримінально-процесуального кодексу України від 28 грудня 1960 року) (далі — КПК).

Речі і документи, що є знаряддям або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, виявлені під час затримання, особистого огляду або огляду речей, вилучаються... Про вилучення речей і документів складається протокол або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення, про огляд речей або адміністративне затримання (ст. 265 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073-X) (далі — КУпАП).

Із цих норм випливає, що посадові особи інспекцій під час перевірки мають право безоплатно одержувати документи. Однак жодна норма не передбачає надання їх в оригіналах для вилучення.

Таким чином, посадові особи інспекцій не мають права під час здійснення перевірки вилучати оригінали документів.

Оригінали документів можуть бути вилучені співробітниками МВС, СБУ, податкової міліції, органів прокуратури у порядку, встановленому КПК, після порушення кримінальної справи. Або цими ж особами під час складання протоколу про адміністративне правопорушення у порядку, передбаченому КУпАП. Однак у будь-якому разі під час вилучення документів складається протокол із переліком вилучених документів.

Документ — це передбачена законом матеріальна форма одержання, зберігання, використання і поширення інформації шляхом фіксації її на папері, магнітній, кіно-, відео-, фотоплівці або на іншому носієві (ч. 1 ст. 27 Закону України «Про інформацію» від 02.10.92 р. № 2657-XII). Тому копія також є документом, оскільки є формою одержання, зберігання, використання і поширення інформації шляхом фіксації її на папері. Можна піти далі та зробити висновок, що для перевірки (за погодженням із посадовими особами інспекцій) можливе надання сканованих копій документів на електронному носії (диск, дискета, флешка). Це значно зменшить витрати суб’єкта містобудування на виготовлення фотокопій. Та і взагалі у наш комп’ютерний час краще мати електронну копію усіх документів. Це значно спростить виготовлення їх копій або відновлення у разі втрати або знищення.

Докладно про кількість копій, що необхідно надавати для перевірки, дивіться у статті «Щодо надання документів при здійсненні контролю ДАБІ» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 15, с. 43 — 44.

Отже, роз’яснення Листа, що для перевірки надаються оригінали документів, а не їх копії, слід розуміти та відповідно діяти наступним чином:

— якщо у вимозі надати документи посадова особа інспекції вимагає надати копії документів — слід їх виготовити, завірити підписом керівника та печаткою, та передати за описом;

— якщо у вимозі посадова особа інспекції вимагає надати оригінали документів — необхідно у своєму приміщенні у присутності свого працівника за описом надати ці документи для огляду. Не дозволяти виносити оригінали документів під жодним приводом з території суб’єкта містобудування. Якщо посадова особа бажає взяти окремі документи, запропонувати скласти вимогу із зазначенням точного переліку. Після цього виготовити копії, завірити їх та передати посадовій особі за описом;

— якщо посадова особа бажає вилучити оригінали документів — слід надати завірені керівником копії. Щодо оригіналів — дати пояснення, що чинне законодавство України не надає право посадовим особам інспекції вилучати оригінали документів. При цьому необхідно посилатися на ст. 19 Конституції України, згідно з якою: «правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України».

Якщо з цього приводу виникають суперечки із посадовими особами інспекцій, не слід розпалювати конфлікт. Ви повинні бути максимально ввічливими та цим вимагати такого ж ставлення до себе. Якщо конфлікт вирішити мирним шляхом не вдається, завжди залишається можливість звернення до правоохоронних органів або суду. Однак такому зверненню повинен передувати збір доказів — незаконних вимог, актів про порушення, складених за участі своїх працівників. Пам’ятайте, що головною метою таких дій повинна бути не помста та бажання звести рахунки, а намір спокійніше пережити перевірку та з найменшими втратами. Усі скарги та позови необхідно подавати вже після закінчення перевірки та отримання акта перевірки. Докладніше про перевірки та оскарження незаконних дій читайте у статті «ДАБІ: як захиститися?», яку буде опубліковано в першому січневому номері нашої газети у 2012 році.

 

Володимир Лежнін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі