Теми статей
Обрати теми

Про документи при прийнятті в експлуатацію об'єкта

Редакція ББ
Лист від 10.11.2011 р. № 40-16-4092

Про документи при прийнятті в експлуатацію об'єкта

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 10.11.2011 р. № 40-16-4092

 

Згідно з процедурою прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, прийняття в експлуатацію об'єктів, що належать до I — III категорій складності та будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, проводиться шляхом реєстрації Державною архітектурно-будівельною інспекцією України або її територіальними органами поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації, а прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, що належать до IV і V категорій складності, здійснюється шляхом видачі відповідною інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю сертифіката.

Крім того, згідно з Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 461, після проведення реєстрації декларації замовнику повертається один примірник декларації або видається один оригінал сертифіката.

Слід зазначити, що оригінал документа, який підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта зберігається у замовника, оскільки є першим і єдиним примірником.

Згідно з частиною дев’ятою статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зареєстрована декларація про готовність об'єкта до експлуатації або сертифікат є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об'єкт необхідних для його функціонування ресурсів — води, газу, тепла, електроенергії (далі — договори про постачання), включення даних про такий об'єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.

Крім того, порядок укладення договорів, що породжують майново-господарські зобов'язання між суб'єктами господарювання, регулюється Господарським кодексом України.

Таким чином, при укладенні договорів про постачання замовник надає, в тому числі копію документа, який підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

 

Заступник Голови держархбудінспекції, В.В. Папка

 

КОМЕНТАР

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція України (далі — ДАБІ) у коментованому листі визначила два види документів, які підтверджують прийняття і експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта — це декларація про готовність об'єкта до експлуатації та сертифікат. Слід зазначити, що нічого нового з цього питання ДАБІ не додала, адже необхідність отримання сертифіката чи подання декларації передбачено як в Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI (далі — Закон № 3038), так і в постанові КМУ «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів» від 13.04.2011 р. № 461 (далі — постанова № 461), якою затверджено Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Зокрема, і Закон № 3038, і постанова № 461 диференціюють вид дозвільного документа залежно від категорії об'єкта будівництва.

Так, відповідно до ст. 39 Закону № 3038 прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів:

— що належать до I — III категорій складності, та об'єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта , здійснюється шляхом реєстрації відповідною інспекцією державного архітектурно-будівельного (далі — інспекція) контролю на безоплатній основі поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації;

— що належать до IV і V категорій складності, здійснюється на підставі акта готовності об'єкта до експлуатації шляхом видачі інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю сертифіката.

При цьому і форма декларації, і форма сертифіката затверджені постановою № 461.

Здавалося б, усе зрозуміло, але у забудовників з'явилися деякі запитання з приводу подання декларації про готовність об'єкта до експлуатації. Так, наприклад, чи потрібно разом з декларацією подавати додатково заяву. Імовірно, воно виникло у зв'язку з тим, що для отримання сертифіката подання заяви є обов'язковим (навіть форма її затверджена постановою № 461). Згодом, у своєму листі від 30.08.2011 р. № 6946 Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва надав роз'яснення, в яких зазначив, що подання такої заяви не передбачено чинним законодавством.

Слід зазначити, що подання декларації є дійсно спрощеною процедурою, оскільки двох заповнених її форм достатньо для того, щоб прийняття в експлуатацію стало можливим. Більше того, ця процедура є безоплатною.

Складнішим є процес отримання сертифіката. Забудовник повинен, крім заяви про прийняття об'єкта в експлуатацію та видачу сертифіката, надати інспекції ще й Акт готовності об'єкта до експлуатації, форма якого визначена постановою № 461. При цьому отримання сертифіката є платним. Так, розмір плати за видачу сертифіката становить:

— 4,6 мінімальної заробітної плати — для закінчених будівництвом об'єктів, що належать до IV категорії складності;

— 5,2 мінімальної заробітної плати — для закінчених будівництвом об'єктів, що належать до V категорії складності.

Про це вказано у п. 3 Порядку внесення плати за видачу сертифіката, який видається у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, затвердженого постановою № 461,

Термін, протягом якого інспекція має зареєструвати декларацію (відмовити в такій реєстрації) або прийняти рішення про видачу сертифіката (рішення про відмову у видачі), складає 10 робочих днів.

Із термінами, протягом яких реєструється декларація чи приймається рішення про видачу сертифіката, все зрозуміло. А от щодо того, яким чином має сповістити інспекція забудовника про вчиненні нею дії — такого порядку ні Закон № 3038, ні постанова № 461 не містять. Тому, якщо навіть відповідна інспекція «вкладеться» в передбачений десятиденний термін, чітких зобов'язань щодо того, як скоро вона має чи направити перший екземпляр декларації чи сертифікат (або повідомити про прийняте рішення щодо видачі сертифіката) забудовнику, нормативно-правові акти не містять. Тобто забудовник (а це є його особистий інтерес) повинен сам контролювати процес отримання відповідного дозвільного документа.

Також у коментованому листі йдеться про те, що відповідно до ч. 9 ст. 39 Закону № 3038 зареєстрована декларація про готовність об'єкта до експлуатації або сертифікат є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об'єкт необхідних для його функціонування ресурсів — води, газу, тепла, електроенергії (далі — договори про постачання), включення даних про такий об'єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.

При цьому ДАБІ робить висновок, що при укладенні договорів про постачання замовник зобов’язаний в тому в тому числі надати копію документа, який підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта. Щоправда, не досить зрозуміло, що мається на увазі під «в тому числі». Якщо ДАБІ мала на увазі, наприклад, що до свідоцтва про державну реєстрацію об'єкта нерухомого майна (копію якого, як правило, вимагають при укладені договорів на постачання) має ще й додаватися копія декларації чи сертифіката, то ми не бачимо в цьому необхідності. Адже відповідно до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 (у ред. наказу від 28.07.2010 р. № 1692/5), для оформлення права власності на новозбудовані об'єкти фізична (юридична) особа має, крім інших документів подати ще й документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам. Такими документами сміливо можна вважати декларацію і сертифікат, а тому навіщо їх копії додавати, наприклад, якщо є свідоцтво про право власності?

Тому більш доцільним є додати копії декларації чи сертифіката в тому разі, коли право власності на нововзбудований об'єкт ще не оформлено, а отримання для його функціональних ресурсів, є вкрай необхідним.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі